10x eigenaardigheden over Madrid die je waarschijnlijk nog niet kende

10x eigenaardigheden over Madrid die je waarschijnlijk nog niet kende
Beeld: 123rf

10x eigenaardigheden over Madrid die je waarschijnlijk nog niet kende

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De hoofdstad van Spanje is Madrid, gelegen in een zijn autonome regio in praktisch het centrum van Spanje. Pas in 1561 toen de toenmalige Koning Felipe II besloot naar deze stad te verhuizen om zich daar te settelen werd Madrid de hoofdstad van heel Spanje. Nu is Madrid de grootste stad van het land maar wellicht zijn er eigenaardigheden die je nog niet kende zoals de volgende.

Madrid is de hoofdstad en grootste stad van Spanje met 3.334.730 inwoners met agglomeratie meer dan 6 miljoen inwoners. De stad is tevens een gemeente en ligt in het midden van het land, op de Spaanse Hoogvlakte. Het is de op vier na grootste stad van Europa en een zogenaamde bèta-wereldstad. Madrid is na Berlijn de grootste stad van de Europese Unie (zonder agglomeratie).

Belangrijke bezienswaardigheden in Madrid zijn het Palacio Real, oftewel het Koninklijk Paleis, het El Retiro stadspark, de Plaza Mayor, het archeologisch museum en drie internationaal befaamde kunstmusea: het Museo del Prado, het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía en het Museo Thyssen-Bornemisza. Maar ken jij de volgende eigenaardigheden al over de stad?

Madrid skyline

1. Hoogste

Madrid is de hoogste hoofdstad van een Europees land met 657 meter hoogte boven de zeespiegel. Dat is veel hoger dan de 399 meter hoogte van Praag, de 179 meter hoogte van Kiev en de 170 meter hoogte van Athene.

sombreriaLafavorita

2. Che Guevara

Ernesto Ché Guevara maakte op 13 juni 1959 zijn eerste reis naar Madrid toen hij in de Spaanse hoofdstad voor een tussenstop tijdens zijn reis naar Caïro stopte. Het was in ‘La Favorita’, de oudste hoedenwinkel in Madrid gelegen aan de Plaza Mayor, waar hij zijn bekende baret kocht.

Monumento del Angel Caído

3. Lucifer

Gelegen op 666 meter boven zeespiegel, vertegenwoordigt het Monument van de gevallen engel (Monumento del Ángel Caído) dat in het El Retiro stadspark te vinden is, Lucifer (666) in zijn verdrijving uit de hemel. Het beeld wordt door degenen die in het kwaad geloven gezien als een deur naar de hel (una puerta al Infierno).

Madrid Metro

4. Metro-kerkhof

Tot het jaar 1834 stond op dezelfde plaats waar nu het Tirso-metrostation te vinden is het Merced-klooster. Dat klooster had een begraafplaats waar overleden monniken werden begraven. Toen het klooster werd afgebroken heeft men de overblijfselen van de monniken niet verplaatst waardoor het kerkhof en de begraven monniken voor eeuwig verborgen bleven in de muren van het metrostation.

Madrid

5. Geen stad

Madrid is officieel de hoofd ‘VILLA’ van Spanje, niet hoofd ‘CIUDAD’ (stad). De belangrijkste reden daarvoor is dat Madrid sinds het jaar 1202 als ‘villa’ voorkomt in het door Alfonso VIII verleende handvest van Madrid en sindsdien nooit is veranderd. Na 460 jaar de hoofdstad van Spanje te zijn geweest, is Madrid nog steeds niet erkend als ‘ciudad’ (stad) en gaat de stad door het leven als ‘villa’.

Casa Botín. Calle Cuchilleros. Madrid

6. Oudste restaurant

Casa Botín (ook bekend als ‘Sobrino de Botín’) werd in het jaar 1725 opgericht door de Fransman Jean Botin waarna het in het jaar 1930 naar de familie González-Martín ging. Gedurende de bijna 300-jarige geschiedenis is het restaurant altijd open geweest, zelfs tijdens de burgeroorlog, iets wat ook door het Guinness Book of Records is erkend.

Madrid (Spagna): mura arabe del IX sec. d.C.

7. Arabische naam

De 9e-eeuwse Arabische muur in de buurt van de Almudena-kathedraal en de uitkijktoren van de Plaza de Oriente worden gezien als de bron van de huidige stadsnaam. Madrid begon als een moslim-fort dat gebouwd was aan de oever van een rivier. Madrid komt van ‘Majerit’ en dit weer van het Arabische ‘Mayrit’ wat ‘Arroyo matriz’ betekent. Dit verwijst naar de overvloed aan rivieren in het gebied en was de naam van de nederzetting ten tijde van de Moorse heerschappij van 852 tot 1085.

Madrid - Ermita de Santa María la Antigua

8. Oudste gebouw

De hermitage van Santa María la Antigua is de oudste mudejar-tempel in de hele Comunidad de Madrid (regio) en werd in de 13e eeuw gebouwd ter ere van Santa María Magdalena. Deze ‘ermita’ die nu gebruikt wordt als kerkhofkapel is te vinden in de wijk Carabanchel. Weliswaar is de ‘Templo de Debod’ veel ouder met zijn meer dan 2.000 jaar maar deze Egyptische tempel werd in 1968 aan de stad Madrid geschonken en telt daarom dus niet mee.

Cibeles - Madrid

9. Bankkluis

Met een oppervlakte van 2.000 vierkante meter waarin meer dan 90 ton goud is opgestapeld, bevindt de ‘cámara acorazada del Banco de España’ bankkluis zich 35 meter onder de beroemde ‘Cibeles’ fontein van Madrid. Dankzij de populaire Netflix-serie ‘La Casa de Papel’ weet nu iedereen van het bestaan af (maar het was al geen geheim). Mocht iemand ooit proberen de bankkluis te kraken dan treedt een mechanisme in werking waardoor de kluis compleet gevuld wordt met water afkomstig van de ondergrondse rivier ‘Canal de las Pascualas’ dat de fontein voorziet van water. Ontsnappen is dan nog onmogelijk en het goud ligt dan veilig in het water.

Madrid Metro

10. Links rijden

De treinen van de metro rijden links en dus niet zoals al het andere verkeer aan de rechterkant. Dit komt omdat men in Madrid altijd links heeft gereden. Vroeger droegen de koetsiers van de paardenkoetsen de teugels met hun linkerhand en de zweep met hun rechterhand om te voorkomen dat ze een voetganger zouden raken. Dat is de reden waarom de metro nu aan de linkerkant in plaats van de rechterkant rijdt. Er wordt ook beweerd dat in de jaren 1920, toen er in Spanje nog geen normalisatie van het verkeer was, men in Madrid was geïnspireerd door de Britse metro waarbij ook de Britse verkeersregels werden overgenomen. 

Ga naar de inhoud