Waarom de herfst het beste seizoen is om Spanje te bezoeken

Waarom de herfst het beste seizoen is om Spanje te bezoeken
Beeld: via canva.com

Waarom de herfst het beste seizoen is om Spanje te bezoeken

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Op 23 september is het officieel herfst of in het Castiliaans ‘otoño’, ook in Spanje en dat moet gevierd worden. Voorbij zijn die drukke en overvolle stranden, voorbij zijn die drukke en volle hotels, voorbij zijn de drukke restaurants en weg met de extreem warme temperaturen. Welkom herfst, het jaargetijde dat voor veel Spanjebezoekers een van de beste momenten van het jaar is om het land te bezoeken. De tijd van het jaar om nog lekker na te genieten van de Spaanse zomer, lekker wandelen langs het strand of in de natuur en over het algemeen een betere tijd om Spanje met een bezoekje te eren.

Gedurende de zomermaanden is Spanje een van Europa’s meest geliefde landen om te bezoeken voor de typische strandvakanties waarbij het overvol is in de badplaatsen langs de Middellandse Zee en op de eilanden. In de herfst daarentegen kan men naar Spanje reizen om te genieten van de rust, natuur en cultuur.

Voor veel Spanjeliefhebbers is de herfst dan ook een van de mooiste tijden van het jaar om het land te bezoeken. Ook diegenen die van Spanje hun eerste of tweede woonland hebben gemaakt ontvangen de herfst met open armen. Er zijn echter nog meer redenen waarom de herfst gewoon een van de beste tijden van het jaar is om Spanje te bezoeken.

De kleuren

Spanje is bezaaid met bossen en grote stukken natuur en wat is er mooier dan de bladeren van de bomen die van kleur veranderen naar licht en daarna donker bruin. De grond is bezaaid met reeds gevallen bladeren en het wandelen door deze bossen en prachtige natuur is een genot voor de zintuigen.

Voor diegene die fan zijn van de fotografie is deze tijd van het jaar geweldig en kunnen er uitstekende foto’s gemaakt worden. De mooiste bossen zijn te vinden in Navarra, Madrid, Pyreneeën en de Picos de Europa, al zijn er natuurlijk nog vele andere plaatsen in Spanje te vinden waar men kan genieten van de kleuren en geuren van de natuur.

De wijn

September is de maand dat de druiven geplukt worden die later gebruikt worden voor het maken van de beroemde Spaanse wijnen en Cava’s. Of het plukken van deze druiven nu handmatig gebeurt zoals bij de kleinere bodega’s of met grote machines zoals bij de grote bodega’s, het blijft een spektakel om te zien hoe men hard werkt om de druiven te plukken. Als je er zin in hebt, kun je ongetwijfeld ergens wel meedoen met het plukken van de druiven of kijken hoe het proces van wijn maken is.

De gebieden waar je moet zijn voor de druivenoogst zijn La Rioja, Ribera en de Penedés of andere Catalaanse gebieden. Ook hier is het weer zo dat er op veel meer plaatsen druiven geplukt worden, maar de eerder genoemde zijn de bekendste.

Wandelen

Er kan volop gewandeld worden in Spanje en de vele natuurparken en duizenden wandelpaden zijn zeker in de herfst mooi om te bewandelen. Het weer is meestal nog aangenaam warm (soms zelfs te warm) en in de ochtend- en avonduren is het aangenaam fris tot soms zelfs koud. In de wandelgebieden is het over het algemeen veel rustiger dan tijdens de drukke zomers en daardoor ervaar je de natuur uiteraard veel beter.

Cultuur

Als wandelen niet zo jouw ding is, kun je er altijd nog voor kiezen om naar een van de culturele hoogtepunten te gaan om de monumenten te bekijken. Over het algemeen is het overal veel rustiger dan in de drukke zomermaanden waardoor wachttijden minder lang en soms ook prijzen lager zijn. Daarnaast is het bezoeken van een monument veel rustiger zonder dat er honderden toeristen om je heen lopen om zich te verdringen om foto’s te maken (maar niet echt het moois te bekijken).

Gastronomie

En wat te denken van de gastronomie in Spanje, iets wat natuurlijk niet alleen in de herfst lekker is maar eigenlijk het hele jaar door. In de herfst lijkt het echter wel of het eten anders smaakt en kan genoten worden van paddenstoelen, kastanjes en nog veel meer lekkers.

Laat je verrassen door de veelzijdigheid van de Spaanse keuken en kijk verder dan de typische tapas, pinchos, calamares en paella. Spanje is niet voor niets een land met veel Michelin restaurants en enkele topkoks, men weet wat goed eten is in Spanje en het lijkt wel of men in herfst soms lekkerder eet dan gedurende de warme zomermaanden.

Dit zijn slechts enkele redenen om naar Spanje te komen in de herfst of otoño, maar uiteraard zijn er nog veel meer op te noemen. Heb je nog tips of ideeën, plaats dan een reactie onder dit artikel, altijd leuk om van de lezers te horen.

Ga naar de inhoud