skip to Main Content
Redenen waarom Catalanen niet meer bij Spanje willen horen en beter af zijn met een eigen Republiek

Redenen waarom Catalanen niet meer bij Spanje willen horen en beter af zijn met een eigen Republiek

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Het hele afschedingsproces en de politieke spanningen tussen de Catalaanse regionale regering en de centrale regering in Madrid lijkt voor veel buitenstaanders een kinderlijke aangelegenheid en niet iets van deze tijd. Toch is het voor veel Catalanen serieus en zijn ze ervan overtuigd dat men beter af is los van Spanje en als eigen Catalaanse Republiek. Het zijn vaak redenen die moeilijk te begrijpen zijn voor niet Catalanen maar het gaat in essentie om: cultuur, taal, geld en politieke bemoeienis.

Catalonië is 32.000 km2 groot (bijna net zo groot als Nederland), grenst aan Frankrijk, Andorra, Aragón en de Comunidad Valenciana en telt ongeveer 7,5 miljoen inwoners die verdeeld over de regio in 949 gemeenten wonen. SInds 1978, drie jaar na de dood van Generaal Franco die geen liefde had voor Catalonië, werd in de Grondwet besloten Spanje onder te verdelen in 17 autonome deelstaten waarbij alle deelstaten een eigen regionaal parlement en regering zouden krijgen die aangevoerd worden door een regionale premier, op dit moment is dat in Catalonië Carles Puigdemont nadat zijn voorganger Artur Mas (noodgedwongen) op stapte.

Het “estatuto de Autonomía” is voor elke deelstaat de belangrijkste basis voor het regeren van een autonome regio. Hierin staat o.a. wat de hoofdstad is, wat de officiële taal is die er gesproken wordt en waar de grenzen van de regio liggen. De autonome overheden mogen veel (maar niet alles) zelf regelen zoals het onderwijs, de gezondheid, milieu, toerisme en vele andere zaken. De centrale regering is verantwoordelijk voor de economische zaken zoals het innen van belastingen en de relaties met het buitenland. In geen enkel geval mogen de regionale wetten binnen een autonome deelstaat in strijd zijn of boven die van de Spaanse grondwet staan.

Redenen: geschiedenis

Het Catalaanse volk heeft altijd al aangegeven dat ze op democratische wijze het “land” of regio willen regeren om de beste gezondheidszorg, sociale stelsel, onderwijs en infrastructuur te garanderen voor alle inwoners in Catalonië. Catalonië is van oudsher een van de regio’s of landen waar de aanwezigheid van een eigen parlement teruggaat naar de middeleeuwen. Door de eeuwen heen heeft het Catalaanse volk echter flink geleden onder de onderdrukking vanuit andere landen en andere regio’s binnen het nu huidige Spanje waarbij de cultuur, gebruiken, tradities en de taal vaak verboden waren. De laatste keer dat dit gebeurde was tijdens de regeerperiode van de dictator Franco, een periode die bij veel Catalanen nog vers in het geheugen zit en eigenlijk nog niet eens zo lang geleden (in 1975) eindigde. Veel Catalanen hebben zich nooit echt Spanjaard gevonden en vinden het zelfs vervelend en beledigend dat in hun paspoort en rijbewijs staat dat ze Spaans zijn.

Redenen: cultuur en taal

Een andere reden waarom veel Catalanen zich niet “Spaans” voelen is de verschilende cultuur, tradities en gewoontes in Catalonië. Volgens velen hebben deze niets maar dan ook helemaal niets met de rest van Spanje te maken maar dit argument wordt door vele bestreden omdat eigenlijk alle deelstaten in Spanje een eigen cultuur, gebruiken en tradities hebben. Catalonië heeft echter wel iets wat veel andere regio’s niet hebben: een eigen taal, het Catalaans. Dit is de voertaal in Catalonië en op school wordt in deze taal les gegeven, in de officiële instellingen wordt het Catalaans gesproken etc. Het Spaans of Castiliaans is de tweede taal die gesproken wordt in Catalonië en daar hebben de meeste Catalanen ook geen probleem mee, zolang het Catalaans maar het belangrijkste blijft. Ongeveer 47,6% van de Catalanen spreekt het Catalaans regelmatig waarbij ongeveer 12% tweetalig is, maar deze cijfers kunnen anders zijn (is niet helemaal duidelijk).

Veel Catalanen zijn echter van mening dat de centrale regering (met name de conservatieve Partido Popular maar ook in mindere mate de socialistische PSOE) de Catalaanse taal wil onderdrukken en het gebruik daarvan wil minderen. Zo werd enkele jaren geleden de zogenaamde “Ley Wert” aangenomen (genoemd naar de inmiddels ex minister voor onderwijs Wert) waarna het verplicht is geworden om 25% in het Spaans les te geven. Dat is niet de eerste keer dat de PP probeerde het gebruik van het Catalaans te onderdrukken want dat gebeurde ook al net na het herstel van de democratie waarbij alle politieke partijen op de PP na het gebruik van het Catalaans in het regionale onderwijs goedkeurden. Het lesgeven alleen in het Catalaans kan als een handicap gezien worden maar gedurende de laatste 35 jaar is bewezen dat de schoolkinderen net zo goed afstuderen dan in andere Spaanssprekende regio’s.

