22 miljoen Spanjaarden kopen op internet en steeds minder fysiek in winkels

22 miljoen Spanjaarden kopen op internet en steeds minder fysiek in winkels
Beeld: 123rf

22 miljoen Spanjaarden kopen op internet en steeds minder fysiek in winkels

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Tijdens de pandemie en de noodtoestand in Spanje, tijdens kortingsdagen zoals de Amazon Prime Days op 13 en 14 oktober of de Black Friday komende 26 november wordt er steeds meer gekocht online dus via internet. Volgens een studie koopt 72% van de internetters in Spanje tussen de 16 en 70 jaar inmiddels regelmatig online.

Uit het ‘VII Estudio Anual del eCommerce en España 2020’ onderzoek blijkt dat 72% van de internetters tussen de 16 en 70 jaar wel eens of regelmatig online dus via internet koopt. Dat komt neer op 22,5 miljoen inwoners van Spanje die internet gebruiken om producten of diensten te kopen.

De frequentie is gestegen naar 3,5 keer per maand dat men gemiddeld iets koopt op internet waarbij het gemiddelde bedrag dat uitgegeven wordt 68 euro is. 98% van de deelnemers aan de studie zegt dat het gemak de belangrijkste reden is om online te kopen. 95% geeft ook aan dat aanbiedingen en de grote variëteit aan producten de reden zijn. 91% zegt dat de (lagere) prijs de meest doorslaggevende reden is om op internet te kopen.

73% heeft vertrouwen in de websites waar men koopt vanwege een eerdere positieve ervaring (81%) en de manier waarop men veilig online kan betalen (76%). 54% van de deelnemers aan deze studie geeft aan minder naar de fysieke winkels te gaan en eerder via internet koopt sinds de start van de pandemie. 50% zegt dat ze dat computer (pc/notebook) gebruikt om iets te kopen, 44% doet dat via de smartphone en 33% via een tablet.

Gemiddeld is de online koper in Spanje 42 jaar oud (27% heeft de leeftijd tussen 35 en 44 jaar en 22% tussen 45 en 54 jaar) waarbij deze ook actief is op sociale media netwerken zoals Whatsapp (91%), Facebook (88%) en YouTube (68%). 94% van deze online kopers is dagelijks verbonden met de smartphone en 93% via een computer. Jongeren tussen 25 en 34 jaar oud kopen gemiddeld het meeste en intensiever.

De e-commerce was in 2019 goed voor 33,5 miljard euro maar dat cijfer zal dit jaar mede vanwege de corona-crisis maar ook vanwege het uitgebreidere aanbod hoogstwaarschijnlijk veel hoger zijn.

Ga naar de inhoud