Wat is het verschil tussen ‘jubilados’ en ‘pensionistas’ in Spanje?

Wat is het verschil tussen ‘jubilados’ en ‘pensionistas’ in Spanje?
Beeld: via canva.,com

Wat is het verschil tussen ‘jubilados’ en ‘pensionistas’ in Spanje?

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In het Spaans zijn ‘jubilado’ en ‘pensionista’ twee woorden die vaak door elkaar worden gebruikt, maar er is een klein verschil tussen de twee. In dit artikel leggen we het verschil uit, zodat daar geen verwarring meer over bestaat.

‘Jubilado’ is de Spaanse term voor iemand die vanwege zijn pensioenleeftijd is gestopt met werken en een pensioen ontvangt. De pensioenleeftijd in Spanje is (in 2023) 66 jaar en 4 maanden en wordt dit volgend jaar (2024) 66 jaar en 6 maanden.

‘Pensionista’ is een algemenere term voor iemand die een pensioen ontvangt, ongeacht de reden. Dit kan zijn omdat iemand is gestopt met werken vanwege zijn pensioenleeftijd (pensión de jubilación), maar het kan ook zijn omdat iemand een arbeidsongeschiktheidspensioen, een invaliditeitspensioen (incapacidad permanente), nabestaandenseizoen (viudedad en orfandad) of een andere vorm van sociale uitkering ontvangt.

Met andere woorden, alle ‘jubilados’ zijn ‘pensionistas’, maar niet alle ‘pensionistas’ zijn ‘jubilados’.

Volgens de Spaanse sociale zekerheidsinstantie, Seguridad Social, waren er in september 2023 in totaal 10.073.434 ‘pensionistas’ in Spanje. Hiervan waren 6.388.225 ‘jubilados’, dus ongeveer 65% van alle pensionisten. Het aantal ‘jubilados’ is de afgelopen jaren toegenomen, vooral door de vergrijzing van de Spaanse bevolking. In 2008 waren er nog 5.600.000 ‘jubilados’ in Spanje.

Het gemiddelde ouderdomspensioen (pensión de jubilación) in Spanje is 1.376,40 euro. Gekeken echter naar de verschillende pensioenen die er zijn (ouderdomspensioen = jubilación, nabestaandenpensioen = viudedad en orfandad, arbeidsongeschiktheidspensioen = incapacidad permanente) is het gemiddelde maandbedrag 1.196,35 euro.

Ga naar de inhoud