Koningshuis Spanje krijgt in 2022 dezelfde vergoeding als in 2021

Koningshuis Spanje krijgt in 2022 dezelfde vergoeding als in 2021
Beeld: Casa Real Española

Koningshuis Spanje krijgt in 2022 dezelfde vergoeding als in 2021

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In de staatsbegroting die op woensdag door de Spaanse coalitieregering gepresenteerd werd maar nog niet is aangenomen, staat dat het Spaanse koningshuis in 2022 dezelfde 6,9% meer aan vergoeding zal ontvangen dan dit jaar. Koning Felipe VI, zijn vrouw en alle andere leden van het koningshuis krijgen meer dan 8,4 miljoen euro.

De afgelopen drie jaar kreeg het Koningshuis meer budget. In 2019 steeg dat met de regering-Rajoy (PP) nog met 1,4% maar voor 2021 werd er een budget in de staatsbegroting vrijgemaakt van 8,4 miljoen euro. Voor 2022 staat in de recent gepresenteerde staatsbegroting nagenoeg hetzelfde bedrag vermeld, te weten  8.431.150 euro.

De staatsbegroting die op woensdag door de huidige coalitieregering van de PSOE en Unidas-Podemos gepresenteerd werd is nog niet aangenomen en er is een kans dat dit ook niet zal gaan gebeuren omdat veel partijen dwars liggen.

Volgens de Spaanse grondwet (artikel 65.1) moet de ‘Jefe del Estado’ ofwel het Staatshoofd een bepaald bedrag ter beschikking hebben om de dagelijkse kosten en salarissen te kunnen betalen. De ‘Casa Real’ heeft de vrije hand in hoe men het bedrag dat jaarlijks wordt toegewezen besteedt maar het merendeel gaat op aan de salarissen en onderhoudskosten.

In 2021 werd vastgelegd dat koning Felipe VI een salaris had van 253.843 euro en koningin Doña Letizia een salaris van 139.605 euro ontvingen voor hun ‘werkzaamheden’. Voor 2022 is dat nog niet bekend.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.