De verbinding Cáceres-Myanmar: of hoe een onderonsje met de militaire junta het boeddha beeld van Extremadura in gevaar brengt

De verbinding Cáceres-Myanmar: of hoe een onderonsje met de militaire junta het boeddha beeld van Extremadura in gevaar brengt
Beeld: Canva

De verbinding Cáceres-Myanmar: of hoe een onderonsje met de militaire junta het boeddha beeld van Extremadura in gevaar brengt

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

CÁCERES – In Cáceres plant de Lumbini Garden Foundation de bouw van een boeddhistische tempel en een 50 meter hoog Boeddha beeld. Een recent bezoek van de organisatie aan het politiek gecontesteerde Myanmar brengt die bouwplannen misschien wel in gevaar.

Het is ondertussen meer dan een jaar geleden dat in Myanmar een staatsgreep plaatsvond. Sindsdien regeert een militaire junta het land met ijzeren hand. Afgelopen Juli werden nog vier activisten terecht gesteld na decennia zonder doodstraf. Onder hen onder meer Aung San Suu Kyi, nobelprijswinnaar van de vrede en ex-regeringsleider.

Maar wat heeft de situatie in Myanmar te maken met die in Spanje? Alles begint bij de Fundación Lumbini Garden; de associatie achter de bouwplannen van een boeddhistische tempel in Cáceres. Afgevaardigden van die organisatie reisden naar Myanmar op zoek naar fondsen en steun voor hun plannen. Ze kwamen er echter onder meer samen met vertegenwoordigers van de militaire junta. In Extremadura viel het bezoek dan ook in slechte aarde.

Ondanks dat het om het een privé project gaat, is namelijk de toekenning van een publiek terrein nodig. En die beslissing ligt nog steeds bij de lokale overheid. De Lumbini Garden Foundation, voorgezeten door Ricardo Guerrero, vraagt om een terrein van meer dan 100 hectare waarop onder meer een Boeddha beeld in witte jade van bijna 50 meter hoog zou prijken.

Volgens Guerrero was de ontmoeting met de militairen onvoorzien en toevallig. Hij zou voornamelijk in Myanmar zijn geweest om samen te zitten met de Nationale Associatie van Jade, die het materiaal voor het beeld zou kunnen leveren. Vanuit Spaanse diplomatieke hoek klinkt afwijzing ten opzichte van de militaire Junta. Men heeft herhaaldelijk de staatsgreep en de mensenrechtenschendingen aangeklaagd.

Voorlopig heeft de Lumbini Garden Foundation al haar kansen nog niet verspeeld. De vraag is of het bezoek het plan al te zeer heeft bezoedeld, of de bouw toch nog kan doorgaan. Erger dan dit is namelijk dat de bouwplannen op tafel liggen in een gebied dat geklasseerd staat als vogelbeschermingsgebied. Er liggen dus nog wel meer hindernissen op tafel voor het gigantische Boeddha beeld misschien ooit echt boven Cáceres prijkt.

Dag Shang Kagyu
5x boeddhistische tempels in Spanje en het Tibetaanse Nieuwjaar op 3 maart
Op 3 maart 2022 viert men het 2149e Tibetaanse Nieuwjaar met dit jaar het jaar van de Watertijger maar hoeveel boeddhistische tempels zijn er in Spanje te vinden? Dit is onze top 5!
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud