Spaanse toeristen dagenlang vast midden in gewapend conflict in Ethiopië

Spaanse toeristen dagenlang vast midden in gewapend conflict in Ethiopië
Beeld: viajes Kananga

Spaanse toeristen dagenlang vast midden in gewapend conflict in Ethiopië

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Wat een mooie reis moest worden voor een groep Spaanse toeristen, veranderde in een hel. Door het uitbreken van een gewapend conflict kwam de groep vast te zitten in een klein dorp in Ethiopië. Ze bewogen hemel en aarde om uit de situatie te ontsnappen. 

Neus Canellas was het beu steeds dezelfde boodschap te horen: “We doen wat we kunnen, maar de situatie op het terrein is erg onzeker”. Zowel de autoriteiten als reisbureau Kananga kunnen Neus niet verder helpen. Het is 7 augustus en Neus en een groep andere Spaanse toeristen zitten al vijf dagen vast in een klein dorp in de Ethiopische regio Amhran. Hier woedt een conflict tussen de Fano militie en het leger. Er is weinig communicatie, de pers zwijgt in alle talen en niemand weet welke stappen nodig zijn voor de evacuatie van de groep.

Canellas en co voelen zich in de steek gelaten. De hele groep spreekt zijn telefoonlijst aan. Buren, burgemeesters, senatoren, iedereen wordt opgebeld met de vraag om hulp. Uiteindelijk komt de groep bij Miquel Parella uit, de burgemeester van Aiguafreda (Barcelona). Parella neemt contact op met de Catalaanse dienst voor buitenlandse zaken. Daar heeft men geen flauw benul van de zaak en ook in Madrid is er voorlopig weinig mogelijk.

Neus Canellas heeft gelukkig een verleden in het politiek activisme. Ze blijft verder zoeken en komt uiteindelijk bij een vertrouweling van de hooggeplaatste politica Yolanda Díaz uit. Via via legt men opnieuw contact met buitenlandse zaken. Daar klinkt het dat een redding over land moeilijk wordt. Er is sprake van de inzet van een helikopter, maar niets is echter zeker.

De toeristen leven samen met de milities in een hotel. Ze eten vooral rijst en bonen, er is geen drinkbaar water en een van de reizigers heeft nog zes dagen vooraleer haar hartmedicatie op is.

Tot woensdag eindelijk verlossing brengt. De milities ontvluchten het dorp en het leger brengt weer rust. Sommige van de rebellen nemen zelfs persoonlijk afscheid van de Spaanse toeristen. Een helikopter van het Ethiopische leger heeft ze opgehaald nadat ze eerst nog door militairen naar een veilige basis werden gebracht. Uiteindelijk zijn ze naar Istanbul gevlogen en vandaar, na een vertraging, naar Barcelona. Op maandag 14 augustus komen ze eindelijk weer thuis in Spanje aan.

Ga naar de inhoud