Redenen: economie en geld

Voor de Catalaanse politici spelen de eerder gemelde redenen waarschijnlijk een belangrijke rol maar nog belangrijker is het feit dat de Catalaanse politici en bevolking vinden dat ze door Madrid beroofd worden. Catalonië is de rijkste autonome deelstaat van Spanje met in 2015 een Bruto Binnenlands Product (in het Spaans PIB) van 204,6 miljard euro, ongeveer 1 miljard meer dan de Comunidad de Madrid met 203,6 miljard euro. Catalonië is net zoals Madrid ongeveer goed voor 20% van de totale bbp van het land. Het probleem voor Catalonië is echter dat de rijkste regio van het land ook het meeste moet betalen aan de centrale regering in Madrid maar niet genoeg terugkrijgt omdat een groot deel van dat geld naar de armere deelstaten in Spanje gaat. Dat vindt Catalonië niet eerlijk en ondanks alle politieke pogingen om dat deel hoger te laten worden is dat steeds mislukt door de muur van de PP. De economische crisis tussen met name 2008 en 2012 heeft veel schade aangericht in Catalonië omdat er nog minder geld terugkwam naar Catalonië, de werkloosheid omhoog ging en dat volgens Catalonië allemaal de schuld is van de slechte economische politiek van de centrale regering in Madrid.

De Catalanen geloven meer in een eigen economisch beleid en willen alle inkomsten ook graag binnen hun eigen deelstaat of wellicht in de toekomst hun eigen Catalaanse Republiek behouden. Door geen geld meer te betalen zal Catalonië volgens de politici meer dan genoeg geld hebben om alles zelf te betalen. Speciaal daarvoor werd er een Catalaanse belastingdienst opgericht zodat in de toekomst alle belastingen daar betaald gaan worden. Ook omtrent het economische deel van de afscheiding van Spanje zijn veel discussies ontstaan omdat Catalonië op dit moment niet genoeg geld heeft om de torenhoge schuld af te betalen. In het eerste trimester van 2017 had Catalonië een schuld van 75,4 miljard euro (35,2% van het Catalaanse bbp) waarmee de regio de hoogste schuld van heel Spanje heeft. Men is echter van mening dat Catalonië als eigen land deze schuld kan aflossen en daarnaast in de toekomst veel minder schulden zal hebben omdat ze veel hogere inkomsten zullen hebben omdat ze niets meer hoeven af te dragen aan Madrid.

Redenen: politieke onderdrukking

De Catalanen vinden ook dat ze slecht behandeld worden door de Spaanse politiek en politici uit Madrid. Catalonië betaald het meeste aan de centrale regering maar krijgt daarvan het minste terug waardoor op dit moment Catalonië de schulden niet kan betalen. De Spaanse centrale regering is dan zo lief om geld te lenen aan Catalonië maar daar wel een enorme rente op te vragen terwijl Catalonië keer op keer vele miljarden moet afstaan aan Madrid. Daarnaast hebben de Catalanen het gevoel dat de politici (met name de PP) er van alles aan doet om het de Catalaanse politici zo moeilijk mogelijk te maken. Zo zegt men in Catalonië dat ze er van alles aan hebben gedaan om met Madrid te onderhandelen over een betere verdeling van betalingen aan de regio en ook over de mogelijkheden van een referendum. Keer op keer wil de PP niet rond de tafel gaan zitten waardoor de Catalanen keer op keer meer afkeer krijgen van Madrid. Dat bleek ook wel met het nieuwe autonome Estatut in 2010 (welke door een Catalaans referendum werd aangenomen door de bevolking) wat door de PP naar het Grondwettelijk Hof werd gebracht en later nietig werd verklaard. Dat was voor veel Catalanen de druppel die de emmer liet overlopen waardoor er een nog grotere afkeer tegen Madrid ontstond.

Al met al zijn er voor de Catalanen genoeg redenen om niet meer verder te willen gaan met Spanje en gelooft men er in dat Catalonië beter af is zonder de Spaanse bemoeienis. Buiten de vraag of dat ook daadwerkelijk genoeg zal zijn om een eigen land “te beginnen” is de keuze voor veel Catalanen al gemaakt. Voor een groot deel van de inwoners van Catalonië is een referendum de meest logische en democratische stap waaruit moet blijken wat het merendeel van de bevolking wil, Si of No. Anderen willen liever gewoon zo doorgaan zoals het nu is, zowel bij Spanje horen alsook Catalaans zijn. Deze tegenstanders van een referendum willen wel op de een of andere manier dat er nieuwe maatregelen komen zodat Catalonië meer van hun eigen geld kunnen behouden en zelf meer beslissingen kunnen nemen.

