Tussen 9 en 13 jaar celstraf voor Catalaanse leiders

Oeps ... foto ontbreekt!

Tussen 9 en 13 jaar celstraf voor Catalaanse leiders

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Terwijl het nieuws al op zaterdag 12 oktober naar buiten kwam in de Spaanse media nadat dit op de een of andere manier werd gelekt, moest men tot maandag 14 oktober wachten op de veroordelingen die het Spaanse Hooggerechtshof de leiders van het Catalaanse afscheidsingsproces heeft opgelegd. Er is volgens de zeven rechters in Madrid geen sprake van rebellie maar wel van opruiing, verduistering van staatsgeld en ongehoorzaamheid.

Het Hooggerechtshof heeft de voormalige Catalaanse politici en leiders van het afscheidingsproces inclusief de ‘los Jordis’ veroordeeld tot celstraffen tussen de 9 en 13 jaar. Daarnaast mogen de voormalige politici ook de komende jaren geen openbare functie uitoefenen en moeten ze boetes betalen.

De uitspraak werd door het Hooggerechtshof op maandagmorgen 9.30 uur bekend gemaakt. Het proces inclusief het bepalen van de veroordelingen heeft in totaal acht maanden geduurd terwijl sommige verdachten al bijna twee jaar in voorarrest in de gevangenis zitten.

Politici

Dit zijn de betrokken politici en personen die voor het Hooggerechtshof in Madrid moesten verschijnen en nu veroordeeld zijn:

Oriol Junqueras: Sinds 2 november 2017 in voorarrest. Voorzitter van de ERC-partij en voormalige vice premier van Catalonië. Tegen hem werd 25 jaar geëist voor een misdrijf van rebellie en verduistering van staatsgeld. De Openbare Aanklager wilde 12 jaar celstraf en 12 jaar vanwege opruiing en verduistering ontzet uit het vervullen van openbare ambten.

Veroordeling: 13 jaar celstraf vanwege opruiing en verduistering staatsgeld. Daarnaast kreeg hij 13 jaar ontzetting uit het vervullen van openbare ambten.

Carme Forcadell: Sinds 23 maart 2018 in voorarrest. Voormalige voorzitter van het Catalaanse parlement (en tussen 2012-2015 voorzitter van het ANC). Tegen haar werd 17 jaar celstraf geëist en diskwalificatie voor een misdrijf van rebellie. De Openbare Aanklager wilde 10 jaar celstraf en 10 jaar ontzetting uit het vervullen van openbare ambten.

Veroordeling: 11 jaar en 6 maanden celstraf vanwege opruiing. Daarnaast kreeg ze 11 jaar en 6 maanden ontzetting uit het vervullen van openbare ambten.

Jordi Sánchez: Sinds 16 oktober 2017 in voorarrest. Voormalige voorzitter van de Assemblea Nacional Catalana (ANC) en huidige voorzitter van de nieuwe partij Crida Nacional per la República. Tegen hem werd 17 jaar celstraf celstraf geëist en ontzetting uit het vervullen van openbare ambten vanwege een misdrijf van rebellie. De Openbare Aanklager wilde 8 jaar celstraf en 8 jaar ontzetting uit het vervullen van openbare ambten vanwege opruiing.

Veroordeling: 9 jaar celstraf vanwege opruiing. Daarnaast kreeg hij 9 jaar ontzetting uit het vervullen van openbare ambten.

Jordi Cuixart: Sinds 16 oktober 2017 in voorarrest. Voormalige voorzitter van Omnium Cultural. Tegen hem werd 17 jaar celstraf geëist en ontzetting uit het vervullen van openbare ambten vanwege een misdrijf van rebellie. De Openbare Aanklager wilde 8 jaar celstraf en 8 jaar ontzetting uit het vervullen van openbare ambten vanwege opruiing.

Veroordeling: 9 jaar celstraf vanwege opruiing. Daarnaast kreeg hij 9 jaar ontzetting uit het vervullen van openbare ambten.

Jordi Turull: Sinds 23 maart 2018 in voorarrest. Voormalige woordvoerder van de regioregering. Tegen hem werd 16 jaar celstraf geëist en ontzetting uit het vervullen van openbare ambten vanwege een misdrijf van rebellie en verduistering van staatsgeld. De Openbare Aanklager wilde 11 jaar celstraf en 11 jaar ontzetting uit het vervullen van openbare ambten vanwege opruiing en verduistering.

