skip to Main Content
De drijfveren achter de strijd om onafhankelijkheid van Spanje in Catalonië (2017)

De drijfveren achter de strijd om onafhankelijkheid van Spanje in Catalonië (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Er wordt door ons en vele andere nieuwswebsites al weken zoniet maanden geschreven over het hele conflict in Catalonië over de afscheiding van Spanje en alles wat daarmee te maken heeft. Er worden ook continue afkortingen geschreven zoals PDeCAT, CUP, ERC, ANC, SCC en Omnium waarbij wij we ons kunnen voorstellen dat je als lezer een beetje de weg kwijt raakt. Daarom hieronder een korte uitleg over drie belangrijke op papier niet politieke spelers in het Catalaanse afscheidingsproces, te weten de ANC, SCC en Omnium.

Weliswaar zijn de politieke partijen die voor onafhankelijkheid strijden in het Catalaanse parlement de belangrijkste motoren van het hele proces maar er spelen achter en de laatste tijd steeds meer ook voor de schermen enkele spelers mee die een grote invloed hebben op met name de meningsvorming van de Catalanen. We hebben het hier dan over de Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural en aan de andere kant van de strijdlijn de Sociedad Civil Catalana (SCC). Er wordt ook wel eens gesproken over de twee Jordi’s die de touwen in handen hebben en de schakel vormen tussen de Catalaanse politici en het Catalaanse volk waarbij de ANC en Omnium de krachten zijn achter de vele separatistische manifestaties en demonstraties terwijl het SCC juist tegengas probeert te geven door de Catalaanse-Spanjaarden op de been te krijgen.

ANC = Assemblea Nacional Catalana

De Assemblea Nacional Catalana (ANC), ook wel genoemd Moviment per la Independència (Onafhankelijkheidsbeweging), is een Catalaanse pluralistische koepelvereniging die streeft naar de vorming van een onafhankelijke Catalaanse staat. De ANC wil mensen en organisaties samenbrengen, die zich, los van hun politieke of ideologische verschillen, voor een onafhankelijke staat willen inzetten.

De ANC werd officieel op 10 maart 2012 in het Palau Sant Jordi in Barcelona opgericht als geestelijke erfgenaam van de vroegere Assemblea de Catalunya (1971-1977). Carme Forcadell i Lluís, stichtend lid van het Plataforma per la Llengua werd tot voorzitster verkozen maar is nu vervangen door Jordi Sànchez. Tijdens een herdenkingsviering in 2011, veertig jaar na oprichting van de Assemblea de Catalunya (1971-1977) hebben veel prominenten uit de tijd van de democratische overgang (1975-78) na de afschaffing van de franquistische dictatuur (1975) zich bij de ANC aangesloten. De Associació de Municipis per la Independència, die meer dan de helft van de 947 Catalaanse gemeenten verenigt, is ook een belangrijke steunpilaar in de organisatie.

Een detail is dat de ex voorzitster en stichtend lid Carme Forcadell nu de erevoorzitster van het ANC is maar tegelijkertijd ook op dit moment de voorzitster van het Catalaanse parlement waardoor ze door velen dan ook niet echt als onpartijdig gezien kan worden.

Het ANC is de drijvende kracht achter bijna alle manifestaties in Catalonië zoals de betoging “Catalunya, nou estat d’Europa” op 11 september 2012 en de “Via Catalana” ofwel Catalaanse weg op 11 september 2013, een menselijke keten die over de 480 kilometer lange Romeinse Via Augusta van de Franse grens in El Petrus tot aan het uiterste zuiden Alcanar liep. Nu het hoogtepunt in het onafhankelijkheidsproces is bereikt worden er aan de lopende band manifestaties opgezet in heel Catalonië maar vooral in Barcelona. De huidige voorzitter van het ANC Jordi Sanchez is nu echter verwikkeld in een proces omdat hij bij een manifestatie de aanwezige mensenmassa heeft opgehitst de Policia Nacional lastig te vallen en verdacht wordt van opruiing en opstand tegen de gevestigde orde.

Òmnium Cultural

Òmnium Cultural is een culturele stichting die werkt aan de bevordering en de normalisering van de Catalaanse taal en cultuur, gesticht op 1 juli 1961 door vijf katholieke industriëlen. In 1963 werd ze door de dictator Francisco Franco verboden maar bleef in clandestiniteit doorwerken. Na veel juridische strijd kon de vereniging in 1967 weer legaal aan de slag. Na de dood van Franco en het einde van de militaire dictatuur in 1975 kreeg Òmnium volle officiële erkenning van de nieuw opgerichte Catalaanse regering. Tegenwoordig heeft ze twee hoofdopdrachten: projecten en onderwijs. Ze werkt mee aan het programma “Vrijwilligers voor de taal”, bevordert de Catalaanse muziek, theater, dans en literatuur en op internationaal vlak wil ze bijdragen aan de ontwikkeling van de Catalaanse nationale identiteit.