Ongetwijfeld hebben we veel beweegredenen van de Catalanen om onafhankelijkheid te willen niet behandeld in de bovenstaande tekst maar hopelijk hebben de mensen van buiten Catalonië nu een betere blik op de redenen waarom veel Catalanen af willen van de bemoeienissen en politieke onderdrukking van Spanje. In grote aantallen schreeuwt men dan ook geef ons een kans, laat ons tijdens een legaal referendum stemmen en laat ons onze eigen toekomst bepalen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 47 reacties
 1. De cloacas de interior mogen er ook wel bij. Net als die ratten van het CNI, die niet alleen bewust de Mossos overal buiten willen houden, maar zelfs bewust informatie over de terroristen achter hebben gehouden en dit goed hebben willen praten met een tweet waarin stond: “dan hadden ze er maar naar moeten vragen”.

 2. Let’s see how it goes!

  I love Spain and hope that at least this whole process could completely rebuild the “mentality” of its system, it would really need to be redesigned from scratch for the best of its citizens. In any case, what is going on down there is not fair. It is not fair for Spanish citizens as a whole. Generally speaking, Spaniards (now meaning non-Catalans) are being fooled, missinformed and eventually jeopardized by media and by the central government. Non-Catalan media (national TV amongst it!) does not give a balanced enough opinion and that’s the only information citizens receive when living outside of Catalonia. Therefore, from inside Catalonia there is always a different perspective, inevitably a closer and under my opinion also a more accurate one.

  The main story line embraced by the Spanish state to justify the current on-going matters is simple. Roughly: The referendum is illegal therefore we can send police to confiscate flyers, censurate Catalan media, etc. That storyline working would exemplify two things: the actual deep change that the Spanish system would need and the urge for change that many Catalans seek.

  Catalans should be alowed to vote. It is estimated that 80% of the Catalan population requests that. Therefore, negotiations for that to happen should have already taken place long time ago.

  1. Belachelijk, deze reactie in het Engels.
   Dit is spanjevandaag, een Nederlandstalige site.
   Ga maar lekker naar een andere site, als je zonodig weer Engels wilt praten.

   1. Het spijt me. Helaas niet alleman kan in Nederlands wel typen, hope je kan begrijpen. Als er is een regel voor dat, dat heb ik niet gezien. Redactie alsjeblieft, is dat klopt?

 3. Natuurlijk is geschiedenis een gebied waar knelpunten zitten die niet zomaar even recht gezet kunnen worden. Dat is helaas de erfenis die de kop opsteekt na tijden van dictaturen die gepaard gaan met veel leed. Dat is ook de harde les die men moet leren. Verdeeldheid is dus echt slecht om te groeien naar een gezonde samenleving. Ook in Spanje barst het van de corruptie daarbij komt ook nog eens de wirwar van allerlei vage wets-regels. Ik noem het de lokale waanzin der gemeenten. De trage manier van bouwen , aanpassen , sloop-projecten en de vele tijdverslindende strand werkzaamheden . Waarvan je zo nu en dan je de vraag kan stellen , waar gaat het nog over..??? Zelf ben ik met een jeep gaan verkennen hoe de stand van zaken was in sommige gedeelten van Spanje { Locatie Costa Blanca. } richting het binnenland . De leefgebieden , natuur en toerisme. Ik moet het kort houden , anders zie ik zelf de bomen het bos niet meer. Het is helaas jammer te moeten schrijven van wat ik rijdend te zien kreeg aan beelden van armoede en bergen met afval. Waar ik tot mijn verbazing ook nog eens mensen en kinderen tegen kwam in zelf gemaakte huizen met daken van afval er bovenop. In de kust-gebieden zie je dit niet door bergen en dalen. Ook vele woningen die te koop staan met achterstallig onderhoud. Wat ook steeds meer opviel waren de nieuwe apartementen die nog niet waren afgewerkt en gewoon leeg stonden. In de portieken van die nieuwe apartementen lagen veel daklozen met zelfgebouwde kartonnen woondozen. Ik wil hier mee duidelijk maken dat Spanje in het geheel eerst zijn onvolmaakte zaakjes maar eens goed moet gaan regelen. Want dit is onmenselijk en niet te accepteren. Huis-uitzettingen aan de lopende band . Nee dat is geen regeren , maar negeren en eigen belangen voorop stellen. Op vele parkeer-plaatsen wordt je haast overlopen door dakloze spaanse gezinnen en natuurlijk ook andere die er georganiseerd staan ook dat gebeurt ! De B-sector achter Benidorm ook even slikken wat daar tevoorschijn kwam. Ik ben een liefhebber van Spanje en gek op de stranden en die mooie lichtblauwe zee. De regering van Spanje heeft nog veel werk te verzetten in het binnenland. En waar blijven die veelbelovende projecten rondom zout naar zoet water. Aruba heeft het wel en maakt miljoenen liters zoetwater . Dus kan het ook in Spanje. Waar blijft het????? Werkgelegenheid volop en genoeg bluswater. Waar blijft het ????? Siesta zeker.!!!

