skip to Main Content
Vrouwen beschuldigen Spaanse operazanger van seksuele intimidatie
RTVE

Vrouwen beschuldigen Spaanse operazanger van seksuele intimidatie

MADRID – De wereldberoemde Spaanse tenor Plácido Domingo is door negen vrouwen beschuldigd van seksuele intimidatie. Volgens Associated Press (AP) heeft slechts één van de vrouwen een getuigenis afgelegd terwijl de andere acht vrouwen uit angst voor represailles niet instemden met hun getuigenissen.

Negen vrouwen hebben Plácido Domingo, een van de leidende figuren in de operawereld, beschuldigd van seksuele intimidatie. Hun getuigenissen zijn gepubliceerd door de Associated Press (AP) die zei dat slechts één van de beschuldigers, de gepensioneerde mezzosopraan Patricia Wulf, ermee instemde om de zaak te vervolgen, terwijl de anderen hun identiteit achter hielden uit angst voor represailles.

Het persbureau meldde dat de in Madrid geboren tenor en operaregisseur naar verluidt jonge vrouwen die hun carrière begonnen had lastiggevallen, hun banen had aangeboden in ruil voor seksuele gunsten en diegene heeft bestraft die niet ingingen op zijn verzoek om seksuele gunsten.

30 jaar lang

De vermeende gebeurtenissen vonden plaats in de loop van drie decennia waarbij deze eind jaren tachtig begonnen. Volgens het AP kon geen van de vrouwen documentatie of bewijzen overhandigen van de seksuele intimidatie maar AP heeft bevestigd en geverifieerd dat alle vrouwen daadwerkelijk samen met Plácido Domingo hebben gewerkt of in ieder geval in zijn buurt waren.

Berucht

Het gaat om acht zangeressen en een danseres die zoals ze aangeven aan AP lastig werden gevallen door Plácido Domingo. Volgens hen was het een open geheim in de wereld van de opera dat Domingo van vrouwen hield en dat als je iets wilde bereiken je daar rekening mee moest houden. Tegelijkertijd waarschuwden vrouwen elkaar dat ze beter niet alleen konden zijn met de tenor. Volgens de getuigenissen stak Plácido Domingo handen onder rokken, gaf hij ongewild kussen en maakte hij ouvertures.

Twee van de vrouwen zeiden dat ze uiteindelijk hadden ingestemd om seks te hebben met Domingo omdat ze vonden dat ze de machtigste man in hun werk niet konden weigeren. Zeven vrouwen zeggen dat ze na weigering hun carrière zagen beëindigd worden door Domingo.

Verdediging 

De tenor zelf zegt dat het pijnlijk is om te horen dat hij wellicht iemand van streek heeft gemaakt en dat het vervelend is om te weten dat zijn houding iemand ongemakkelijk heeft laten voelen terwijl hij dat deed met de beste bedoelingen. 

Domingo noemt de beschuldigingen ook onnauwkeurig en zegt dat de regels en normen in drie decennia erg veranderd zijn en wat toen als ‘normaal’ werd gezien nu geheel anders wordt afgemeten met de hele in de Verenigde Staten populaire #MeToo beweging.

De 78-jarige Plácido Domingo is een van de meest bewonderde tenoren aller tijden en een krachtig figuur in de wereld van klassieke muziek. Hij heeft 150 rollen gezongen in meer dan 4.000 uitvoeringen, zingt nog steeds en werkt ook als regisseur van de Opera van Los Angeles. Hij werd beroemd toen hij samen met Luciano Pavarotti en José Carreras het populaire trio vormde dat bekend stond als The Three Tenors in de jaren negentig.

Onderzoek en annuleringen

De Opera van los Angeles waar de Spanjaard sinds 2003 de directeur is, is een onderzoek gestart naar de seksuele intimidatie van Plácido Domingo. Het Philadelphia Orchestra heeft het optreden van Domingo op 18 september geannuleerd terwijl het optreden van de Spaanse tenor vooralsnog op 25 augustus wel doorgaat bij het Salzburg Festival. In december van dit jaar zal Domingo optreden in het Palau de les Arts in Valencia tijdens Nabucco. De organisatie wacht het onderzoek af.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 16 reacties
 1. Hoezo, de tijden zijn veranderd? Wat vroeger ‘kon’ kan nu ‘INEENS’ niet meer? Waar halen jullie dat, sommig manvolk? Omdat de vrouwen het EINDELIJK niet meer pikken? Omdat het vroeger heel normaal zou zijn geweest dat een vrouw zich in bepaalde milieus naar de top kon werken via haar bed? Al dan niet gewenst?
  Ik ben een 69-jarige vrouw en ben gelukkig nooit verkracht. Ik heb integendeel wel menigmaal in mijn jeugd te maken gehad met zeer ongepaste aanrakingen, vanaf mijn 11de tot mijn 24ste. Als piepjong meisje ben je zo verveeld, weet je meestal absoluut niet wat doen. Maar je leert wel je te verdedigen daartegen, zeker als je je ervaringen aan je mama kwijt kan, maar je blijft het zeer onaangenaam vinden.
  Als het min of meer in het openbaar gebeurt, bijvoorbeeld, met ‘onschuldige’ aanrakingen of uitnodigingen tot sex e.d. maar zogezegd allemaal ‘voor de grap’, en het meisje maakt er terecht een boze opmerking over of ze geeft de man een pets op zijn handen, dan werd zij vaak belachelijk gemaakt door de omstaande mannen terwijl ze de betroffen man bijna proficiat wensen voor wat die wel durft….. of ze proberen het zelf nog eens ook! Of ze betitelen haar als preuts of ze krijgt andere opmerkingen te slikken zoals : “oei, voel je je te goed, beter als iemand anders zeker?” Zelfs vrouwen in de buurt reageerden vaak niet om niet uitgelachen te worden.
  Dat de man zich zo de baas kan voelen over een situatie, kan dus nu niet meer door die MeToo beweging. Eindelijk!

