Twee arrestaties voor het aanvallen van toeristen in Valencia met wurggreep techniek

Twee arrestaties voor het aanvallen van toeristen in Valencia met wurggreep techniek
Beeld: 123rf

Twee arrestaties voor het aanvallen van toeristen in Valencia met wurggreep techniek

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Agenten van de nationale politie hebben twee mannen aangehouden in Valencia. De twee zijn de vermoedelijke daders van twee berovingen met geweld, waarbij ze toeristen in de wurggreep hielden. Dat is een techniek die bestaat uit het aanvallen een slachtoffer waarbij deze opeens van achter wordt vastgepakt en gewurgd en vervolgens buiten bewustzijn raakt. DIt wordt in Spanje ook wel ‘mataleón’ genoemd (leeuwendoden).

Dit gebeurde vorige week rond elf uur in de nacht, toen twee Argentijnse toeristen zich naar hun hotel begaven. Ze werden aangevallen in het centrum door twee mannen die met de wurggreep de slachtoffers buiten bewustzijn brachten en vervolgens het heuptasje dat één van de toeristen droeg stalen. Dit tasje bevatte al zijn persoonlijke eigendommen.

Nadat de politie gewaarschuwd was, vond een patrouille de twee mannen ongeveer twee uur later. Het zijn twee Algerijnse mannen van 22 en 23 jaar. Ze werden aangehouden als vermoedelijke daders van een delict van diefstal met geweld. Bij het preventief fouilleren van de verdachten werden de persoonlijke eigendommen van de toeristen gevonden, net als een mobiele telefoon die ook in beslag is genomen, aldus bronnen van de politie.

Daarna wist de politie de eigenaar van de telefoon te lokaliseren. Deze bleek een toerist te zijn die ook beroofd was met dezelfde techniek. Hem was zijn mobiele telefoon en 250 euro in cash afgenomen. De twee daders werden daarom door de politie nog officieel beschuldigd van een tweede misdaad van diefstal met geweld.

De techniek met de wurggreep die werd toegepast bestaat uit het uitvoeren van een verrassingsaanval van achteren, waarbij de voorarm om de nek wordt geslagen en druk uitoefent op een kant van de nek en de biceps druk uitoefenen op de andere kant van de nek. Dit veroorzaakt een afsluiting van de aderen en het bloed stopt met stromen. Zo krijgen de hersenen geen bloed meer en verliest het slachtoffer het bewustzijn. De techniek is erg gevaarlijk, vooral als de wordt uitgevoerd door personen die er niet in getraind zijn. Als hij verkeerd wordt uitgevoerd en er per ongeluk op de luchtpijp wordt geduwd of de greep te lang wordt vastgehouden en de toevoer van bloed naar de hersenen te lang weg blijft. In dat geval overlijdt het slachtoffer vrijwel zeker.

De gearresteerden hadden al een strafblad, waaronder verschillende vergelijkbare delicten. Ze zijn overgedragen aan de gerechtelijke beschikking, die besloten heeft dat de twee de gevangenis in moeten.

Ga naar de inhoud