  1. Trouwens , de kustlijnen van Spanje moeten ook aangepakt worden. De zee-spiegel .
   Het niveau een serieuze kwestie denk ik zo. Als werknemer op 1 van de schepen van BosKalis is dit echt urgent. Anders helpt watertrappelen ook niet meer. Wie niet hoppert en oppert is einde van de rit een tobbert. Veel zand en duinen werk zat. Spanje wakker worden.!!!

   1. Pedro,
    volgens mij gaat het jou meer om persoonlijke werkverschaffing dan om echte zorgen over de stijging van de zeespiegel (20 cm per eeuw).

 4. Na het lezen van deze reacties, denk ik dat het meestal Nederlanders zijn die hier een antwoord geven. Weten die wel waarom de Catalanen onafhankelijkheid willen? Ik denk niet dat zij zich kunnen inleven wat de echte Catalanen voelen, wij als Vlamingen verstaan dat veel beter. Wij hebben ook al jaren problemen met onze Vlaamse taal en de jarenlange minachting vanwege de Brusselse en Waalse overheden, bekijk de Vlaamse geschiedenis maar eens. Dit probleem stelt zich niet in Nederland. Alleen hebben de Catalaanse bewindvoerders meer haar op hun tanden dan de meeste Vlamingen.

  1. en daarom dus dit artikel 🙂 Maar de politici denken denk ik niet aan de cultuur, taal en tradities, die denken alleen maar aan geld en de manier om te voorkomen dat wat van hen is niet gegeven wordt aan andere regio’s in het land die vanwege de geografische ligging niet het geluk hebben zoals Barcelona, Costa Brava, Costa Dorada etc. waardoor er miljoenen toeristen naar de regio komen.

  2. Misschien omdat Nederlanders beter beseffen dat je gezamenlijk sterker bent!?
   Men kan wel hameren op de verschillen, maar er zijn ook heel veel overeenkomsten en gezamenlijke waarden. Een ieder dit dit bewust negeert staat voor verzwakking en daar worden uiteindelijk altijd de burgers de dupe van. Gevoelens en rede zijn nu eenmaal als water en olie en laten zich niet goed mengen.

 5. Een familielid van mij deed haar minor in Catalunya. Deze universiteit zette haar deuren dus open voor internationale studenten. Mijn familielid spreekt Engels en voldoende Spaans maar toch werd er hier en daar enkel Catalaans gesproken door docenten waardoor de les niet te volgen was. Ook al was men op de hoogte dat internationale studenten de les bijwoonden.

  1. In Catalonië zijn er twee officiële, gelijkwaardige talen: Spaans en Catalaans. Als je in Catalonië gaat studeren zul je van te voren informeren welke talen er gesproken worden, en in welke taal de lessen gegeven worden. Voor Erasmus-studenten zijn er vakken in het Spaans of Engels. Andere lessen zijn in het Spaans of in het Catalaans, afhankelijk van de docent, die dat vermeldt in het lesprogramma. Het is leuk om een tijdje in Barcelona te studeren, maar het Catalaans heb je niet zomaar onder de knie. Buitenlanders die in Nederland komen studeren kunnen ook niet elke willekeurige les volgen.

   1. Ik begrijp wat u zegt.
    Toch vreemd dat je als universiteit, of het nu in Nederland, Spanje of waar dan ook is, je openstelt voor Erasmusstudenten en vervolgens de les niet in een taal geeft die ook internationaal is. Was overigens niet in Barcelona maar in Vic. Wél superleuke tijd gehad!

   2. Sorry Feola, maar van jouw uitspraken klopt niet zoveel:
    “In Catalonië zijn er twee officiële, gelijkwaardige talen: Spaans en Catalaans.”
    Was het maar waar. In theorie heb je misschien gelijk, maar de Catalanen lappen alle regels aan hun laars en drukken het Spaans volledig weg. Heb je het laatste jaar nog wel eens een officiele brief van een overheidsinstantie gekregen die in 2 talen was gesteld? Niet dus. Langer dan 5 jaar geleden was dit nog wel de normale gang van zaken.
    “Als je in Catalonië gaat studeren zul je van te voren informeren welke talen er gesproken worden, en in welke taal de lessen gegeven worden. Voor Erasmus-studenten zijn er vakken in het Spaans of Engels. Andere lessen zijn in het Spaans of in het Catalaans, afhankelijk van de docent, die dat vermeldt in het lesprogramma.”. Ook niet waar dus. Ik weet uit eigen ervaring, dat de Universiteit van Barcelona niet vooraf aangeeft in welke taal (Spaans/Catalaans) de colleges worden gegeven. Men zegt: “dat hangt er van af wie het college geeft en eventueel van de achtergrond van de studenten”. Op deze manier wordt het internationale studenten wel heel lastig gemaakt om nog in Barcelona te komen studeren, want ze weten van tevoren niet waar ze aan toe zijn. Zowiezo een gotspe dat een universiteit de internationale studenten in het Catalaans gaat aanspreken. Dan begrijp je echt niets van internationale waarden.
    “Het is leuk om een tijdje in Barcelona te studeren, maar het Catalaans heb je niet zomaar onder de knie. Buitenlanders die in Nederland komen studeren kunnen ook niet elke willekeurige les volgen.”
    Misschien niet, maar buitenlandse studenten weten wel van tevoren in welke taal wordt lesgegeven (vrijwel altijd in het Engels) en weten dus waar ze aan toe zijn. In Barcelona is dat niet het geval.

