Search
menu
Search

Schip met Romeinse ‘ketchup’ gevonden voor de kust van Mallorca

Oeps ... foto ontbreekt!

Schip met Romeinse ‘ketchup’ gevonden voor de kust van Mallorca

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – Duikers hebben voor de kust van het eiland Mallorca een Romeins schip gevonden. Het gaat om een klein vrachtschip dat vroeger artikelen vervoerde tussen de Spaanse kust en Rome. In het gezonken schip trof men allerlei producten aan zoals olijfolie, wijn en een tijdens de Romeinse tijd zeer bekende saus die historici omschrijven als ketchup.

Medewerkers van het Instituto Balear de Estudios de Arqueología Marítima hebben de taak op zich genomen om de speciale vracht en het schip of delen daarvan te bergen. Er werden 100 karaffen met inscripties in perfecte staat gevonden.

In diverse karaffen werd een saus gevonden die in de Romeinse tijd zeer populair was. Deze saus bestaat uit vis darmen en wordt door de historici Romeinse ketchup genoemd. Of de saus ook daadwerkelijk iets te maken heeft met ketchup is nog maar de vraag.

De saus werd namelijk gemaakt met vis darmen en gebruikt bij de voorbereiding van voedsel. De vis darmen werden in een grote kom gegooid waar het werd gemengd met een reeks aromatische kruiden en veel zout om het vervolgens vele maanden buiten te laten drogen. Wanneer het mengsel fermenteerde werd de vloeistof gefilterd om deze daarna in stoofschotels te gebruiken.

De experts menen dat het Romeinse schip niet tijdens een storm verloren is gegaan maar door een slechte maniobra van de bemanning. Daardoor ontstond een scheur in het schip waardoor in korte tijd veel zeewater naar binnen stroomde. Waarschijnlijk is de nu kostbare vracht daardoor in goede staat gebleven en bleef het meer dan 1800 jaar voor de kust van Mallorca liggen.

Ga naar de inhoud