Welke maatregelen neemt Spanje tegen terroristische aanslagen zoals in Frankrijk

Welke maatregelen neemt Spanje tegen terroristische aanslagen zoals in Frankrijk
Beeld: via canva.com & Ministerio

Welke maatregelen neemt Spanje tegen terroristische aanslagen zoals in Frankrijk

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Frankrijk is in de greep van een terroristische dreiging nadat een leraar is doodgestoken na een mesaanval en twee andere personen gewond raakten. Daarnaast moest zaterdag het Louvre museum ontruimd worden vanwege een terroristische dreiging en heeft de Franse regering 7.000 militairen ingezet om de veiligheid te waarborgen. Maar hoe is de situatie in Spanje wat betreft een mogelijke terroristische dreiging?

Terwijl Frankrijk het terreurdreigingsniveau heeft verhoogd naar het hoogste niveau (5), heeft Spanje vooralsnog geen wijziging aangebracht omdat er geen directe dreigingen zijn in Spanje. Wel heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken opdracht gegeven aan de politie en antiterrorisme eenheden om synagogen, kinderopvangcentra en joodse scholen in de gaten te houden.

Spanje bevindt zich sinds de aanslagen in Barcelona en Cambrils op 17 en 18 augustus 2017 al op terreurdreigingsniveau 4 van de 5. Terreurdreiging 4 of ook wel code rood houdt in dat er meer surveillance plaatsvindt op straat en op belangrijke plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen. Terreurdreiging 5 of code zwart is het hoogste niveau waarbij het leger in staat van paraatheid komt, omdat men informatie heeft dat er een aanslag gaat plaatsvinden. Niveau 5 staat bijna gelijk aan een staat van oorlog en dat wil men voorkomen in Spanje, ook omdat er op dit moment geen nieuwe concrete terroristische bedreigingen zijn.

Hieronder plaatsen we 10 maatregelen die je kunt nemen om jezelf te beschermen in het geval van een terroristische aanslag in Spanje:

  1. Blijf op de hoogte: Volg het nieuws en wees op de hoogte van eventuele waarschuwingen of dreigingen.
  2. Vermijd risicogebieden: Vermijd gebieden waar veel mensen samenkomen, zoals drukke pleinen, stations en toeristische attracties.
  3. Plan vooraf: Plan je reisroutes en ontmoetingspunten, zodat je snel kunt reageren in geval van nood.
  4. Houd de telefoon opgeladen: Zorg ervoor dat de mobiele telefoon altijd is opgeladen, zodat je contact kunt opnemen met hulpdiensten of familieleden.
  5. Let op verdachte activiteiten: Wees alert op ongewone of verdachte activiteiten en meld deze bij de autoriteiten.
  6. Volg de instructies van de autoriteiten: Als de autoriteiten instructies geven tijdens een noodsituatie, volg deze dan strikt op.
  7. Zorg voor noodvoorraden: Zorg voor een noodpakket met water, voedsel en eerste hulp benodigdheden.
  8. Leer basis-EHBO: Leer basis-EHBO-technieken om jezelf en anderen te kunnen helpen in geval van letsel.
  9. Blijf rustig: Probeer kalm te blijven in noodsituaties en paniek te vermijden.
  10. Ken de evacuatieprocedures: Als je in een hotel of andere accommodatie verblijft, leer dan de evacuatieprocedures en verzamelpunt.

Laatste nieuws Spanje

Voor het laatste nieuws over terroristische activiteiten en maatregelen in Spanje is het raadzaam om via X-accounts van o.a. het Ministerie van Binnenlandse zaken (LINK), de Policia Nacional (LINK), Mossos d’Esquadra (LINK), Guardia Civil (LINK) te volgen.

Daarnaast is er een smartphoneapplicatie genaamd AlertCops die geïnstalleerd kan worden via deze links voor Android via Google Play (LINK) en voor de iPhone (LINK). Ook zitten wij van de redactie bij SpanjeVandaag bovenop het nieuws en plaatsen we zo snel mogelijk het laatste nieuws en de actualiteiten op onze website.

Ga naar de inhoud