Tegen het einde van de vorige eeuw verloor de vereniging aan impact: het ledenaantal ging achteruit en verouderde. Na jaren dictatuur en censuur kende het culturele leven in heel Spanje een grote bloei: het aanbod, ook buiten het verenigingsleven, was ondertussen veel groter geworden. Het Catalaans was de onderwijstaal geworden en moest niet meer stiekem tijdens avondlessen georganiseerd worden, lange tijd een van de belangrijkste activiteiten van Òmnium. Onder het voorzitterschap (2002-2010) van filosoof Jordi Porta i Ribalta begon met succes een verjonging en werden nieuwe thema’s aangesneden. Vanaf 2005 brachten toenemende spanningen tussen de Catalonië en de centrale regering in Madrid een nieuwe golf van cultureel activisme met zich mee. Dit weerspiegelt zich ook in de evolutie van het ledenaantaal: van 14.500 in 2002 tot meer dan 40.000 eind 2016.

De huidige voorzitter is Jordi Xuicart die net zoals Jordi Sanchez van het ANC veel te zien is in de Spaanse en Catalaanse pers en televisie en ook actief betrokken is bij veel belangrijke beslissingen bij de politieke partijen. Net zoals de voorzitter van het ANC is ook deze Jordi verwikkeld in een proces omdat hij bij een manifestatie de aanwezige mensenmassa heeft opgehitst de Policia Nacional lastig te vallen en verdacht wordt van opruiing en opstand tegen de gevestigde orde.

SCC = Sociedad Civil Catalana

De Sociedad Civil Catalana is in tegenstelling tot het ANC en Omnium Cultural tegen afscheiding van Spanje en komt als vereniging zonder winstbelang op voor alle Catalanen die zich niet alleen Catalaans maar ook Spaans voelen. Vaak wordt gesproken over de stilzwijgende meerderheid die gebaseerd is op de cijfers van deelnemers en niet deelnemers bij referendums en volksraadplegingen. Daarnaast gaat men er gemakshalve vanuit dat het merendeel van de in Catalonië wonende inwoners geen afscheiding van Spanje willen maar volgens velen laten deze personen dat vaak uit angst voor represailles en sociale uitsluiting niet merken.

De SCC werd in 2014 opgericht en de tegenwoordige voorzitter is Mariano Gomá die met zijn vereniging jaarlijks actief is met bijeenkomsten en manifestaties tegen afscheiding van Spanje. Het SCC is een platform die zich mengt met conservatieve rechtse politieke partijen zoals de Partido Popular (PP) en Ciudadanos (C’s) en diverse linkse partijen zoals de PSOE die als doel hebben om Catalonië niet af te scheiden van Spanje maar juist betere relaties met de rest van Spanje bevordert. Zo is de SCC voorstander van een model waarbij Catalonië als een federatie binnen Spanje en Europa kan functioneren, iets waar de PSOE partij ook een voorstander van lijkt te zijn.

Normaal gesproken zijn demonstraties en manifestaties van het SCC veel minder druk dan de pro afscheiding manifestaties die vaak gecoördineerd worden door het ANC en Omnium Cultural. Zondag 8 oktober 2017 was echter een ommekeer aangezien bij deze manifestatie volgens de organisatie meer dan één miljoen Catalanen en Spanjaarden (volgens de gemeente Barcelona slechts 330.000 personen) bij elkaar kwamen om in Barcelona een weerwoord te geven aan de afscheidingsbeweging. Het was de eerste keer dat er zoveel deelnemers bij een SCC en pro Spanje manifestatie te zien waren. Op donderdag 12 oktober 2017 werd dit nog eens dunnetjes overgedaan met een bijeenkomst van ruim 65.000 deelnemers (volgens de gemeente Barcelona) op de Passeig de Gracia en Plaza Catalunya als deelname aan de Día de la Hispanidad.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 12 reacties
 1. Wat de oorzaak of oorzaken zijn is voor mij en misschien ook voor anderen erg vaag en ondoorgrondelijk. Dat het om geld gaat is wel duidelijk . Wat wel belangrijk is boven alles in Spanje is o.a. de armoede , werkloosheid en de verdeeldheid onder de bevolking .
  Spanje heeft genoeg problemen waar men zich over moet buigen en snel moet zien op te lossen. Al dat politieke gerommel heeft weer genoeg vertraging veroorzaakt. Waarom zijn er zoveel weerstanden in Spanje. Hoe krom kan het zijn om te blijven bekvechten terwijl de Spaanse grond scheurt van droogte. Beter water in de grond dan water bij de wijn. Spanje heeft flink aan de weg te timmeren. Ik blijf het herhalen de kustlijnen in Spanje zijn ook kwetsbaar de zeespiegel houdt geen rekening met mensen en dieren. De grootste inkomstenbron het kust-toerisme in Spanje staat onder grote druk. Ik kan het niet rijmen dat de regering van Spanje zo kortzichtig blijft en belangrijke zaken steeds opzij schuift. De laatste jaren regent het stortbuien het water rolt als watervallen door de straatjes naar beneden terug de zee in. De schade is groot . Wanneer maakt men hier goed gebruik van om via projecten het water snel op te vangen en om te leiden t.b.v drinkwater en landbouw water reservoirs . Werkgelegenheid voor de komende 1000 jaar. Met techniek is veel mogelijk. Van zout naar zoet water . Teveel om op te schrijven. Schijnbaar is dat politieke gezwam belangrijker dan het land te onderhouden en te verbeteren van Spanje . De vissen zijn de winnaars die kunnen binnenkort zwemmen over de ondergelopen boulevards en hotels / apartementen. Hierboven zag ik het woord verval in de regio geschreven . Tja stof tot nadenken. Zeelieden en mensen die op zee werkzaamheden uitvoeren weten wel waar ik over schrijft , ik heb namelijk ook ervaring op zee , stranden en vooral landwinning en het onderhoud ervan. Werk volop in Spanje wakker worden daar ze zitten daar echt te slapen. Dat corrupt gevormde geld nekt de mensheid en de vooruitgang. Wat een domper.!! Wat heb je aan al die afkortingen als het zeewater tot aan de lippen staat. !