    1. Hans, je liegt dat je barst en dat weet je.

     Op geen enkele, maar dan ook geen enkele wijze wordt het spaans achtergesteld ten opzichte van welke taal dan ook, Catalaans incluis. Het is te allen tijde mogelijk om officiele documenten ook of enkel in het spaans te ontvangen.

     1. Jordi, mensen van liegen beschuldigen omdat ze een andere mening hebben is meestal niet de beste argumentatie. Gezien je naam vermoed ik wel in welk kamp je zit.
      Je zegt:”Het is te allen tijde mogelijk om officiele documenten ook of enkel in het spaans te ontvangen.” Dus ik kan Trafico bellen en vragen of ze mijn bekeuring voortaan in het Spaans willen sturen? Ik geloog niet dat dat gaat werken.
      Laatst kreeg ik van mijn gemeente een brief (afgegeven bouwvergunning). Ik vroeg of het ook mogelijk was deze in het Spaans te krijgen. Ze keken me meewarig glimlachend aan: “lo siento pero no tenemos en Español….”
      Ik ben niet voor of tegen de onafhankelijkheid van Catalonië, maar geef slechts aan wat ik in het dagelijks leven hier ervaar. Het Spaans wordt de laatste jaren stelselmatig weggedrukt.

  2. Als ik in Denemarken ga studeren, zijn er maar weinig studies die in het Engels gegeven worden. Het gros wordt in het Deens gegeven.

   Ergens anders gaan studeren en verbaasd zijn dat ze in hun eigen taal onderwijzen laat een tekort aan begrip en levenservaring zien.
   Dan had je je vantevoren maar in moeten lezen.

 6. Ik volg de situatie met stijgende ongerustheid. Madrid y Barcelona son hermanas malas. Altijd zo geweest. In Barcelona schiet de vlam snel in de pan. En Madrid is ook een felle tante. Denk aan wat Franco zei: “A los españoles les gusta la sangre.”
  Door de driestheid waarmee Rajoy te keer gaat, lijkt de rede nu zoek. Ik hoop op een kentering waarin overleg weer de hoofdmoot vormt. Ik denk aan de woorden van generaal Gutierrez Mellado, lang geleden uitgesproken: “España es una, grande e indivisible. No vamos a dejar que la rompan.” Allicht zullen velen in Catalonië, in de rest van Spanje en in de wereld, nog steeds achter die woorden staan.

  1. Lees ik dat nu goed? Is het allemaal de schuld van Rajoy?
   Dus Karel Bergpiek gaat helemaal vrijuit met zijn illegale acties?
   Wow, wat een kijk op de wereld zeg.
   Podemos lijkt me een prima partij voor u!

   1. Het is niet allemaal de schil van Rajoy maar zijn stugge houding en die van zijn conservatieve niet Catalonië gezinde partij wel. De PP is nu niet bepaald een politieke partij die het Catalaanse volk een warm hart toedraagt maar een beetje politicus moet kunnen praten, discussiëren en overleggen om tot overeenkomsten te komen. Ik begrijk dat de PP nooit heeft willen praten met de Catalaanse politici (volgens de versie van de Catalanen) maar Madrid zegt dat de Catalanen naar de centrale regering zijn gekomen met als enige conditie “referenum si o si” wat geen goede basis is voor onderhandelingen. Ik denk dat alle partijen schuld zijn aan deze situatie waarbij de Catalaanse politiek makkelijk gebruik maakt van de sentimenten van de echte Catalanen waarbij van alles en nog wat beloofd wordt wat waarschijnlijk niet waar te maken is (geen persoonlijke mening maar gebasseerd op veel krantenartikels in Spaanse/Catalaanse kranten)

  2. Ik onthoud woorden als die van Fraga. Een overleden, maar nog mateloos populaire politicus in dat land:
   Cataluña fue ocupada por Felipe IV, Felipe V, fue bombardeada por el General Espartero y la ocupamos en 1939 y estamos dispuestos a volverla a ocupar tantas veces como sea necesario y para ello estoy dispuesto a coger de nuevo el fusil’.

   Spanje? Nee, bedankt.

