Onregelmatigheden bij Toro de la Vega stierenren in Tordesillas

Onregelmatigheden bij Toro de la Vega stierenren in Tordesillas
Beeld: Comité Anti Stierenvechten en AnimaNaturalis

Onregelmatigheden bij Toro de la Vega stierenren in Tordesillas

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALLADOLID – CAS International en AnimaNaturalis documenteerden dinsdag 13 september een van de meest controversiële stierenfeesten van Spanje: Toro de la Vega, in Tordesillas in de provincie Valladolid. Er werden onregelmatigheden geconstateerd, waar CAS International en AnimaNaturalis aangifte tegen zullen doen. Alhoewel het sinds 2016 verboden is om de stier te verwonden en doden, werden de regels recentelijk versoepeld. Echter, het gerechtshof van Castilië en León hief het nieuwe reglement op.

Uiteindelijk werd er een stierenren gehouden met de uitgekozen stier voor Toro de la Vega 2022: Manjar. Amper zes uur eerder werd de stierenren goedgekeurd, zonder te voldoen aan het vereiste wettelijke termijn van 10 dagen voor het doen van een soortgelijke aanvraag. Het evenement is gehouden zonder autorisatie vanuit de deelstaat Castilië en León. Hiertegen zullen CAS International en AnimaNaturalis juridische stappen ondernemen. Deze onregelmatigheid kan leiden tot een boete van tussen de 60.000 en 150.000 euro voor de gemeente van Tordesillas.

Daarnaast hebben AnimaNaturalis en CAS dinsdagochtend Toro de la Vega gedocumenteerd. Minstens 80 mensen te paard achtervolgden de stier tijdens de stierenren. Het dier wordt binnen 24 uur na het evenement naar het slachthuis gebracht en gedood, zoals de wet dat toeschrijft. We onderzoeken momenteel of er misstanden hebben plaatsgevonden. Mocht dat het geval zijn, dan zullen zij hiertegen aangifte doen.

Wijzigingen reglement

Sinds het verbod op het verwonden en doden van de stier in 2016, oefenen de inwoners van Tordesillas druk uit op de autoriteiten. Men wil de terugkeer van Toro de la Vega met lansen en de dood van het dier. Dit jaar werd een wijziging van een reglement doorgevoerd, dat ingaat tegen de wetgeving: men mocht een embleem op de huid van de stier bevestigen, met daaraan een harpoen van 9 cm lang. De Spaanse partij voor de dieren PACMA deed aangifte. Dit leidde uiteindelijk tot het opheffen van het nieuwe reglement voor het gerechtshof van Castilië en León.

Wat is Toro de la Vega

Op de tweede dinsdag van september werd jaarlijks een stier op middeleeuwse wijze opgejaagd door honderden mannen te voet en te paard, en vervolgens met lansen aangevallen en gedood, tijdens de lokale festiviteiten van Tordesillas. Toro de la Vega leidde ieder jaar tot grote commotie binnen de Spaanse samenleving. In 2016 besloot het gerechtshof van de deelstaat Castilië en León, om het doden en verwonden van de stier te verbieden. Sindsdien is Toro de la Vega een stierenren zonder bloed.

CAS International heeft, samen met PACMA, jarenlang gestreden voor een verbod op Toro de la Vega. In 2015 maakten we met AnimalsToday (voorheen PiepVandaag) een documentaire, om aandacht te vragen in Europa voor het dierenleed tijdens dit stierenfeest. Bekijk de documentaire hieronder. Teken HIER de petitie tegen de wrede stierenfeesten in Spanje!

Ga naar de inhoud