Veroordeling: 12 jaar celstraf vanwege opruiing en verduistering staatsgeld. Daarnaast kreeg hij 12 jaar ontzetting uit het vervullen van openbare ambten.

Raül Romeva: Sinds 23 maart 2018 in voorarrest. Voormalige regiominister van Buitenlandse Zaken. Tegen hem werd 16 jaar celstraf geëist en ontzetting uit het vervullen van openbare ambten vanwege een misdrijf van rebellie en verduistering van staatsgeld. De Openbare Aanklager wilde 11 jaar celstraf en 11 jaar ontzetting uit het vervullen van openbare ambten vanwege opruiing en verduistering.

Veroordeling: 12 jaar celstraf vanwege opruiing en verduistering staatsgeld. Daarnaast kreeg hij 12 jaar ontzetting uit het vervullen van openbare ambten.

Joaquim Forn: Sinds 2 november 2017 in voorarrest. Voormalige regiominister van Binnenlandse Zaken en huidige kandidaat voor het burgemeesterschap van Barcelona. Tegen hem werd 16 jaar celstraf geëist en ontzetting uit het vervullen van openbare ambten vanwege een misdrijf van rebellie en verduistering van staatsgeld. De Openbare Aanklager wilde 11 jaar celstraf en 11 jaar ontzetting uit het vervullen van openbare ambten vanwege opruiing en verduistering.

Veroordeling: 10 jaar en 6 maanden celstraf vanwege opruiing.

Josep Rull: Sinds 23 maart 2018 in voorarrest. Voormalige regiominister van Regionale Politiek. Tegen hem werd 16 jaar celstraf geëist en ontzetting uit het vervullen van openbare ambten vanwege een misdrijf van rebellie en verduistering van staatsgeld. De Openbare Aanklager wilde 11 jaar celstraf en 11 jaar ontzetting uit het vervullen van openbare ambten vanwege opruiing en verduistering.

Veroordeling: 10 jaar celstraf vanwege opruiing.

Dolors Bassa: Sinds 23 maart 2018 in voorarrest. Voormalige regiominister van Werkgelegenheid en Sociale Zekerheid. Tegen haar werd 16 jaar celstraf geëist en ontzetting uit het vervullen van openbare ambten vanwege een misdrijf van rebellie en verduistering van staatsgeld. De Openbare Aanklager wilde 11 jaar celstraf en 11 jaar ontzetting uit het vervullen van openbare ambten vanwege opruiing en verduistering.

Veroordeling: 12 jaar celstraf vanwege opruiing en verduistering staatsgeld. Daarnaast kreeg ze 12 jaar ontzetting uit het vervullen van openbare ambten.

Carles Mundó: In vrijheid na het betalen van een borgsom. Voormalige minister van Justitie. Tegen hem werd 7 jaar jaar celstraf geëist en 16 jaar ontzetting uit het vervullen van openbare ambten vanwege een misdrijf van ongehoorzaamheid en verduistering van staatsgeld. Daarnaast een boete van 30.000 euro. De Openbare Aanklager wilde 7 jaar celstraf en 10 jaar ontzetting uit het vervullen van openbare ambten vanwege ongehoorzaamheid en verduistering en een boete van 30.000 euro.

Veroordeling: 10 maanden betalen van een boete van 200 euro per dag vanwege ongehoorzaamheid. Daarnaast kreeg hij 1 jaar en 8 maanden ontzetting uit het vervullen van openbare ambten.

Meritxell Borrás: In vrijheid na het betalen van een borgsom. Voormalige minister van Regering. Tegen haar werd 7 jaar jaar celstraf geëist en 16 jaar ontzetting uit het vervullen van openbare ambten vanwege een misdrijf van ongehoorzaamheid en verduistering van staatsgeld. Daarnaast een boete van 30.000 euro. De Openbare Aanklager wilde 7 jaar celstraf en 10 jaar ontzetting uit het vervullen van openbare ambten vanwege ongehoorzaamheid en verduistering en een boete van 30.000 euro.

