‘Renting’ van voertuigen gestegen in Spanje

‘Renting’ van voertuigen gestegen in Spanje
Beeld: 123rf

‘Renting’ van voertuigen gestegen in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Net zoals in Nederland en België worden de huursystemen renting en leasing van voertuigen steeds populairder in Spanje. Tot aan het eind van de maand oktober steeg het aantal renting auto’s met 22,9% ten opzichte van de eerste tien maanden in 2020. Er werden de eerste tien maanden van dit jaar voor 212.288 renting contracten afgesloten in Spanje.

Daar waar in het begin hoofdzakelijk alleen zelfstandigen en bedrijven voertuigen huurden via het renting systeem, is er nu ook tendens merkbaar dat meer particulieren auto’s huren via renting. Onderstaand de cijfers van de Spaanse vereniging renting van voertuigen (AER).

Er werden gedurende de maand oktober 18.053 auto’s gehuurd via het renting systeem door zelfstandigen en particulieren, een kleine daling ten opzichte van de maand oktober in 20202. De eerste tien maanden van dit jaar steeg het aantal renting voertuigen in Spanje met 212.288 naar een totaal van 1.942.235 renting voertuigen in Spanje.

Merken en modellen

De mDe meest gevraagde merken zijn (in volgorde) Volkswagen, Peugeot, Renault, Toyota, BMW, Seat, Audi, Mercedes, Citroën en Ford. De meest gehuurde modellen zijn de Volkswagen T-Roc, Peugeot 3008, Peugeot 2008, Renault Kangoo, Nissan Qashqai, Seat León, Hyundai Tucson, Volkswagen Polo, Citroën Berlingo en BMW X1.eest gevraagde merken zijn (in volgorde) Volkswagen, Renault, Peugeot, Seat, BMW, Citroën, Ford, Toyota, Audi en Nissan. 

Type brandstof

Per type brandstof waren 40,7% van de registraties dieselvoertuigen (86.535 eenheden), 31,25% benzinevoertuigen (66.357), niet-plug-in benzine hybriden 13,55% (28.771), benzine plug-in hybride 5,64% (11.963), niet-plug-in diesel hybriden 5,14% (10.901) en elektrische modellen 1,89% (4.014) en waterstof modellen (3).

De bedrijfssectoren die de meeste diensten van renting bedrijven hebben gebruikt zijn de chemische en farmaceutische industrie, de groothandel, transport, opslag en communicatie, de voedingsindustrie, dranken en tabak en elektriciteit, gas en waterbedrijven.

Verschillen renting en leasing

Er wordt in het oorspronkelijke artikel met name geschreven over de ‘renting’ van voertuigen omdat het hier om gegevens gaat van La Asociación Española de Renting de Vehículos. Er is echter ook nog de mogelijkheid om een auto te huren via ‘leasing’ maar wat is nu eigenlijk het verschil.

Renting

Bij renting huur je een voertuig voor een bepaalde periode maar ben je na die periode over het algemeen niet de eigenaar van het voertuig (al is dat tegenwoordig ook mogelijk bij sommige bedrijven). Het voertuig blijft gedurende de huurperiode eigendom van het verhuurbedrijf. Renting is mogelijk voor zowel zelfstandigen, bedrijven en particulieren. Renting is voor veel zelfstandigen de beste optie omdat alle kosten afgeschreven kunnen worden (renting bedrag en IVA).

Bij renting betaalt de huurder van een voertuig een bepaalde maandelijkse bijdrage waarvan de hoogte afhangt van het type voertuig, het aantal kilometers op jaarbasis en in sommige gevallen een borgsom. Bij dat bedrag zijn alle kosten (o.a verzekering, belastingen, onderhoud) inbegrepen maar brandstof, tol en bekeuringen uiteraard niet.

Over het algemeen zijn de maandelijkse kosten via renting hoger dan bij leasing. De duur van een rentingcontract ligt normaal tussen de een en vijf jaar waarna men meestal overstapt op een nieuwer model voertuig.

Leasing

Leasing kan gezien worden als een vorm van financiering van een voertuig. Men huurt een auto voor lange termijn waarbij er op het einde de mogelijkheid is om het voertuig tegen een van te voren afgesproken bedrag te kopen. Dat is niet verplicht maar wel mogelijk, iets dat bij renting niet zo normaal is.

Leasing is meer voor bedrijven en zelfstandigen en minder voor particulieren geschikt. Dat heeft onder andere te maken met de fiscale voordelen van leasing van een bedrijfsvoertuig. De duur van leasing is volgens de Spaanse wet tussen de twee en zes jaar.

Na afloop van het contract kan de gebruiker kiezen om het voertuig voor de vooraf afgesproken bedrag te kopen of het contract voor hetzelfde voertuig te verlengen of over te stappen naar een ander voertuig.

Omdat leasing meer een vorm van financiering is zijn de extra kosten van verzekering, belastingen en onderhoud vaak niet inclusief in de maandelijkse bijdrage (al zijn er uitzonderingen). Daarom is het bedrag van leasing lager dan dat van renting.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.