In Spanje worden voor het eerst in 30 jaar meer vinylplaten dan cd’s verkocht

In Spanje worden voor het eerst in 30 jaar meer vinylplaten dan cd’s verkocht
Beeld: Canva (aangepast)

In Spanje worden voor het eerst in 30 jaar meer vinylplaten dan cd’s verkocht

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het klinkt ongelooflijk maar volgens de cijfers van Promusicae zijn er in Spanje in het eerste halfjaar van 2022 meer vinylplaten dan cd’s verkocht. Het is voor het eerst in 30 jaar tijd dat er meer langspeelplaten verkocht worden dan cd’s en dat heeft de muzieksector te danken aan de tendens en het aanbod.

De vinylplaat is terug van weggeweest, en dat in een digitaal tijdperk waarbij het streamen van muziek via Spotify, YouTube Music, Amazon Music of Apple Music de normaalste zaak van de wereld is. Van alle fysieke muziek die verkocht werd in de eerste zes maanden dit jaar was 54% langspeelplaten op vinyl met een opbrengst van 13,6 miljoen euro terwijl de cd’s een aandeel hadden van 44% met 11,1 miljoen euro aan opbrengst.

De vinylplaten (vinilos) hebben de afgelopen zes maanden een spectaculaire stijging van 25,6% meegemaakt terwijl de verkoop van cd’s (cedés) met 20,8% daalde. Het is voor het eerst sinds 1991 dat er meer vinylplaten dan cd’s zijn verkocht in Spanje. In het eerste halfjaar van 2022 werd voor 191,5 miljoen euro aan muziek verkocht in Spanje, 12,4% meer dan in dezelfde periode in 2021. 

Het is niet bekend hoeveel vinylplaten werden verkocht maar dat waren in 2021 in totaal 1,6 miljoen exemplaren terwijl dit 10 jaar daarvoor nog 140.000 exemplaren waren. Wat betreft de cd’s werden er in 2001 nog 79 miljoen verkocht maar dat was tien jaar later in 2021 gedaald naar 4,4 miljoen exemplaren.

Het streamen van muziek is 87% van alle opbrengsten terwijl de overige 13% bestaat uit de fysieke verkoop van cd’s en langspeelplaten op vinyl, al is er ook een heel klein percentage cassettebandjes (maar niet noemenswaardig).

Ga naar de inhoud