 7. Catalanen spreken Catalaans omdat het hun moedertaal is, niet om anderen lastig te vallen! Taal is iets natuurlijks, inherent aan een persoon. Een Nederlander praat toch ook Nederlands in het dagelijks leven, en niet bijv. Engels? Ik snap best dat het voor Nederlanders of Belgen frusterend kan zijn dat als je eindelijk een beetje Spaans kan, je tegen het Catalaans aanloopt. Maar de meeste Catalanen schakelen makkelijk over naar het Spaans (of Engels), en zullen hun best doen om goed met buitenlanders/toeristen te kunnen communiceren.
  Voor wat betreft investeringen in Catalonië (vanuit Madrid), daar ligt inderdaad een belangrijke reden voor de wens naar onafhankelijkheid. Langbeloofde investeringen in de spoorlijnen rond Barcelona blijven uit (ik doe 1 uur en 23 min. over 60 km !), zo ook in de haven van Barcelona. Geld voor de “corredor Mediterraneo”, een goederenspoorlijn die volgens Brussel via de Spaanse kust zou moeten lopen, bleek te zijn gebruikt om 2 treinstations in Madrid te verbinden. Enkele wegen die worden aangelegd of verbeterd in Catalonië vorderen met een ritme van 150 METER per jaar. En ga zo maar door. Ondertussen worden hogesnelheidspoorlijnen aangelegd in heel Spanje (vanuit Europa bekritiseerd), zijn er vliegvelden gebouwd die nog nooit gebruikt zijn en viert corruptie hoogtij.
  De politieke partijen die de afgelopen decennia in de regering zijn geweest (afwisselend de PSOE en PP) krijgen amper stemmen in Catalonië. Net als de meeste Catalanen vind ik Spanje een schitterend land, maar in vele opzichten is de afstand tot Madrid groot. Misschien voel je dat pas goed aan als je hier jaren lang gewoond en gewerkt hebt.

 8. Het artikel gaat t.a.v. de eigen taal wel een beetje de mist in. Als er één regio in Spanje met een eigen taal is dan zijn het wel de Basken. Maar ook in Valencia en Galicie en Andalucie spreken ze een andere taal dan het Spaans. Wel in mindere mate maar ook hier in Valencia zijn er mensen die geeneens Spaans spreknen en op scholen is het Valenciaans verplicht. En wil je als buitenlander in de politie of gewoon de raadsvergaderingen volgen dan moet je echt wel Valenciaans spreken/verstaan. Er is mij al eens verweten waarom ik na 15 jaar in Spanje nog geen Valenciaans spreek!
  Maar net als dat ik in Nederland weigerde om Fries of Zeeuws te spreken toen ik daar woonden doe ik dat nu ook niet met de Spaanse regionale talen.
  Zou het leven niet veel makkelijker zijn als we allemaal dezelfde taal spraken? Zou ook een hoop ellende schelen…..

  1. Het Baskisch wordt gesproken door 17% van de 2 miljoen Basken en lijkt in geen velden of wegen op het Spaans. Het Catalaans, Valenciaans en Galicisch zijn makkelijker te begrijpen, als je daar een tijdje woont. En je best een beetje doet natuurlijk. Doordat ik geen moeite meer heb met het Catalaans kan ik deelnemen aan het schoolbestuur en vergaderingen bij de gemeente, bijvoorbeeld.
   Als we allemaal éénzelfde taal zouden spreken zouden we niet in staat zijn om nuances en emoties uit te drukken. Taal is rijkdom, taal is cultuur, het spreken van meerdere talen heeft vele voordelen.

  2. Precies. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan.
   Gewoon alle officiële zaken en ook bv. straatborden in het Spaans .

  3. Precies. Dus waarom praat jij nog in het Nederlands? Minderheidstaaltje van niets. Schakel toch lekker over naar het Engels, vent. Dan doe je er pas toe. Veel makkelijker, toch?

   Je hebt niets aan dat Nederlands. Sterker nog , laten we vanaf nu al het onderwijs ook enkel in het Engels geven en onze kinderen in het Engels aanspreken. Of moeten we puur naar de statistieken kijken? Dan kunnen we net zo goed direct overschakelen op het Mandarijn.

   Ik mag overigens aannemen dat jij er ook geen probleem mee hebt dat eerste-, tweede- of derde generatie immigranten geen woord Nederlands spreken. Het Arabisch of Turks is veel meer de moeite waard.

   1. Belachelijke reactie. Nederland is een soeverein land!
    Vergelijking gaat totaal mank. Trouwens , incl Vlaanderen spreken 25 M mensen Nederlands . Dat is meer dan alle Scandinavische talen samen. Om het maar even in perspectief te zetten.

 9. We hebben nu reeds uitgekeken naar een andere reisweg om in de streek van Valencia te geraken.
  De Catalanen hebben echt een te dikke nek en op restaurant moet men ofwel Catalaans kennen of Engels, ook in benzinestations en bij een vraag voor inlichtingen bij de politie. Spanje?
  Qua taal leert men in de C Valenciana ook Valenciaans als eerste taal op school en zijn de opschriften in sommige stedelijke parkings (o.a. in Castellon) ook alleen in het Valenciaans, maar hier is men slimmer en denkt men niet aan onafhankelijkheid. Dit zou een ramp zijn voor het toerisme, de voornaamste bron van inkomsten.

