Search
menu
Search

Vrouwen beschuldigen Spaanse operazanger van seksuele intimidatie

Oeps ... foto ontbreekt!

Vrouwen beschuldigen Spaanse operazanger van seksuele intimidatie

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De wereldberoemde Spaanse tenor Plácido Domingo is door negen vrouwen beschuldigd van seksuele intimidatie. Volgens Associated Press (AP) heeft slechts één van de vrouwen een getuigenis afgelegd terwijl de andere acht vrouwen uit angst voor represailles niet instemden met hun getuigenissen.

Negen vrouwen hebben Plácido Domingo, een van de leidende figuren in de operawereld, beschuldigd van seksuele intimidatie. Hun getuigenissen zijn gepubliceerd door de Associated Press (AP) die zei dat slechts één van de beschuldigers, de gepensioneerde mezzosopraan Patricia Wulf, ermee instemde om de zaak te vervolgen, terwijl de anderen hun identiteit achter hielden uit angst voor represailles.

Het persbureau meldde dat de in Madrid geboren tenor en operaregisseur naar verluidt jonge vrouwen die hun carrière begonnen had lastiggevallen, hun banen had aangeboden in ruil voor seksuele gunsten en diegene heeft bestraft die niet ingingen op zijn verzoek om seksuele gunsten.

30 jaar lang

De vermeende gebeurtenissen vonden plaats in de loop van drie decennia waarbij deze eind jaren tachtig begonnen. Volgens het AP kon geen van de vrouwen documentatie of bewijzen overhandigen van de seksuele intimidatie maar AP heeft bevestigd en geverifieerd dat alle vrouwen daadwerkelijk samen met Plácido Domingo hebben gewerkt of in ieder geval in zijn buurt waren.

Berucht

Het gaat om acht zangeressen en een danseres die zoals ze aangeven aan AP lastig werden gevallen door Plácido Domingo. Volgens hen was het een open geheim in de wereld van de opera dat Domingo van vrouwen hield en dat als je iets wilde bereiken je daar rekening mee moest houden. Tegelijkertijd waarschuwden vrouwen elkaar dat ze beter niet alleen konden zijn met de tenor. Volgens de getuigenissen stak Plácido Domingo handen onder rokken, gaf hij ongewild kussen en maakte hij ouvertures.

Twee van de vrouwen zeiden dat ze uiteindelijk hadden ingestemd om seks te hebben met Domingo omdat ze vonden dat ze de machtigste man in hun werk niet konden weigeren. Zeven vrouwen zeggen dat ze na weigering hun carrière zagen beëindigd worden door Domingo.

Verdediging 

De tenor zelf zegt dat het pijnlijk is om te horen dat hij wellicht iemand van streek heeft gemaakt en dat het vervelend is om te weten dat zijn houding iemand ongemakkelijk heeft laten voelen terwijl hij dat deed met de beste bedoelingen. 

Domingo noemt de beschuldigingen ook onnauwkeurig en zegt dat de regels en normen in drie decennia erg veranderd zijn en wat toen als ‘normaal’ werd gezien nu geheel anders wordt afgemeten met de hele in de Verenigde Staten populaire #MeToo beweging.

De 78-jarige Plácido Domingo is een van de meest bewonderde tenoren aller tijden en een krachtig figuur in de wereld van klassieke muziek. Hij heeft 150 rollen gezongen in meer dan 4.000 uitvoeringen, zingt nog steeds en werkt ook als regisseur van de Opera van Los Angeles. Hij werd beroemd toen hij samen met Luciano Pavarotti en José Carreras het populaire trio vormde dat bekend stond als The Three Tenors in de jaren negentig.

Onderzoek en annuleringen

De Opera van los Angeles waar de Spanjaard sinds 2003 de directeur is, is een onderzoek gestart naar de seksuele intimidatie van Plácido Domingo. Het Philadelphia Orchestra heeft het optreden van Domingo op 18 september geannuleerd terwijl het optreden van de Spaanse tenor vooralsnog op 25 augustus wel doorgaat bij het Salzburg Festival. In december van dit jaar zal Domingo optreden in het Palau de les Arts in Valencia tijdens Nabucco. De organisatie wacht het onderzoek af.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?