 2. Meneer anoniem, lees nog eens goed wat u daar neer schrijft “Ik vindt het nog steeds ongelooflijk dat seksuele intimidatie op zo een grote schaal wordt uitvergroot. Waar praten we over?”. Overdenk a,u,b, uw gedachten want een vergrootglas kan niet groot genoeg zijn om een onderwerp als dit uit te vergroten.

 3. Hadden 30 jaar geleden zijn mond moeten open doen , voor mij part 20 jaar geleden, belachelijk om er nu mee te komen !

 4. Ik vindt het nog steeds ongelooflijk dat seksuele intimidatie op zo een grote schaal wordt uitvergroot. Waar praten we over? Het zijn gebeurtenissen van lang geleden waarom toen geen aanklachten zijn ingediend is mij een raadsel. Ik ben onder tussen 74 maar heb ook in mijn jonge jaren ongewenste intimiteiten ondervonden maar ben daar door niet op enige wijze door beschadigd en ben een gelukkig mens.

 5. Het lijkt me logisch dat deze mevrouw een rechtszaak aanspant en haar bewijzen overlegt. Als zij dat niet kan overleggen dan wacht haar mogelijk een zaak wegens smaad en laster. Wat die anonieme anderen er mee te maken hebben, die zich niet bekend willen maken, ontgaat mij al helemaal in deze context.
  Koos heeft helemaal gelijk. Je gaat niet de huidige moraal in de tijd terugbrengen en vervolgens oordelen. Toen waren de normen anders.

 6. Die ouwe geilbek. Vind trouwens de aanklachten wel erg laat. Kom op, jaren 80, dat is 40 jaar geleden. Maak mij niet wijs dat je in 2000 geen aanklacht kon doen. En laten we ook niet al te dramatisch over een hand op je kont gaan doen.

  1. Ik denk ook dat er geld geroken wordt. Tegenwordig is een hand op de kont al erg maar in de jaren 80 en 90 was dat heel normaal. Er wordt gewoon misbruik gemaakt van het nieuwe systeem. Kun je wel zeggen dat het persoon macht had maar dat is niet veranderd door de jaren heen wel dat de beschuldiging niet meer te bewijzen valt en er dus met geluk wat te verdienen valt aan de zogenaamde slachtoffers. Wel maak je met zulke aantijgingen in deze tijd per direct een leven voledig kapot. In Amerika houden ze momenteel ook stevig Metoo uit het nieuws aangezien de meeste aantijgingen geheel niet blijken te kloppen omdat een stel geld zuigers aan vrouwen de boel belazeren. Als men eenmaal geld ruikt gaat men over lijken.

 7. hij viel ook een danser lastig ….. dus het waren niet alleen de vrouwen ….. moet toch voor de familie van Domingo een pijnlijke zaak zijn ….

  1. Vroeger ging alles anders wat toen prima was is nu ineens niet meer mogelijk. En probeer maar eens te bewijzen wat er in de jaren 80 en 90 is gebeurd. Ook al is er niets gebeurd deze man zijn baan is al naar de klote voor er degelijk bewijs is. Dat is de tijd waarin we nu leven, je beschuldigd iemand en zijn tijd is gelijk over ongeacht of het waar is of niet. Over vooroordelen gesproken bah.

   1. Dit klinkt inderdaad als echte vooroordelen. Bah.
    Redelijk shocking trouwens dat ondanks alle recente openbaringen een ongewenste ‘hand op je kont’ moet kunnen (mag ik dat zelf bepalen, Ramon?), de carrière van de betroffen dames al naar de hel was (hoezo zielig voor Placido D. Koos?) en vunzige kerels die het niet gewoon bij hun vrouw doen maar liever misbruik maken van hun machtspositie bij jong talent, hier toch bij jullie worden recht gepraat. Het zal wel om geld gaan? Ben je weleens verkracht, Bull?
    Ga jullie schamen!

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by