Europees aanhoudingsbevel Carles Puigdemont gereactiveerd

Oeps ... foto ontbreekt!

Europees aanhoudingsbevel Carles Puigdemont gereactiveerd

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Rechter Pablo Llarena heeft niet lang nagedacht en heeft op de dag dat de uitspraak van het Hooggerechtshof bekend werd wat betreft de Separatistische Catalaanse leiders, het Europees en internationaal aanhoudingsbevel gereactiveerd voor Carles Puigdemont. Het is de derde keer dat er een Europees aanhoudingsbevel voor de voormalige Catalaanse regiopremier komt.

Carles Puigdemont vluchtte, in tegenstelling tot andere nu veroordeelde Catalaanse politieke leiders van het afscheidingsproces, na het unilateraal verklaren van de onafhankelijkheid in oktober 2017 naar België om aan het Spaanse rechtssysteem te ontkomen. Rechter Pablo Llarena heeft nu opnieuw een ‘euroorden’ voor opruiing en verduistering van staatsgeld geactiveerd.

In juli 2018 werd het Europees aanhoudingsbevel door rechter Llarena ingetrokken nadat het Duitse gerecht weigerde Puigdemont uit te leveren voor rebellie. De Duitse rechter wilde Puigdemont wel uitleveren voor opruiing en verduistering van staatsgeld maar dat accepteerde de Spaanse rechter niet waarop het Europees aanhoudingsbevel weer werd ingetrokken. Sinds die datum heeft Puigdemont nog wel een nationaal dus Spaans aanhoudingsbevel en kan de voormalige regiopremier Spanje niet betreden. Doet hij dat wel dan wordt hij meteen gearresteerd.

Nu bekend is dat geen van de voormalige Catalaanse leiders veroordeeld is voor rebellie heeft Pablo Llarena een internationaal en Europees aanhoudingsbevel uitgegeven voor opruiing en verduistering van staatsgeld. Als Puigdemont nog in Duitsland zou zijn dan zou men hem zeker uit leveren maar of dat in België ook zal gebeuren is nog de vraag. De kans is groot dat men in België wacht op een antwoord op de straffen van het Europese Gerechtshof.

De eerste keer dat er een Europees en internationaal aanhoudingsbevel werd uitgegeven voor Carles Puigdemont was in november 2017, een maand nadat de voormalige regiopremier naar België was gevlucht. Deze werd toen nog uitgegeven door rechter Carmen Lamela maar werd een maand later alweer ingetrokken door rechter Pablo Llarena.

In maart 2018 werd een tweede Europees en internationaal aanhoudingsbevel uitgegeven waarna Puigdemont werd aangehouden in Duitsland toen hij in een auto op terugweg was van Finland. Maar ook het Duitse gerecht wilde Puigdemont niet uitleveren voor rebellie (terwijl in Duitsland wel het hoogverraad bestaat) maar wel voor opruiing en verduistering van staatsgeld, iets wat de Spaanse rechter weigerde waarna hij het aanhoudingsbevel introk.

Om de eeuwige discussie tussen voor- en tegenstanders van het Catalaanse separatisme te voorkomen is het niet mogelijk om een reactie te plaatsen. 

Ga naar de inhoud