Steeds groter wordende migranten-crisis op de Canarische Eilanden

Steeds groter wordende migranten-crisis op de Canarische Eilanden
Beeld: Europa Press

Steeds groter wordende migranten-crisis op de Canarische Eilanden

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LAS PALMAS – De afgelopen twee dagen zijn er voor de kust van de Canarische Eilanden opnieuw zo’n 400 Afrikaanse migranten in boten gevonden en overgebracht naar de eilanden. Tussen januari en einde oktober zijn er alweer meer dan 11.409 migranten aangekomen bij de Canarische Eilanden en wordt de crisis steeds groter.

De Canarische Eilanden worden de laatste maanden bestormd door Afrikaanse bootmigranten die op zoek zijn naar een beter leven in Europa. In het weekend van 8 en 9 november kwamen er in 48 uur tijd 2.188 migranten in 45 boten aan bij diverse eilanden, een aantal dat de maxima in twee dagen tijd van 2006 overschreed.

Tussen begin januari en begin november kwamen er 11.409 migranten aan bij de Canarische Eilanden wat veel meer is dan de 1.493 in dezelfde periode in 2019. Dit aantal is echter nog niet zo hoog als de 18.818 in dezelfde periode in 2017 en zal dit jaar ook niet het record van 39.180 migranten in 2006 verbreken.

De afgelopen week kwamen er elke dag tientallen nieuwe migranten bij die op zee gered werden en worden opgevangen op diverse plaatsen op de eilanden. De haven van Arguineguin op Gran Canaria is een van die plaatsen waar de Afrikaanse migranten worden opgevangen maar zij mogen de kade niet verlaten waardoor daar inmiddels meer dan 2.000 migranten in erbarmelijke omstandigheden afwachten over wat er met hen gaat gebeuren.

Snelle ontwikkeling

De ontwikkelingen wat betreft de bootmigranten die aankomen bij de eilanden gaat zo snel dat de autoriteiten het niet aan kunnen want zoals bekend zijn de politici niet zo snel om beslissingen te nemen. Ondertussen heeft men vanuit Madrid allerlei maatregelen aangekondigd om de stroom Afrikaanse migranten een halt toe te roepen en de reeds aanwezige migranten op humane wijze op te vangen.

Leger en hotels

Het leger is bezig om tentenkampen op te zetten waar de migranten tijdelijk kunnen worden opgevangen. Maar dat is nog steeds niet genoeg en dus wordt er samengewerkt met eigenaren van hotels en appartementencomplexen waar migranten tijdelijk ondergebracht worden. Veel ketens werken mee omdat het toerisme maar niet op gang wil komen en de hotels toch leeg staan en men zo een inkomen heeft of extra geld willen bijverdienen. 

Verder worden barakken van het leger opengesteld voor opvang van migranten en komt er een versnelde procedure om migranten terug te kunnen sturen naar Afrika waarbij de Spaanse overheid rekening moeten houden met het migratiebeleid van Europa. Daarnaast heeft Spanje ook hulp aan de EU gevraagd om samen te werken om de Atlantische migratieroute onder controle te krijgen.

‘Gevangenis’

Op de Canarische Eilanden hebben de autoriteiten het idee dat de eilanden gebruikt worden als een soort ‘gevangenis’ om te voorkomen dat de bootmigranten het Spaanse vasteland en dus ook het continent Europa bereiken. Het lijkt er op dat Gran Canaria een soort van Spaanse versie van het Italiaanse eiland Lampedusa of het Griekse eiland Lesbos is geworden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.