Veroordeling: 10 maanden betalen van een boete van 200 euro per dag vanwege ongehoorzaamheid. Daarnaast kreeg ze 1 jaar en 8 maanden ontzetting uit het vervullen van openbare ambten.

Santi Villa: In vrijheid na het betalen van een borgsom. Voormalige minister van Bedrijvigheid en Kennis. Tegen hem werd 7 jaar jaar celstraf geëist en 16 jaar ontzetting uit het vervullen van openbare ambten vanwege een misdrijf van ongehoorzaamheid en verduistering van staatsgeld. Daarnaast een boete van 30.000 euro. De Openbare Aanklager wilde 7 jaar celstraf en 10 jaar ontzetting uit het vervullen van openbare ambten vanwege ongehoorzaamheid en verduistering en een boete van 30.000 euro.

Veroordeling: 10 maanden betalen van een boete van 200 euro per dag vanwege ongehoorzaamheid. Daarnaast kreeg hij 1 jaar en 8 maanden ontzetting uit het vervullen van openbare ambten.

Dit zijn de betrokken politici en personen die zich nog voor het Catalaanse Hooggerechtshof in Barcelona moeten verantwoorden in een andere rechtszaak:

Mireia Boya: In vrijheid. Voormalige parlementariër van de CUP-partij. Tegen haar wordt 30.000 euro boete en 1 jaar en 8 maanden ontzetting uit het vervullen van openbare ambten vanwege ongehoorzaamheid geëist.

Lluis Corominas: In vrijheid. Voormalige voorzitter van de JxSi-partij, voormalige deelnemer van het parlementaire kabinet en voormalig lid van de PDeCAT-partij. Tegen hem wordt 30.000 euro boete en 1 jaar en 8 maanden ontzetting uit het vervullen van openbare ambten vanwege ongehoorzaamheid geëist.

Lluis Guinó: In vrijheid na het betalen van een borgsom. Voorzitter van het parlementaire kabinet en lid van de PDeCAT-partij. Tegen hem wordt 30.000 euro boete en 1 jaar en 8 maanden ontzetting uit het vervullen van openbare ambten vanwege ongehoorzaamheid geëist.

Anna Simó: In vrijheid na het betalen van een borgsom. Voormalige deelnemer van het parlementaire kabinet en lid van PDeCAT-partij. Tegen haar wordt 30.000 euro boete en 1 jaar en 8 maanden ontzetting uit het vervullen van openbare ambten vanwege ongehoorzaamheid geëist.

Joan Josep Nuet: In vrijheid. Een van de drie secretarissen van het parlementair kabinet en voormalig lid van Catalunya-En Comu. Tegen hem wordt 24.000 euro boete en 1 jaar en 4 maanden ontzetting uit het vervullen van openbare ambten vanwege ongehoorzaamheid geëist.

Dit zijn de betrokken politici die voor de Spaanse justitie gevlucht zijn en zich in het buitenland bevinden. Met deze uitspraak is het goed mogelijk dat er nieuwe Europese aanhoudingsbevelen worden verstuurd.

Carles Puigdemont: Gevlucht naar België in oktober 2017. Voormalige regiopremier van de Generalitat de Catalunya.

Antoni Comín: Gevlucht naar België in oktober 2017. Voormalige minister van Volksgezondheid.

Clara Ponsatí: Gevlucht naar België in oktober 2017 maar nu gevlucht naar Groot Brittannië (Schotland). Voormalige minister van Onderwijs.

Lluis Puig: Gevlucht naar België in oktober 2017. Voormalige minister van Cultuur.

Meritxell Serret: Gevlucht naar België in oktober 2017. Voormalige minister van Landbouw, Visserij en Veehouderij.

Anna Gabriel: Gevlucht naar Zwitserland in februari 2018. Voormalige parlementaire woordvoerder van de CUP-partij.

Marta Rovira: Gevlucht naar Zwitserland in maart 2018. Voormalige parlementaire woordvoerder van Junts pel Sí en algemeen secretaris van de ERC-partij.

Om de eeuwige discussie tussen voor- en tegenstanders van het Catalaanse separatisme te voorkomen is het niet mogelijk om een reactie te plaatsen. 

Ga naar de inhoud