Schip met Romeinse ‘ketchup’ gevonden voor de kust van Mallorca

Schip met Romeinse 'ketchup' gevonden voor de kust van Mallorca
Beeld: El Confidencial

PALMA – Duikers hebben voor de kust van het eiland Mallorca een Romeins schip gevonden. Het gaat om een klein vrachtschip dat vroeger artikelen vervoerde tussen de Spaanse kust en Rome. In het gezonken schip trof men allerlei producten aan zoals olijfolie, wijn en een tijdens de Romeinse tijd zeer bekende saus die historici omschrijven als ketchup.

Medewerkers van het Instituto Balear de Estudios de Arqueología Marítima hebben de taak op zich genomen om de speciale vracht en het schip of delen daarvan te bergen. Er werden 100 karaffen met inscripties in perfecte staat gevonden.

In diverse karaffen werd een saus gevonden die in de Romeinse tijd zeer populair was. Deze saus bestaat uit vis darmen en wordt door de historici Romeinse ketchup genoemd. Of de saus ook daadwerkelijk iets te maken heeft met ketchup is nog maar de vraag.

De saus werd namelijk gemaakt met vis darmen en gebruikt bij de voorbereiding van voedsel. De vis darmen werden in een grote kom gegooid waar het werd gemengd met een reeks aromatische kruiden en veel zout om het vervolgens vele maanden buiten te laten drogen. Wanneer het mengsel fermenteerde werd de vloeistof gefilterd om deze daarna in stoofschotels te gebruiken.

De experts menen dat het Romeinse schip niet tijdens een storm verloren is gegaan maar door een slechte maniobra van de bemanning. Daardoor ontstond een scheur in het schip waardoor in korte tijd veel zeewater naar binnen stroomde. Waarschijnlijk is de nu kostbare vracht daardoor in goede staat gebleven en bleef het meer dan 1800 jaar voor de kust van Mallorca liggen.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
3 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Deze GARUM saus werd ook gemaakt in BOLONIA op de baan van Vejer naar Tarifa. Er is daar een mooi museum dat vrij kan worden bezocht, de opgravingen van de stad in de baai wordt nu nog verder uitgebreid.

Graag verwijs ik naar het boek Javea van Cornelius M. Wiedenhoff. In dit boek op pagina 31 treft u het volledige verhaal van de vissaus ofwel Garum aan en waarin Javea een hoofdrol speelde. De Garum van de Punta del Arenal was de beroemdste waarvoor grof werd betaald. Lagen “visafval”werden toegedekt met zeezout en vervolgens aangevuld met een mengsel van dille, koriander,venkel,selderij,bonenkruid,scharlei,wijnruit,munt,lavas,polei,tijm,oregano,betunie en argrimonie;allemaal kruiden,vers geplukt uit de tuinen van de vruchtbare valleien uit Les Valls en el Pla. Vervolgens een week gisten en rotten in de zon. Na gisting gedurende 20 dagen omscheppen. Het vocht dat na deze behandeling… Lees verder »

Waarschijnlijk zal het worden vergeleken met ketchup vanwege de populariteit. Met ketchup heeft het weinig te maken. De tomaat, een Zuid-Amerikaanse groentesoort, kwam vele eeuwen later pas naar Europa.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.