Deze esthetische chirurgische ingrepen zijn in Spanje toe- en afgenomen

Deze esthetische chirurgische ingrepen zijn in Spanje toe- en afgenomen
Beeld: via canva.com

Deze esthetische chirurgische ingrepen zijn in Spanje toe- en afgenomen

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Volgens een rapport van de Spaanse Vereniging voor Plastische, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie (SECPRE) is de borstvergroting met implantaten de meest uitgevoerde cosmetische ingreep in Spanje in de particuliere gezondheidszorg. De liposuctie, wat jarenlang de populairste ingreep was, is in 2022 iets minder uitgevoerd. De ooglidcorrectie blefaroplastie is juist in populariteit toegenomen.

Borstverkleiningen zijn, naast borstvergrotingen, een populaire cosmetische ingreep in Spanje. De ingreep wordt in sommige gevallen vergoed door het Nationale Gezondheidssysteem, maar de eisen die de sociale zekerheid stelt zijn streng. Hierdoor wordt de ingreep steeds vaker uitgevoerd in de particuliere sector.

De ooglidcorrectie blefaroplastie is in populariteit toegenomen en is nu de tweede meest uitgevoerde type cosmetische ingreep in Spanje. De toename van de blefaroplastie is toe te schrijven aan het gebruik van mondkapjes tijdens de pandemie. 

De facelift is de ingreep die het meest in populariteit is afgenomen, gevolgd door de liposuctie. De liposuctie is nog steeds een populaire ingreep, maar de trend is afnemend. Dit komt doordat de conventionele liposuctie minder populair wordt. Nieuwe technieken en technologieën, zoals het gebruik van ultrasone golven, kunnen de populariteit van de liposuctie weer doen toenemen.

Cosmetische chirurgie is in Spanje steeds populairder geworden. In 2022 werden er meer dan 204.000 ingrepen uitgevoerd, een stijging van 215% vergeleken met 2014. Vrouwen zijn de grootste groep patiënten, goed voor 85% van de ingrepen. Mannen zijn ook in aantal toegenomen, met 3% meer ingrepen dan in het vorige onderzoek. De meest voorkomende ingreep bij vrouwen is borstvergroting. Bij mannen zijn de meest voorkomende ingrepen de blefaroplastie, rinoplastie en de ginecomastie.

Cosmetische ingrepen worden het meest uitgevoerd bij mensen tussen de 18 en 60 jaar. Mensen boven de 60 jaar zijn minder vaak patiënt, en mensen onder de 18 jaar zijn nog minder vaak patiënt.

Ga naar de inhoud