Search
menu
Search

Spaanse muziekgroep imiteert instrumenten met stem en gaat de wereld rond

Spaanse muziekgroep imiteert instrumenten met stem en gaat de wereld rond
Beeld: via 123rf

Spaanse muziekgroep imiteert instrumenten met stem en gaat de wereld rond

De muziekgroep Choripán bestaat uit slechts twee jongens. En toch hebben Juano en Gako met hun stem meer dan een handvol instrumenten in hun repertoire. Als professionele beatboxers imiteren ze die instrumenten met hun stem en veroveren ze het internationale toneel. De jongens van 17 en 16 jaar uit Aragón werden deze zomer in Berlijn subkampioenen van het WK beatboxen.

Beatbox is een vorm van vocale percussie. Een goede ‘beatboxer’ kan verschillende instrumenten nabootsen: percussie, trompet of andere blaasinstrumenten. Hij of zij doet dat enkel met behulp van de keel, de stembanden, de tong en de mond.

“Het is een heel vrije kunstvorm”, vertelt Gako. “Je doet alles zelf, heel erg natuurlijk”. Gako begon met beatbox na een workshop. Juano kent dit soort muziek door zijn neef. De jongens ontdekten hun gedeelde passie en begonnen een paar jaar geleden intensief te trainen.

Vorig jaar schreef het duo zich in voor het Spaanse kampioenschap. Ze deden dat individueel. Juano belandde bij de beste 16, Gako raakte zelfs in de top 8. Als duo wonnen ze de koppelcompetitie, goed voor een kans op het WK in Berlijn.

Na hun tweede plaats op dat WK zijn de jongens vastberaden het beatboxpad verder te bewandelen. Alleen winden hun ouders er geen doekjes om. Eerst studeren, dan verder muziek maken. Gako en Juano willen het genre ook in Aragón populairder maken. De beatbox gemeenschap in Spanje is sterk en blijft groeien, dat is elk jaar goed voor een hele reeks evenementen die jong talent ondersteunen.

Ga naar de inhoud