menu

Spaanse consumentenbond verzoekt om terugtrekking iPhone 12

Spaanse consumentenbond verzoekt om terugtrekking iPhone 12
Beeld: via canva.com

Spaanse consumentenbond verzoekt om terugtrekking iPhone 12

De Spaanse Vereniging van Consumenten en Gebruikers OCU (te vergelijken met een consumentenbond) heeft woensdag gevraagd om een tijdelijke verwijdering van de iPhone 12 uit de winkels in Spanje nadat de Franse autoriteiten eerder deze week besloten om dit te doen. Het Franse Nationale Frequentie-agentschap (ANFR) heeft namelijk vastgesteld dat de emissies van niet-ioniserende straling van de iPhone 12 de wettelijke limieten van de EU overschrijden.

De iPhone 12 van Apple is tijdelijk uit de Franse winkels gehaald. In Frankrijk hebben agentschappen de stralingsemissies van 141 mobiele telefoons gemeten, waaronder de iPhone 12. Uit de tests bleek dat de iPhone 12 te veel straling uitzendt.

De ANFR heeft de stralingsemissies van mobiele telefoons gemeten om te controleren of ze voldoen aan de wettelijke limieten van de Europese Unie. De metingen zijn uitgevoerd in zeer ongunstige omstandigheden: met de mobiele telefoon op maximale vermogen, in het slechtste netwerk en in een positie waarin de antenne van de mobiele telefoon het meest op het lichaam inwerkt.

De Franse autoriteiten hebben vastgesteld dat de iPhone 12 in bepaalde omstandigheden te veel straling uitzendt, meer dan het wettelijke maximum voor de ledematen. Daarom hebben ze de telefoon uit de Franse winkels gehaald en hebben ze Apple opgeroepen om maatregelen te nemen. 

De Spaanse Consumentenbond is bezorgd over de bevindingen van de Franse autoriteiten dat de iPhone 12 te veel straling uitzendt. De OCU vraagt de Spaanse en Europese autoriteiten om de emissies van alle mobiele telefoons op de markt te controleren. De OCU wil ook dat Apple de iPhone 12 tijdelijk terugroept en de stralingsproblemen in de telefoons die al in gebruik zijn, oplost.

Het is belangrijk om het probleem met de straling van de iPhone 12 op te lossen. De Europese limieten zijn echter zeer streng en worden in de slechtste omstandigheden gemeten. Daarom is het niet waarschijnlijk dat de iPhone 12 schadelijk is voor de gebruikers.

Apple heeft in ieder geval al aangekondigd dat het een software-update zal uitbrengen die de straling van de iPhone 12 zal verminderen. Deze update zou in de komende weken beschikbaar moeten zijn. Apple houdt de situatie nauwlettend in de gaten en neemt, als dat nodig is, verdere maatregelen neemt om de veiligheid van zijn gebruikers te waarborgen.