Hoeveel koud bier wordt er elke dag in Benidorm gedronken?

Hoeveel koud bier wordt er elke dag in Benidorm gedronken?
Beeld: via canva.com

Hoeveel koud bier wordt er elke dag in Benidorm gedronken?

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In een warme zomermaand zoeken toeristen in Benidorm naar verfrissing door een ijskoud drankje, zittend op een terrasje of om mee te nemen. Maar hoeveel koude biertjes worden er eigenlijk elke dag in Benidorm geschonken? En wat te denken van het aantal flessen water of frisdrank? Het aantal liters dat dagelijks wordt geconsumeerd om de hitte te bestrijden, is indrukwekkend, vooral tijdens die snikhete dagen.

In de zomer is er niets lekkerder dan een koud biertje. Op één dag worden er in Benidorm al 5.000 liter bier verkocht, enkel en alleen in de 50 etablissementen gelegen aan het Levante-strand, een hotspot tijdens het toeristische seizoen. Over de hele stad gemeten, wordt dit aantal uitgebreid tot een indrukwekkende 45.000 liter per dag in horecazaken zoals bars, restaurants en hotels. Dit volgens data van de lokale Vereniging van Bars, Restaurants, Cafés en Nachtleven (Abreca).

In deze cijfers zitten alle soorten bieren inbegrepen: van het getapte bier in glazen en pinten tot de biertjes in kleine flesjes, zowel met als zonder alcohol. Gemiddeld kan een etablissement een vat van 50 liter per dag aanspreken, maar dit hangt ervan af of bier hun specialiteit is. Sommige zaken gebruiken een grotere tank om ervoor te zorgen dat ze niet te snel door hun voorraad heen zijn.

Britse toeristen zijn de grootverbruikers van ‘cerveza’, maar ook Spaanse bezoekers zijn er dol op. Bier is vooral geliefd vanwege de verfrissende smaak tijdens warme dagen. Opvallend is dat bier dit jaar de plek van wijn heeft ingenomen: “We verkopen dit jaar opvallend minder wijn dan in voorgaande jaren. Mogelijk speelt de “extreme hitte” van de afgelopen weken hierin een rol. Echter, soms is het lastig om een dergelijke trend logisch te verklaren” volgens een woordvoerder van Abreca.

Bij temperaturen die oplopen tot boven de 30 graden en een hittegevoel dat het nog eens acht tot negen graden warmer maakt, is water onmisbaar voor zowel inwoners als toeristen. Aan de strandboulevard gaan dagelijks 10.000 flessen water over de toonbank, oftewel gemiddeld 200 per etablissement. Je kunt niet zonder water, en het moet ook goed koud zijn. Daarnaast drinken ook de werknemers van de bars en restaurants volop water om de hitte te trotseren. In heel Benidorm worden dagelijks maar liefst 320.000 flessen water verkocht, en dat naast de frisdranken.

In de zomer mogen zeker de frisdranken zoals cola, citroen of sinaasappel niet ontbreken, koud geserveerd met ijs en soms een stukje fruit. Langs de strandboulevard gaan dagelijks 20.000 van deze verfrissingen over de toonbank. Maar welke is de absolute topper? Dat blijkt de traditionele cola met zijn geheime recept te zijn (Coca-Cola dus). Maar de Engelsen zijn hierin weer uniek, want ze geven de voorkeur aan de ‘light’ versie en kiezen zelden voor de ‘zero’ versie, terwijl de Spaanse consumenten meer de ‘zero’ versie kiezen.

Ga naar de inhoud