  1. Ik ben het niet met u eens. Ook in de C Valenciana valt het mij op dat met grote snelheid het Spaans op de achtergrond gedrukt wordt. De nieuwe taalwet, die met ingang van dit schooljaar geldt, is er met grote spoed doorgedrukt, daarna door de rechter afgekeurd en nu door taalminister Marzá er met een slimme truc gewoon doorheengedrukt. Toegegeven , er is geen onafhankelijkheids streven hier, maar dat zal gaandeweg wel gaan komen. Het is een sluipend virus dat binnenrolt.

 10. Dank aan de redactie om de redenen van de Catalanen te belichten en door zelf onpartijdig te zijn.

 11. Zoals Hans stelde zijn de gevoelens historisch geïnspireerd. Typisch voor landen die afscheuringsfenomenen ervaren. Een belangrijk punt is dat Spanje reeds gedeeld is in 17 delen. Centrale overheid moet dan heel delicaat omgaan met al die eisen als haar centrale verantwoordelijkheid, de economische is. Hoe ver moet men dan gaan om andere regio’s ook niet op gedachten te brengen. Toch lijkt me de afgelopen 14 jaar Catalonië niet te moeten klagen gezien de evoluties in haar eigenheid. Rajoy wordt bovendien geconfronteerd met die partijen in de centrale regeringsvorming. De vraag is of die nieuwe partijdjes hun machtswellust kunnen bedwingen zonder deze mooie regio mee te sleuren in……??? Dit is geen debat dat op de 140-letters media moet worden beslecht maar in een serene confrontatie met wederzijds respect.

  1. Altijd is in Cataluña een gevoel geweest dat ze economisch sterken zijn en dat ze niet veder willen met Spanje . Het is een gevoel en gevoelens zijn niet altijd volgens mij redelijk . Sommige streken hebben minder geluk geografisch gezien maar zou juist niet beter zijn om elkaar te helpen ? Veel migranten naar de oorlog gingen werken in de afgesproken regio omdat ze minder gingen verdienen dat de Catalanen die daar waren.

   1. U reactie staat als een huis,ik begrijp het heel goed ; Ikke ikke en de rest kan stikken” Cataluña in de loop van de jaren rijker geworden,door hun meest zuidelijke landgenoten, onder te betalen!

   2. En laat nu net zo zijn dat veel van deze immigranten en diens kinderen vóór de onafhankelijkheid zijn, zoals politicus Rufian of in mijn geval mijn stieffamilie welke uit Almeria komen. Die wonen in Terrassa en daar, net als vele andere immigrantenomaatjes en -opaatjes hebben ze tijdens de laatste paar verkiezingen en het officieus referendum pro-onafhankelijkheid gestemd.

    Laat nu net zo zijn dat de meest voorkomende achternamen in Catalonië eindigen op een -Z, want de spaanse achtergrond aangeeft. Laat nu net de meest voorkomende achternaam (toevallig zonder Z) niet Pujol, Puigsurreda, Macia of Tarradellas is, maar Garcia.

    Dat zijn de mensen die de onafhankelijkheid willen.

  2. In catalonië is heel veel gedaan aan de infrastructuur maar mede met subcidie van de EU, bij onafhankelijkheid raakt men deze subcidie dus kwijt. Veel grote op export steunende bedrijven zullen of zijn inmiddels verhuisd naar Spanje dus catalonië zal veranderen in een “Mickey mouse country”. Veel succes!

 12. In het artikel en vorige doet men steeds of het grote deel van de bevolking is het er mee eens om af te scheiden.Maar het tegendeel is waar. Helaas brengen die anderen hun stem niet uit, hetgeen spijtig is.Zo kunnen de afscheurlingen hun cijfers naar voor brengen en worden deze ook zo overgenomen in de internationale media.Dit wat betreft de cijfers.
  Met hun taal zullen ze internationaal niet ver geraken.Een buitenstaander verstaat het niet en kan het niet lezen .Trouwens wie gaat de moeite doen om het te leren?
  Economisch is het zo dat in ELK land regios zijn die rijker of armer zijn dan de andere. En welke munt gaan ze gebruiken? Want bij de eurolanden horen ze niet dan, misschien terug de spaanse peseta.en nieuwe munt moet goedgekeurd worden door het IMF ,i.v.m. wisselkoersen.
  Dus zo simpel zal het niet zijn.

  1. Andorra heeft geen eigen Euro, maar gebruikt ‘m wel. Zoals ieder land de euro kan gebruiken. Zoals dat op plekken gebeurd in de Balkan, zonder dat ze ‘m hebben. Ieder land mag zelf kiezen welke munt ze gebruiken. Het is alleen zo dat je kwetsbaarder wordt op het moment dat je niet formeel aangesloten bent bij of zelf een eigen munt slaat.
   Dat argument valt al af.

   Als we moeilijk gaan doen over talen, zijn er nog tal van andere talen in Europa die eerst af mogen vallen, voor we aan het Catalaans gaan komen. Ik noem een Noors, Fins, welke Baltische taal dan ook, Slowaaks, Sloveens, Deens, IJslands, Iers, moet ik doorgaan?

   Tot slot. Van alle harde JA of NEE zijn de pro-onafhankelijkheidsmensen op dit moment (en al een poos) in de meerderheid. De pest is alleen dat alle twijfelaars op dit moment door verschillende eenheden onder het NEE-kamp worden geschaard, wat pertinente onzin is. Er zijn genoeg mensen binnen CSQEP en zelfs (achterlijke genoeg) een aantal binnen PSC die vóór de onafhankelijkheid zijn. Zij alleen al zouden bij een totaaloverzicht de meerderheid voor een onafhankelijkheid geven.

   Maar laten we uitgaan van hetgeen jij zegt. Dan kunnen de Ieren ook wel weer terug naar het VK. Daar wonnen destijds de separatisten met 48%.

 13. Zoals uit dit stuk naar voren komt zijn de argumenten voor onafhankelijkheid vooral historisch en emotioneel van aard. Traditioneel een slechte basis voor het afdwingen van verandering.
  Zo wordt aangegeven dat veel Catalanen vinden dat ze worden onderdrukt in het spreken van hun eigen taal. Het tegenovergestelde is het geval: Het Catalaans is allang de voertaal geworden in het onderwijs, bij overheden en in het openbare leven. Sterker nog: in de laatste 5 jaar is sprake van een toenemende bewuste onderdrukking van het gebruik van het Spaans. Zo constateer ik dat het Spaans uit de openbare ruimte aan het verdwijnen is (teksten op matrixborden boven de weg, teksten op parkeerautomaten, teksten in winkels etc.); 5 jaar geleden alles nog tweetalig, nu alleen nog maar Catalaans. Het geldt ook voor officiele brieven van overheden: voorheen tweetalig, nu vaak alleen nog maar Catalaans (bijvoorbeeld Trafico). Het argument van Madrid dat 25% van het onderwijs in het Spaans zou moeten plaatsvinden, heeft alleen maar te maken met gezond verstand: bereidt je kinderen voor op een mondiale toekomst. De wereld is echt groter dan Catalonië en met Spaans kom je in die buitenwereld een stuk verder.
  Dat de (separatistische) Catalanen dit niet willen, verraadt hun werkelijke volksaard. Ze zijn alleen op zichzelf gericht en willen andere invloeden actief uitbannen.
  Ook de economische argumenten zijn erg zwak te noemen en ook hier speelt vooral het argument: “wij willen alles voor onszelf houden en met niemand delen”. Alsof Zuid-Holland zou zeggen dat de Limburgers het zelf maar moeten uitzoeken zonder financiele steun vanuit de Randstad.

  1. Hans van Dalen slaat de spijker op de kop! Vast iemand die ook in Catalunya woont.

  2. Hans van Dalen heeft hetzelfde bemerkt als ik. In het openbare leven wordt het castilliano langzaam maar zeker achterwege gelaten. Zelfs grote supermarkten als Lidl en Carrefour doen mee. Hoe dom kan je zijn want minstens vijf maanden per jaar is een groot deel van hun klanten buitenlandse toeristen.

   1. Ze doen mee omdat ze mee moeten doen, ze worden verplicht om alles in het catalaans te plaatsen. En dat van die toeristen die de supermarkten bezoeken is slechts zo op bepaalde plaatsen langs de kust

   2. Ik wil je bij dezen uitnodigen om te vertellen welke producten in de supermarkten verplicht NIET in het spaans worden geschreven.

    Want het enige dat de wet zegt, is dat er in Catalonië OOK verplicht in het Catalaans moet worden geëtiketteerd. Meer dan dat zegt de wet niet.

    Maar ach, als je als toerist zó achterlijk bent dat je bij het zien van een brood niet weet wat pá is, maar wel pan begrijpt, dan vind ik het knap dat je niet dagelijks je broek bevuild.
    Naar mijn weten kan men doorgaans aan het product zien wat het is. Een knoflook ziet er niet direct anders uit omdat er All staat in plaats van ajo.

    Maar misschien ligt dat aan mij

 14. Ik begrijp de Catalanen heel goed.
  Wij wonen nu 4 jaar in de provincie Barcelona en het bevalt ons hier enorm.Echter…..als Catalunya niet meer bij Spanje hoort en dus niet meer bij de EU dan verhuizen wij naar een Spaans gedeelte.Want er zitten natuurlijk nog veel meer aspecten als alleen het economische financiële aspecten vast aan een onafhankelijk Catalonië. Mocht het zover komen dan hoop ik dat deze onafhankelijkheid de Catalanen brengt waar ze zo op hopen.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken