De 138 veiligste fietsroutes in Spanje volgens de Spaanse verkeersdienst DGT

Freepik
Beeld: Freepik

De 138 veiligste fietsroutes in Spanje volgens de Spaanse verkeersdienst DGT

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse verkeersdienst DGT heeft een lijst samengesteld van de veiligste routes en wegen om te fietsen. Volgens die lijst heeft elke provincie in Spanje minstens drie of vier veilige fietsroutes. De DGT noemt dit veilige routes om te fietsen omdat daar de voorzieningen beter zijn dan op andere plaatsen, er extra gecontroleerd wordt op alcohol- en drugsgebruik bij autorijders en waar de snelheden verlaagd zijn om de veiligheid van de fietsers te vergroten.

De eerder genoemde maatregelen vormen onderdeel van het plan van de Spaanse verkeersdienst om het aantal doden op het Spaanse asfalt onder de fietsers flink te verminderen. Daarbij gaat de politie speciaal op de zaterdagen en zondagen (de weekenden zijn het meest kritisch) op de meer dan 138 routes ‘s-morgens extra controleren om te voorkomen dat er aanrijdingen plaatsvinden, iets wat natuurlijk niet 100% te vermijden valt. Daarvoor maakte de politie gebruik van speciale radars en camera’s, patrouillerende agenten en helikopters.

Eigenlijk is de DGT al met deze speciale maatregelen eind juli begonnen maar wordt er nu pas media-aandacht aan gegeven. De veilige fietsroutes staan vermeld op het PDF document wat hier te downloaden is en waar op alfabetische volgorde de Spaanse provincies vermeld staan met daarbij de wegen die volgens de DGT als veilig worden beschouwd. In totaal staan er 138 routes op die goed zijn voor 4.661 kilometer aan veilig fietsplezier.

Dit jaar zijn er alweer 30 doden te betreuren onder de fietsers op de Spaanse wegen, 6 meer dan vorig jaar gedurende dezelfde periode in 2016. De DGT is er op gebrand om dat aantal naar beneden te halen om zo levens van fietsers te redden waarbij niet alleen gecontroleerd zal worden bij roekeloze autorijders maar waarbij ook de fietsers die gevaarlijk rijden hierop aangesproken worden en eventueel bekeurd worden.

De 138 veilige fietsroutes werden niet alleen door de Spaanse verkeersdienst DGT gekozen want dat deed de dienst samen met diverse fietsclubs en verenigingen waaronder ook de Ciclistas Profesionales (ACP) en de Federación Española de Ciclismo (RFEC).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.