Albahaca Reberde Fest biedt stier-loos alternatief voor de feesten van San Lorenzo

Albahaca Reberde Fest biedt stier-loos alternatief voor de feesten van San Lorenzo
Beeld: @albahacareberde / facebook

Albahaca Reberde Fest biedt stier-loos alternatief voor de feesten van San Lorenzo

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – Het is een gecontesteerd thema in Spanje; de vele feesten waarbij stieren worden ingezet voor het menselijke vermaak. In Huesca biedt het Reberde Fest sinds zeven jaar een alternatief voor de stierenfeesten van San Lorenzo. Niet als boycot, maar wel om een andere boodschap uit te dragen en de feesten te verbreden.

18.30 uur is traditioneel het uur waarop de stieren worden uitgehaald tijdens de feesten van San Lorenzo in Huesca. Sinds zeven jaar probeert de organisatie van Reberde Fest 100 meter verder een gratis alternatief aan te bieden aan zij die liever niet naar de stieren gaan kijken. Hetzij omdat ze niet graag zien hoe de dieren worden ingeschakeld voor het menselijk vermaak, of simpelweg omwille van economische redenen. 

De organisatoren van Albahaca Reberde leggen de nadruk op een aantal waarden. Ecologie; er wordt gewerkt met herbruikbare bekers en elke avond ligt het terrein er weer kraaknet bij. Feminisme: alle muziekgroepen afgelopen donderdag bestonden uit vrouwen. Het lokale: alle groepen kwamen uit Aragón, bijvoorbeeld uit Huesca, Monzón of Zaragoza.

De organisatie is dit jaar ook erg tevreden met het aantal mensen dat lid werd van het festival. “We zien dat er naast een vaste basis ook steeds meer interesse is van nieuwe mensen.” 

Toch is er ook nog veel wantrouwen naar de groep toe. Veel van de andere feestgangers denken dat Albahaca Reberde er op uit is om de feesten van San Lorenzo te boycotten. Toch is dat niet het geval. Een deel van de organisatie is dan misschien wel tegen de stierengevechten, het festival an sich wil vooral een alternatief bieden eerder dan tegenwerken.

Ga naar de inhoud