Schip met Romeinse ‘ketchup’ gevonden voor de kust van Mallorca

Schip met Romeinse 'ketchup' gevonden voor de kust van Mallorca
Beeld: El Confidencial

Schip met Romeinse ‘ketchup’ gevonden voor de kust van Mallorca

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – Duikers hebben voor de kust van het eiland Mallorca een Romeins schip gevonden. Het gaat om een klein vrachtschip dat vroeger artikelen vervoerde tussen de Spaanse kust en Rome. In het gezonken schip trof men allerlei producten aan zoals olijfolie, wijn en een tijdens de Romeinse tijd zeer bekende saus die historici omschrijven als ketchup.

Medewerkers van het Instituto Balear de Estudios de Arqueología Marítima hebben de taak op zich genomen om de speciale vracht en het schip of delen daarvan te bergen. Er werden 100 karaffen met inscripties in perfecte staat gevonden.

In diverse karaffen werd een saus gevonden die in de Romeinse tijd zeer populair was. Deze saus bestaat uit vis darmen en wordt door de historici Romeinse ketchup genoemd. Of de saus ook daadwerkelijk iets te maken heeft met ketchup is nog maar de vraag.

De saus werd namelijk gemaakt met vis darmen en gebruikt bij de voorbereiding van voedsel. De vis darmen werden in een grote kom gegooid waar het werd gemengd met een reeks aromatische kruiden en veel zout om het vervolgens vele maanden buiten te laten drogen. Wanneer het mengsel fermenteerde werd de vloeistof gefilterd om deze daarna in stoofschotels te gebruiken.

De experts menen dat het Romeinse schip niet tijdens een storm verloren is gegaan maar door een slechte maniobra van de bemanning. Daardoor ontstond een scheur in het schip waardoor in korte tijd veel zeewater naar binnen stroomde. Waarschijnlijk is de nu kostbare vracht daardoor in goede staat gebleven en bleef het meer dan 1800 jaar voor de kust van Mallorca liggen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.