Search
menu
Search

Weeralarm vanwege noodweer in negen provincies in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Weeralarm vanwege noodweer in negen provincies in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het noodweer heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag nog flink huisgehouden langs de Middellandse Zeekust in Zuidoost-Spanje zoals in de provincie Valencia, Castellón en Alicante en in Murcia maar de DANA verplaatst zich nu langzaam over het land richting het zuiden, midden en Noordwest Spanje.

In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft het noodweer de provincie Málaga zwaar getroffen met meer dan 127 l/m2 regenwater in korte tijd waardoor er veel straten en pleinen blank stonden in het centrum van Málaga. De Guadalhorce vallei is een van de zwaarst getroffen delen van de provincie Málaga. Naast regen was er ook veel hagel. 

De Spaanse weerdienst heeft gele en oranje weeralarmen uitgegeven voor o.a. Andalusië, Madrid, Castilla-La Mancha, het noorden van Extremadura en het zuiden van Castilla y León.

De provincies Cádiz, Córdoba, Jaén, Sevilla en Málaga hebben een oranje weeralarm gekregen vanwege hevige regenval dat gepaard gaat met onweer waar zo’n 30 l/m2 in slechts één uur tijd verwacht wordt.

De provincies Ciudad Real en Toledo in Castilla-La Mancha en de regio Madrid hebben tevens een oranje weeralarm gekregen. De rest van de provincies in Andalusië en Albacete, Cuenca, Guadalajara, Ávila en Cáceres hebben van de Aemet een geel weeralarm gekregen vanwege de regen.

In de regio en stad Madrid wordt ook veel regen verwacht met zo’n 30 l/m2 in één uur tijd in het zuiden van de regio waarbij dit kan oplopen naar 50 l/m2 in de stad Madrid zelf.

De regio’s Valencia, Murcia en de provincie Almería hebben een geel weeralarm gekregen  vanwege de regen die nog kan vallen. Maar die neerslag is niet meer te vergelijken met wat er de afgelopen dagen gevallen is in deze zwaar getroffen regio’s in Spanje.

Naarmate de storm over het land verder richting het centrum en Noordwest Spanje trekt verliest deze aan kracht en zal de DANA ofwel gota fría op maandag verdwenen zijn.

Ga naar de inhoud