skip to Main Content
Schip met Romeinse ‘ketchup’ gevonden voor de kust van Mallorca
El Confidencial

Schip met Romeinse ‘ketchup’ gevonden voor de kust van Mallorca

PALMA – Duikers hebben voor de kust van het eiland Mallorca een Romeins schip gevonden. Het gaat om een klein vrachtschip dat vroeger artikelen vervoerde tussen de Spaanse kust en Rome. In het gezonken schip trof men allerlei producten aan zoals olijfolie, wijn en een tijdens de Romeinse tijd zeer bekende saus die historici omschrijven als ketchup.

Medewerkers van het Instituto Balear de Estudios de Arqueología Marítima hebben de taak op zich genomen om de speciale vracht en het schip of delen daarvan te bergen. Er werden 100 karaffen met inscripties in perfecte staat gevonden.

In diverse karaffen werd een saus gevonden die in de Romeinse tijd zeer populair was. Deze saus bestaat uit vis darmen en wordt door de historici Romeinse ketchup genoemd. Of de saus ook daadwerkelijk iets te maken heeft met ketchup is nog maar de vraag.

De saus werd namelijk gemaakt met vis darmen en gebruikt bij de voorbereiding van voedsel. De vis darmen werden in een grote kom gegooid waar het werd gemengd met een reeks aromatische kruiden en veel zout om het vervolgens vele maanden buiten te laten drogen. Wanneer het mengsel fermenteerde werd de vloeistof gefilterd om deze daarna in stoofschotels te gebruiken.

De experts menen dat het Romeinse schip niet tijdens een storm verloren is gegaan maar door een slechte maniobra van de bemanning. Daardoor ontstond een scheur in het schip waardoor in korte tijd veel zeewater naar binnen stroomde. Waarschijnlijk is de nu kostbare vracht daardoor in goede staat gebleven en bleef het meer dan 1800 jaar voor de kust van Mallorca liggen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
 1. Deze GARUM saus werd ook gemaakt in BOLONIA op de baan van Vejer naar Tarifa. Er is daar een mooi museum dat vrij kan worden bezocht, de opgravingen van de stad in de baai wordt nu nog verder uitgebreid.

 2. Graag verwijs ik naar het boek Javea van Cornelius M. Wiedenhoff.
  In dit boek op pagina 31 treft u het volledige verhaal van de vissaus ofwel Garum aan en waarin Javea een hoofdrol speelde.
  De Garum van de Punta del Arenal was de beroemdste waarvoor grof werd betaald.
  Lagen “visafval”werden toegedekt met zeezout en vervolgens aangevuld met een mengsel van dille, koriander,venkel,selderij,bonenkruid,scharlei,wijnruit,munt,lavas,polei,tijm,oregano,betunie en argrimonie;allemaal kruiden,vers geplukt uit de tuinen van de vruchtbare valleien uit Les Valls en el Pla.
  Vervolgens een week gisten en rotten in de zon. Na gisting gedurende 20 dagen omscheppen. Het vocht dat na deze behandeling uit de brei sijpelde werd opgevangen en gefilterd. Zo werd amfoor na amfoor gevuld met een gele drab : de GARUM, de ketchup voor de rijken in het Romeinse Rijk, duurder dan saffraan.
  Vandaag de dag zeggen de Spanjaarden nog steeds : “Nada es mas caro que el garum” ofwel “de vissaus wordt duur betaald”.
  In het museum in Javea is hier veel over te zien (zeeroute,amfora etc)

 3. Waarschijnlijk zal het worden vergeleken met ketchup vanwege de populariteit. Met ketchup heeft het weinig te maken. De tomaat, een Zuid-Amerikaanse groentesoort, kwam vele eeuwen later pas naar Europa.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken