Alarm binnen de organisatie van het Mobile World Congress vanwege de Catalaanse politieke onstabiliteit (2017)

Oeps ... foto ontbreekt!

Alarm binnen de organisatie van het Mobile World Congress vanwege de Catalaanse politieke onstabiliteit (2017)

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Er wordt blijkbaar bij de organisatie van de grootste happening rondom mobiele technologie, het Mobile World Congress of MWC, veel vergaderd over de toekomst van het grootste congres van de Catalaanse hoofdstad. Er is enigszins alarm ontstaan bij de organisatie vanwege de politieke onstabiliteit binnen Catalonië waardoor de toekomst van het grootste en drukste congres van Barcelona in gevaar kan komen en er vele miljoene euro’s en prestige verloren gaan.

Het Mobile World Congress wordt elk jaar in februari/maart georganiseerd in de Fira hallen op de grens tussen de gemeenten Barcelona en l’Hospitalet de Llobegat. Het MWC is de combinatie van ’s werelds grootste tentoonstelling voor de mobiele industrie en een congres waarin vooraanstaande bestuursvoorzitters van mobiele operatoren, verkopers en content eigenaren bijeen komen. Het evenement, aanvankelijk het GSM World Congress genoemd en later hernoemd naar het 3GSM World Congress, wordt nog vaak het GSM World Congress of 3GMS genoemd.

Jaarlijks komen er meer dan 100.000 deelnemers naar Barcelona om mee te doen met het MWC congres waarbij er voor vele miljoenen euro’s uitgegeven wordt aan hotels, vervoer, restaurants, bars etc. In 2017 waren er een record aantal deelnemers van 103.000 personen uit tientallen landen en voor de editie van 2018 wordt gedacht dat dit aantal nog hoger zou kunnen zijn. Maar volgens de organisatie hangt dat helemaal af van de politieke situatie en het feit of Catalonië dan nog deel uitmaakt van Spanje of niet. In 2018 moet het Mobile World Congres plaatsvinden tussen 28 februari en 1 maart waarbij er nu al 2.300 bedrijven zich hebben aangemeld om mee te doen.

Volgens de organisatie GSMA is het aantal deelnemende bedrijven nog niet gedaald en zijn er ook geen annuleringen binnengekomen vanwege de situatie in Catalonië maar worden er wel veel vragen gesteld. Voor de 2018 editie is het volgens de organisatoren al te laat om het congres te annuleren maar het kan wel eventueel opgeschoven worden naar een andere datum of zelfs enkele maanden later. Mocht de situatie echter kritisch blijven in Catalonië en mocht de regio als Catalaanse republiek geen deel meer uitmaken van Spanje en wellicht ook niet de Europese Unie, dan kan het contract wat in principe geldt tot 2023 verbroken worden en het MWC in 2019 ergens anders georganiseerd worden zoals Parijs, München of Milaan, steden die zich al hebben aangemeld als plaatsvervangers van Barcelona.

UPDATE: In een officieel communiqué geeft de organisatie aan voor de 2018 editie gewoon in Barcelona te blijven en men dat vooralsnog ook de komende jaren tot en met 2023 nog van plan is om zich zo aan het contract te houden. In het contract staat echter wel vermeld dat vanwege de politieke situatie in Barcelona en Catalonië de organisatie het recht heeft om het contract te ontbinden.

Ga naar de inhoud