Nieuwe Europese richtlijn voor bankbetalingen van kracht in Spanje

Nieuwe Europese richtlijn voor bankbetalingen van kracht in Spanje
Beeld: 123rf

Nieuwe Europese richtlijn voor bankbetalingen van kracht in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf deze zaterdag is de nieuwe Europese richtlijn voor betaaldiensten die betere kekend staat als PSD2 van kracht in Spanje en de rest van de Europese Unie. Deze nieuwe richtlijn ‘Payment Service Directive’ volgt PSD1 op die reeds in 2007 werd aangenomen door het Europese Parlement. Het doel was toen om een uniforme betaalmarkt binnen de EU te bewerkstelligen. Maar wat houdt de PSD2 in voor de bankklanten in Spanje?

Om vanaf nu via internet iets te kunnen betalen of geld over te maken dient men een over een smartphone of telefoon te beschikken om SMS berichten te kunnen ontvangen en om via de apps van de banken acties te kunnen uitvoeren. 

Tot nu toe kon men door middel van de zogenaamde ‘tarjeta de coordenadas’, een plastic coördinatenkaart waarop nummers en cijfers staan die verschillende combinaties vormen, bankhandelingen verrichten. Die kaart komt bij praktisch alle banken te vervallen of is al niet meer in gebruik.

Het doel van PSD2 is om fraude te verminderen. Het idee is om twee onafhankelijke elementen te combineren om de identiteit van de klant voor een account of elektronische betalingen te verifiëren. Dat kan gebeuren door iets dat de klant weet (een pin nummer), iets dat de klant in bezit heeft (een coördinatenkaart of telefoon) of wat een klant is (vingerafdruk of gezichtsherkenning). 

De ING bank in Spanje verplicht sinds kort alle klanten om de app te downloaden op de smartphone wat dus wil zeggen dat men over een moderne telefoon dient te beschikken. Andere banken zoals BBVA en Santander maken gebruik van een bevestiging via SMS die dus ook op de oudere telefoons ontvangen kunnen worden.    

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.