skip to Main Content
De 138 veiligste fietsroutes in Spanje volgens de Spaanse verkeersdienst DGT

De 138 veiligste fietsroutes in Spanje volgens de Spaanse verkeersdienst DGT

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse verkeersdienst DGT heeft een lijst samengesteld van de veiligste routes en wegen om te fietsen. Volgens die lijst heeft elke provincie in Spanje minstens drie of vier veilige fietsroutes. De DGT noemt dit veilige routes om te fietsen omdat daar de voorzieningen beter zijn dan op andere plaatsen, er extra gecontroleerd wordt op alcohol- en drugsgebruik bij autorijders en waar de snelheden verlaagd zijn om de veiligheid van de fietsers te vergroten.

De eerder genoemde maatregelen vormen onderdeel van het plan van de Spaanse verkeersdienst om het aantal doden op het Spaanse asfalt onder de fietsers flink te verminderen. Daarbij gaat de politie speciaal op de zaterdagen en zondagen (de weekenden zijn het meest kritisch) op de meer dan 138 routes ‘s-morgens extra controleren om te voorkomen dat er aanrijdingen plaatsvinden, iets wat natuurlijk niet 100% te vermijden valt. Daarvoor maakte de politie gebruik van speciale radars en camera’s, patrouillerende agenten en helikopters.

Eigenlijk is de DGT al met deze speciale maatregelen eind juli begonnen maar wordt er nu pas media-aandacht aan gegeven. De veilige fietsroutes staan vermeld op het PDF document wat hier te downloaden is en waar op alfabetische volgorde de Spaanse provincies vermeld staan met daarbij de wegen die volgens de DGT als veilig worden beschouwd. In totaal staan er 138 routes op die goed zijn voor 4.661 kilometer aan veilig fietsplezier.

Dit jaar zijn er alweer 30 doden te betreuren onder de fietsers op de Spaanse wegen, 6 meer dan vorig jaar gedurende dezelfde periode in 2016. De DGT is er op gebrand om dat aantal naar beneden te halen om zo levens van fietsers te redden waarbij niet alleen gecontroleerd zal worden bij roekeloze autorijders maar waarbij ook de fietsers die gevaarlijk rijden hierop aangesproken worden en eventueel bekeurd worden.

De 138 veilige fietsroutes werden niet alleen door de Spaanse verkeersdienst DGT gekozen want dat deed de dienst samen met diverse fietsclubs en verenigingen waaronder ook de Ciclistas Profesionales (ACP) en de Federación Española de Ciclismo (RFEC).

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
 1. Ik fiets wel eens in de buurt van Benidorm/Altea
  De fietspaden zijn waardeloos. Slecht wegdek, veel stenen erop en om de haverklap een bushalte midden op het fietspad. Het stopt bij een hoge stoeprand.
  In Altea is een fietspad op de boulevard. Precies tussen de restaurants en de terrassen in. Levensgevaarlijk voor fietser en bediening.
  Het eindigt tenslotte bij een hoge trap!. Er moet nog wat gebeuren maar het is een begin.

 2. Ik fiets veel en als er fietspad is wil ik graag gebruiken. Maar elke woning heeft een oprit die verzonken zit in het fietspad en soms zeer diep zijn.Plus dat er soms bij elke oprit inrit voorrang gegeven moet worden aan de bewoner.
  En sommige wijken wordt ge woon zeeziek omdat de opritten zo dicht op elkaar liggen

 3. Ik overwinter 6 maanden in Spanje (Javea). De Spanjaarden rijden erg oplettend ten opzichte van mij op mijn racefiets totdat ze afslaan en parkeren. Auto de hoek om, deur open zonder te kijken. Geen boze opzet, maar niet gewend aan fietsers.
  Wat mij opvalt is dat er -vooral door de Spanjaarden zelf- op de grotere wegen gereden wordt. Druk, weinig ruimte en voor de automobilist vaak onoverzichtelijk door de vele bochten. En ze willen nog wel eens een stukje bocht afsnijden. Zelf zoek ik de binnenwegen op -wat glooiender en soms een klim- en daar is het zeer goed te doen. Punt blijft, anticiperen in dorpjes, niet naast een auto gaan rijden en wanneer ze parkeren, ga er ruim omheen.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken