skip to Main Content
Nieuwe Europese richtlijn voor bankbetalingen van kracht in Spanje
123rf

Nieuwe Europese richtlijn voor bankbetalingen van kracht in Spanje

MADRID – Vanaf deze zaterdag is de nieuwe Europese richtlijn voor betaaldiensten die betere kekend staat als PSD2 van kracht in Spanje en de rest van de Europese Unie. Deze nieuwe richtlijn ‘Payment Service Directive’ volgt PSD1 op die reeds in 2007 werd aangenomen door het Europese Parlement. Het doel was toen om een uniforme betaalmarkt binnen de EU te bewerkstelligen. Maar wat houdt de PSD2 in voor de bankklanten in Spanje?

Om vanaf nu via internet iets te kunnen betalen of geld over te maken dient men een over een smartphone of telefoon te beschikken om SMS berichten te kunnen ontvangen en om via de apps van de banken acties te kunnen uitvoeren. 

Tot nu toe kon men door middel van de zogenaamde ‘tarjeta de coordenadas’, een plastic coördinatenkaart waarop nummers en cijfers staan die verschillende combinaties vormen, bankhandelingen verrichten. Die kaart komt bij praktisch alle banken te vervallen of is al niet meer in gebruik.

Het doel van PSD2 is om fraude te verminderen. Het idee is om twee onafhankelijke elementen te combineren om de identiteit van de klant voor een account of elektronische betalingen te verifiëren. Dat kan gebeuren door iets dat de klant weet (een pin nummer), iets dat de klant in bezit heeft (een coördinatenkaart of telefoon) of wat een klant is (vingerafdruk of gezichtsherkenning). 

De ING bank in Spanje verplicht sinds kort alle klanten om de app te downloaden op de smartphone wat dus wil zeggen dat men over een moderne telefoon dient te beschikken. Andere banken zoals BBVA en Santander maken gebruik van een bevestiging via SMS die dus ook op de oudere telefoons ontvangen kunnen worden.    

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 24 reacties
 1. We wonen 4 jaar in Costa Brava, en een half jaar geleden, 3 jaar na het bereiken van de 60 jarige leeftijd, vertelde de dame van de bank dat voor 60-plussers hier in Spanje bij haar bank ( Sabadell) alles gratis is. Dus geen jaarlijkse kosten, geen kosten voor bankpasjes/credit cards en zelfs 1% wordt terug gestort over automatisch betaalde contributies. Perfect toch. Alls hulde voor deze bank en hulpvaardigheid.

 2. Wat een gedoe ! wordt ik nu gedwongen om een moderne telefoon te kopen ?? Of kan ik óók nog steeds zoals dat tot nu hebt gedaan vanuit Nederland online via mijn laptop geld overmaken naar Spanje als ik voor het huren van bv een appartement moet betalen ??

 3. Het delen van je bankgegevens is dus met commerciele partijen, zoals elke webwinkel die je kunt verzinnen. En NIET alleen als je toestemming geeft. Als u geld overmaakt aan mij of ik aan u en een van de twee heeft toestemming gegeven, dan kunnen ze ook de gegevens van de overmakende partij zien, ook al heeft die geen toestemming gegeven. Nog minder privacy. Fijn als u verzekeraar via via kan zien dat u veel besteed in de drankwinkel.
  Het gaat niemand wat aan wat ik met mijn geld doe, de bank niet, de overheid niet, maar die dwingt het al af, en zeker derden en overigen niet. En nee ik heb niets te verbergen.

 4. De digitale waanzin. De app zombies met allerlei kudde dier reacties. De realiteit is dat de digitale onderdrukking de boel ontwricht. Een wirwar van codes , wachtwoorden , sms berichten en nog meer vreemde en rare combinaties. Het vreet geheugen en draagt niets bij aan vooruitgang. De hackers in vele vormen lachen zich rot en maken er misbruik van. De wereld is echt de weg kwijt. De geld-lust waarvan de meesten zijn aangetast. Een gevoelloze massa dendert de afgrond in. Het leven is niets meer dan volgzame schaapjes met domme opmerkingen. Jammer. Verbinding en samen kunnen leven heeft geen enkele kans van slagen. Verdeeldheid wel. Waanzin heeft waarschijnlijk gewonnen , tijdelijk..!

  1. Mee eens met Marinus, Ramon en Pedro, voor mij absoluut geen behoefte aan het door anderen verkrijgen van mijn koopgedrag, ik betaal liever anoniem.
   Ook geen bank-Apps op mijn mobile telefoon, ik vertrouw dat absoluut NIET.
   Waarom zou je over straat moeten gaan met het dragen van je bank-toegangs-gegevens als je in Spanje met € 30 op zak je verse boodschappen kan doen en je koppie koffie ergens kan drinken ?
   Het jatvolk grijpt zijn kansen met jouw Smartphone als ze die van je ontnemen, en je bent er dagen mee bezig om alles weer opnieuw recht te zetten.
   Ze kunnen beter je poeplap jatten….

 5. Je zou in Spanje toch ook een ouderen of 55+ partij beginnen. Al die jonge yuppies die nu overal in Europa in dienst treden van vele commerciële bedrijven hebben geen idee dat een heel kapitaalkrachtige achterban/cliënten verzuchten omdat zij de digitale veranderingen niet kunnen bijhouden.
  Nieuw marketing tool? Elke bank een senioren loket om de digibeten bij te staan. Welke Spaanse bank deze dienst gaat aanbieden wordt zeker de komende 19tot 15 jaar kampioen in loyaliteit met zijn klanten.

 6. Ik zie net dat je in het rood staat.
  Wij willen graag dat je je saldo binnen 14 dagen aanvuld.
  Met vriendelijke groet de 3e partij

  1. remco wij mogen niet eens rood staan ook nooit gekunt met de Spaanse banken. Zodra er geen geld meer is houd gewoon alles op. Rood staan is echt iets uit Nederland.

 7. Is dit het systeem waarbij mijn bankgegevens vrolijk met derde partijen gedeeld gaat worden?Daar heb ik dus helemaal geen zin in. Wie iemand hoe dat zit met BBVA?

   1. Haha. Zeggen doen ze dat allemaal maar als puntje bij paaltje komt is het meestal niet waar . Uw gegevens verkopen is BIG BUSINESS dus ???

  1. Heb je wat te verbergen dan Ramon? Ze delen je gegevens al jaren dus wat is je probleem? Zodra je geld op een bank staat wordt dit in de gaten gehouden en elke transaktie wordt door derden opgeslagen, meestal door de belastingsdienst. Als je alles geheim wilt hebben en anoniem wilt zijn moet je je bankrekening nummer opzeggen en je geld in een sok gaan bewaren.

 8. Dank! Net de ING app op mijn telefoon gezet ingelogd en nu ben ik weer helemaal up to date. Voorheen deed ik dit inderdaad met dat pasje met nummers.

 9. ING bank ? Stond ergens dat in Tarragona een ING bank was, dus ik met bus naar Tarragona daar een zeer steile straat C/Envisa… er was geen ING bank, en bekaf, moet eigenlijk al een trein nemen vanuit Salou om er te geraken als er een bank is…Barcelona. Zijn al banken genoeg waren er ooit 500 in Salou nu Santander – Caixa -Deutse bank Bank Tarragona te samen gesmolten met bvva geloof ik nog 5 banken in totaal.

   1. ING is gratis terwijl alle Spaanse banken een fortuin vragen voor de rekening en het pasje. En bij ING heb je Twyp en alles kan online dus zelfs de aanvraag van een nieuwe rekening. Wij hebben ING ES nu al een aantal jaren en geen enkele klacht.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken