Gigantische inktvis van drie meter lengte en meer dan 200 kilo verschenen tussen Tenerife en La Gomera

Gigantische inktvis van drie meter lengte en meer dan 200 kilo verschenen tussen Tenerife en La Gomera
Beeld: Twitter

Gigantische inktvis van drie meter lengte en meer dan 200 kilo verschenen tussen Tenerife en La Gomera

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – Er is een gigantische inktvis gevonden in de wateren tussen de Canarische eilanden Tenerife en La Gomera. Het is de eerste keer dat een inktvis zo onaangetast voorkomt in de regio. De verschijning van het dier, dat een gewicht heeft van meer dan tweehonderd kilo en dat meer dan drie meter lang is, heeft de mariene biologen verbaasd.

De inktvis behoort tot de soort Architeuthis dux en hij was aan het zwemmen in de wateren tussen de Canarische eilanden Tenerife en La Gomera. Die regio is een normale habitat voor deze bijzondere inktvissoort. Dit verklaren experts van de regio. Ze leggen uit dat dit komt doordat er op die plek een diepe zeebodem is en de beesten daar goed kunnen leven.

Het beest werd gezien door verschillende boten waarmee zeedieren kunnen worden geobserveerd. De inktvis dreef in het water, in een zone die normaal gesproken wordt bezocht door toeristen om dit soort dieren te kunnen zien. Gewoonlijk gaat het dan wel om kleinere varianten. Het dier had nog steeds elektrische impulsen die op aanwezigheid van leven duidden en het was bijna helemaal intact. Er was alleen een kleine beet in de bovenkant van het lijf. Dat is de plek in de inktvis waar de belangrijkste organen te vinden zijn. ‘Hij was praktisch gezien intact, iets wat heel weinig voorkomt, omdat er veel grienden in de regio wonen’, aldus Teo Lucas, mariene fotograaf van Tenerife. Een griend is een grote dolfijnachtige met een bolle kop die voornamelijk leeft van de jacht op pijlinktvissen en scholvissen.

Met de hulp van het ‘Instituto de Oceanografía de España’ (Instituut van Oceanografie van Spanje), werd de inktvis verplaatst naar land. Hier zal het dier geconserveerd worden in de gebouwen van datzelfde Instituut van Oceanografie van Spanje. Dit zal zo blijven tot de necropsie uitgevoerd kan worden, die als doel heeft om in de toekomst het dier ten toon te kunnen stellen.

Volgens de mariene biologen zal de vondst hen toestaan om nog veel meer te kunnen leren over het nu nog onbekende dier. Het gaat dan over feiten als waar het dier gewoonlijk eet tot waar de normale leefomgeving van de soort zou kunnen zijn.

Ga naar de inhoud