Spanje op de 26e plaats wat betreft het pensioenstelsel

Spanje op de 26e plaats wat betreft het pensioenstelsel
Beeld: Freepik

Spanje op de 26e plaats wat betreft het pensioenstelsel

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de recent verschenen Global Pension Index 2022 van onderzoeksbureau Mercer staat Spanje op een 26e plaats op de lijst van landen met de beste pensioenstelsels ter wereld. Die lijst werd gedurende vier jaar aangevoerd door Nederland maar deze heeft de eerste plaats al in 2020 moeten afstaan aan nieuwkomer IJsland.

Om de landen met beste pensioenstelsels te bepalen heeft Mercer gekeken naar meer dan 50 indicatoren zoals toereikendheid, duurzaamheid, goed bestuur en communicatie. In het onderzoek wordt om de wereldwijde ranglijst samen te stellen gekeken naar 44 pensioenstelsels in evenzoveel landen en omvat twee derde van de wereldbevolking (65%). Sinds 2021 worden de landen IJsland, Uruguay, Taiwan en de Verenigde Arabische Emiraten meegenomen in het onderzoek.

Dat IJsland sinds 2021 meedoet is niet goed voor Nederland want IJsland heeft de eerste positie van Nederland overgenomen. Ook in 2022 staat IJsland bovenaan de lijst terwijl Nederland voor 2021 steevast bovenaan de lijst stond. Maar onder andere de pensioenkloof tussen mannen en vrouwen heeft voor een daling op de lijst gezorgd. België staat op de 2022-ranglijst op een 17e plaats.

Spanje staat in 2022 op een 26e plaats, dat is een daling van 2 plaatsen van de 24e plaats in 2021 naar de 26e plaats in het Global Pension Index rapport van 2022. Spanje daalde op de ranglijst vanwege een algemene verslechtering van de score in verschillende subindexen zoals toereikendheid (de hoogte van het pensioen ten opzichte van de kosten van levensonderhoud) en houdbaarheid (financiering van het publieke stelsel en toereikendheid voor toekomstige generaties).

Spanje kan de score de komende jaren verbeteren door meer steun te bieden aan kansarme vergrijzingsklassen en door een automatische opname in bedrijfspensioenregelingen in te voeren. Ook wordt aanbevolen de pensioenleeftijd te verhogen.

Ga naar de inhoud