Search
menu
Search

Onderzoek naar acht jongeren om vernederende ontgroening in Madrid

Onderzoek naar acht jongeren om vernederende ontgroening in Madrid
Beeld: Yugo.com / web

Onderzoek naar acht jongeren om vernederende ontgroening in Madrid

In Madrid opende de politie een onderzoek naar acht jonge studenten. Ze zouden zijn betrokken geweest bij een vernederende ontgroening of studentendoop. Ook in Spanje is men erg waakzaam dat dergelijke ontgroeningen ethisch verlopen.

In België kwam het thema de laatste jaren herhaaldelijk in het nieuws. In 2018 kwam namelijk de twintigjarige Sanda Dia jammerlijk om het leven tijdens een ontspoorde studentendoop in Leuven. Sanda Dia vertoonde onderkoelingsverschijnselen en een vergiftiging door de overmatige inname van visolie. 

Ook in Spanje vinden jammer genoeg af en toe onethische studentendopen plaats. Op 13 september verzamelden zich acht jongeren van verschillende universiteiten uit de Galdós residentie in de Moncloa buurt. In het kader van een ontgroening trokken ze naar het Jaime del Amo park, een plek waar studenten bijna dagelijks samenkomen aan het begin van het semester. 

Verschillende jongens en meisjes, sommigen onder hen minderjarig, werden gedwongen op de knieën te gaan zitten. Ze kregen er verwijten te horen van oudere jongens en meisjes, velen daarvan waren erg vrouwonvriendelijk. De slachtoffers droegen zwarte BH’s of fluojasjes boven hun kleren en werden neerbuigend behandeld. 

De studenten werden verplicht vissen te likken, tabasco en hondenkoekjes te eten en veel wijn te drinken. De ontgroening werd gefilmd, ook al mochten de studenten de beelden onder geen beding verder verspreiden. Toch kwam het materiaal terecht bij de directeur van de Galdós residentie die de politie op de hoogte stelde. De politie benadrukt dat dergelijke ontgroeningen niet worden getolereerd. Ze roept slachtoffers op zich te melden bij de bevoegde diensten.

Ga naar de inhoud