Nationaal Park Doñana in Andalusië bestaat 50 jaar

Nationaal Park Doñana in Andalusië bestaat 50 jaar
Beeld: Pixabay

SEVILLA – Het Parque Nacional de Doñana is deze woensdag 50 jaar oud geworden. Op 14 augustus 1969 werd het Doñana natuurpark door de regering opgericht en kreeg het meer dan 54.251 ha grote natuurpark in Andalusië een beschermende functie. 

Het gebied ligt in de twee Andalusische provincies Huelva en Sevilla en vormt een natuurlijke barrière tussen deze provincies. Er lopen geen wegen door de Doñana en menselijke bebouwing en bewoning is op enkele uitzonderingen na niet toegestaan. De paar mensen die in het natuurgebied wonen leven er op natuurlijke wijze zonder moderne voorzieningen zoals elektriciteit. 

De oppervlakte van het in 1969 opgerichte Natuurpark Doñana bedraagt 54.251 ha. Het gebied wordt gevoed door de rivieren Cano de Guadiamar (een zijtak van de Guadalquivir) en de Arroyo de la Rocina. 

Inmiddels Doñana uitgegroeid naar 122.487 ha en bestaat het uit het Parque Nacional (opgericht in 1969) en het Parque Natural (opgericht in 1989 en uitgebreidt in 1997) de Doñana. Het geheel staat op de UNESCO Werelderfgoed lijst.

Het gebied is belangrijk vanwege de vele trekvogels die er een rustplaats vinden op hun tocht van zuid naar noord. De moerassen in de rivierdelta zijn voor deze vogels ideaal. De meest voorkomende diersoorten zijn: Weidevogels, watervogels (onder andere de flamingo), herten, wilde zwijnen, Iberische lynx (beschermd en zeldzaam), moeflon en arenden waaronder de zeldzame Spaanse keizerarend waarvan er nog maar 220 exemplaren zijn in Spanje waarvan een klein deel in Doñana.

LEESTIP: De Ale-Hop winkels in Spanje

Naam

Het Parque Nacional de Doñana wordt ook wel Coto de Doñana genoemd in Spanje. Coto betekent afgebakend jachtterrein. Het gebied was in het verleden het eigendom van de hertogen van Medina Sidonia. Het jagen in dit gebied was alleen aan hen voorbehouden. 

Men denkt dat de naam Doñana afkomstig is van ‘Doña Ana’. Doña Ana de Mendoza y Silva was de vrouw van de zevende hertog van Medina Sidonia, Don Alonso Pérez de Guzmán. Ook tegenwoordig heet de streek waar het nationale park in ligt ‘Coto Doñana’: het jachtgebied van vrouwe Anna. Er wordt echter niet meer gejaagd in de Doñana.

Bedevaart

Jaarlijks vindt er door de Doñana een bedevaart ter ere van de maagd van El Rocío plaats, met als bestemming het het plaatsje El Rocío (gemeente Almonte), waar de stoet op 2e Pinksterdag ‘s ochtends aankomt om het beeld van de Maagd te begroeten. 

De bedevaart start in Sanlúcar de Barrameda, waar de Guadalquivir wordt overgestoken, om vervolgens het park in te trekken. De tocht met klassieke huifkarren en een kleurrijk uitgedost gezelschap duurt drie dagen, met elke avond een feestelijk samenzijn.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
5 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Eind vorige eeuw heb ik driemaal de Romería van El Rocío uitvoerig bezocht, en er een (professioneel/artistiek verantwoorde) fotoreportage aan over gehouden inclusief de Vado de Quema. Eenmaal heb ik die op een bescheiden tentoonstelling kunnen laten zien ín El Rocío, en ik heb er mee geëxposeerd in Amsterdam, mijn woonplaats. Extra leuk aan de serie is dat er toen nog amper mobieltjes waren. Nu zouden op elke foto grote aantallen beeldschermpjes te zien zijn waarschijnlijk. Ik zou het fantastisch vinden als er ergens in Al Andaluz (of waar dan ook) belangstelling voor deze serie zou bestaan. Ze zijn m.i.… Lees verder »

Probeer het bij de gemeente Almonte of bij de 3 bezoekerscentra.

Dat klinkt mooi maar sinds die dag is 80% verdroogd door vaak illegale wateronttrekking voor de aardbeiteelt. in Almonte zijn onlangs 10-tallen waterputten afgesloten door Ceprona en dan klaagt men dat de oogst verloren gaat en de werkloosheid toeneemt. De EU en het WWF heeft Spanje al meerdere keren op de vingers getikt vanwege het slechte beheer. En die optocht dwars door het gebied wil men ook gaan verbieden maar ja, is Spaanse traditie

Met Dank aan prestdent Franco.

Inderdaad ! Het prachtig natuurgebied Coto Doñana met het aansluitend bedevaartsoord El Rocio zijn de moeite waard voor een meerdaagse ! Tevens zijn de gebieden een bewijs van ERFGOED-bewaring en DEVOTIE , hand in hand!
Een aanrader die je niet vindt bij het massa-toerisme !
Requerdos ! Hortensia

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.