  1. zo, daar hadden we nog nooit over gehoord. Ondanks alle feiten en bewijzen die men laat zien is het misschien vergezocht … en misschien ook niet. Het is zeker iets om over na te denken.

   1. Dank voor uw erg goede reactie. U blijkt open te staan voor nieuwe informatie, maar die neemt u niet meteen voor waar aan. Dat is denk ik wel de meest gezonde houding. Het is altijd goed om te blijven twijfelen, wat er ook voor informatie wordt gegeven. Er wel voor openstaan is daarbij ook goed, want ook deze informatie zou waar kunnen zijn. Laten we afwachten wat voor meer informatie er de komende tijd komt.

    1. Heb je geen zin om een nederlandse versie te schrijven zodat we deze hier kunnen plaatsen met een link naar je blog en jouw naam als auteur? Ik denk dat veel SpanjeVandaag lezers het wel interresant zullen vinden. Mag een verkorte versie zijn ?

     1. Goed idee. Ik zal het gaan doen, maar het zal nog wel even duren, mogelijkerwijs dit weekend. Door de week hard werken, vandaar. Wanneer het klaar is zal ik het hier melden. Veel dank.

 2. Volgens een universiteitsprofessor van Barcelona stevent Catalonië, als het niet inbindt, af op een recessie. De firma’s die nu Catalonië verlaten en die, zogezegd, later zullen terugkomen,
  zijn dit niet werkelijk van plan. De 77 à 79 miljard Euro schulden die nu gedekt zijn door de ECB zullen dat niet meer zijn. Het aantal toeristen is nu al aan het verminderen, de cruises mijden Barcelona,enz…. Ik denk dat het gewoon buigen of barsten zal zijn. Het zal nu al jaren duren voor Catalonië om zich van de slag die haar economie nu al gekregen heeft, te herstellen. Zonder te spreken over de schade bij de verstandhouding onder de Catalanen zelf.

 3. De financiering van ANC en Omnium wordt door de Guardia Civil onderzocht, zal me niets verbazen als blijkt dat de Generalizar publiek geld naar ze heeft doorgesluisd. Evengoed als de SCC best door de PP zou kunnen zijn gefinancierd.

  1. En zo wordt iedere dag duidelijker dat financiële belangen alles doorkruisen. De banken die verhuizen met in hun zog de vele bedrijven, klein en groot. Ook de voetbalclub doet eigenaardig: 212 miljoen voor Neymar en geen nieuwe aankopen; Messi ondertekent zijn verbetert contract niet; gisteren verkoopt Barca de stadiumnaam voor 300 miljoen. Allemaal een beetje te kort opeen om nog toevallig te zijn. Ik hoop van harte dat Catalunya dit ook inziet en een betere financiering krijgt door in dialoog te gaan met Madrid. Zou doodzonde zijn moest deze mooie regio op verval afstevent. De stad doet er alles aan om de stad terug leefbaar te maken door het karrevrachttoerisme aan te pakken. Moet wel oppassen dat de echte liefhebbers van de stad niet gedegouteerd worden zoals bv met die tienrittenkaart. Die cruisers gebruiken metro en bus niet maar wel de liefhebbers. Een moeilijke mix en wie heeft de realiteitszin om dit in goede banen te brengen. Kandidaten hiervoor staan niet te drummen en is doodjammer als de bewoners de dupe worden.

  2. Dat het ANC geld krijgt van de generalitat is volgens mij al bekend, van Omnium weet ik dat niet. Vooralsnog zijn er geen berichten over de SCC alleen dat de PP en Ciudadanos op 8 oktober wel hebben geholpen met het inzetten van bussen

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken