Na 65 dagen bewaking door vrijwilligers komen schildpadeieren in Calafell uit

Na 65 dagen bewaking door vrijwilligers komen schildpadeieren in Calafell uit
Beeld: Voorbeeldfoto / Freepik

Na 65 dagen bewaking door vrijwilligers komen schildpadeieren in Calafell uit

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

TARRAGONA – In het schildpaddennest van de soort ‘Caretta caretta’ in Calafell (Tarragona) werden eind deze week 44 kleine schildpadjes geboren. Zo kwam een eind aan een lange en wonderlijke wachttijd waarbij een paar honderd personen betrokken waren.

Alles begon afgelopen Juni, toen een vrouwtje van de beschermde schildpaddensoort ‘Caretta caretta’ 146 eieren legde in het zand van een strandje bij het Catalaanse Calafell. Meteen werd er gezocht naar vrijwilligers om de eieren te bewaken. Niet alleen tegen mensen, maar ook tegen honden of andere roofdieren. Gedurende 65 nachten en dagen werd het nest bewaakt door in totaal meer dan 580 personen. Dat gebeurde in blokken van vier uur, met steeds drie vrijwilligers ter plaatse.

Een deel van de eieren werd meteen door de gemeente weggehaald en naar incubatoren gebracht. Naast de 44 eieren die uitkwamen, bleven er ook 41 ongeopend. Volgens de wetenschappers is dat de normale gang van zaken. Na een nachtje wachten werden ook die eieren naar de Cram stichting  gebracht, die zich inzet voor de bescherming van het maritieme leven.

De aanwezige vrijwilligers beschreven het moment van de geboorte als een magische scène. Vroeg in de ochtend van 11 augustus kropen 34 kleine schildpadjes uit de zee, die zich door het strand naar het water sleepten. De andere 10 pasgeborenen werden ook naar de stichting Cram gebracht waar ze verzorgd zullen worden om later in zee te worden vrijgelaten.

Naast het bewakingswerk wandelden de vrijwilligers allemaal samen ook ongeveer 937 kilometer strand af, op zoek naar andere schildpadden of nesten, zodat ze ook daar te hulp zouden kunnen springen.

Dit jaar heeft de zeeschildpad maar liefst vijf nesten gebouwd langs de Catalaanse kust. Dat is een pak meer dan gewoonlijk. Ook dat zou mogelijk met de klimaatverandering te maken hebben. Volgens wetenschappers zorgt de stijgende temperatuur er namelijk voor dat de moeder schildpadden op zoek gaan naar koudere plekken om hun eieren te leggen. En dan zijn de Midellandse kusten een ideale keuze.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.