Literaire reisgids van Spanje: verhalen voor de literaire toerist (30)

Literaire reisgids van Spanje: verhalen voor de literaire toerist (30)

Literaire reisgids van Spanje: verhalen voor de literaire toerist (30)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

INTRO: Elke week plaatsen we aan de hand van de tips en informatie van de ‘Typisch Spanje’ auteur Frieda Kleinjan een reis door Spanje, maar dan op een andere manier. Dat doet de schrijfster door middel van bekende en minder bekende boeken en romans om zo de link tussen het reizen, de cultuur en literatuur te maken tijdens de wekelijkse ‘literaire reisgids van Spanje’, een must voor de lezers die aan ‘literair toerisme’ willen doen. Via de links in het artikel zijn de boeken meteen te bestellen om zo al aan jouw literaire reis door Spanje te beginnen.

Je zou literair toerisme kunnen omschrijven als een soort cultureel toerisme dat zich heeft ontwikkeld op plekken die verband houden met gebeurtenissen in fictieve teksten. Met andere woorden: het is een nieuw soort cultureel toerisme dat fictie verbindt met de echte wereld. 

Voor in de rugzak

Wat is er fijner dan op het strand, in de bergen of op een terras een luchtig boek te lezen, waarin Spanje de hoofdrol speelt. Het kan over de liefde gaan, bloedstollend zijn, een emotionele lading hebben of over het verlangen gaan naar een totaal ander leven. Wat al die boeken gemeen hebben is dat je ze in één adem uitleest.

Sara Mesa: ‘Een liefde’

‘Al hacerse de noche es cuando cae el peso sobre ella tan grande que tiene que sentarse para coger aliento.’ Als het donker wordt, voelt ze zo’n groot gewicht op zich drukken dat ze moet gaan zitten om lucht te krijgen.

Zo begint Sara Mesa (1976) haar roman Een liefde, Un amor, een ogenschijnlijk eenvoudig verhaal met een dusdanige diepgang dat honderd critici en schrijvers het in 2020 hebben uitgeroepen tot boek van het jaar.

Het speelt zich af in La Escapa, een gehucht bij het dorp Aínsa in de streek Sobrarbe, in de provincie Huesca. Om de stad te ontvluchten is het hoofdpersonage Nat, een jonge vertaalster, er zojuist naartoe verhuisd om er een roman te vertalen. Het duurt niet lang voordat haar huisbaas, die haar ter verwelkoming een hond geeft, zijn ware gezicht laat zien. De conflicten rondom de vervallen woning, worden al snel een obsessie voor haar.

De overige inwoners uit de buurt – het winkelmeisje, de hippie Píter, de oude demente Roberta, de Duitser Andreas, de familie uit de stad die er de weekenden doorbrengt – ontvangen Nat schijnbaar normaal maar op de achtergrond heerst er wederzijds onbegrip, is er iets vreemd aan de gang. 

La Escapa begint Nat al snel te beklemmen en confronteert haar niet alleen met haar buurtgenoten maar ook met zichzelf, met haar eigen falen. In die claustrofobische sfeer gaat Natalie op zoek naar een liefde waarbinnen ze zich veilig voelt, en sluit een verbond met een vreemde buurman die met zijn eloquente stilten antwoordt op haar vragen lijkt te geven. Maar ‘Een liefde’ gaat niet zozeer om het voorwerp van de liefde, een zekere X, als wel om de liefde zelf.

KLIK HIER om dit boek te bestellen. Sara Mesa: Een liefde, Uitgeverij Wereldbibliotheek, 2021, vertaald door Nadia Ramer. 

Brenda van Es: ‘In Spanje schijnt altijd de zon’

Droom je er wel eens van een nieuwe richting te geven aan je leven? Dan is In Spanje schijnt de zon een heerlijk boek. Brenda van Es beschrijft erin hoe zij en haar man Albert met hun volgepropte auto voor goed naar Andalusië vertrekken, verlangend naar een totaal ander leven, waarin ze beiden hun droom willen verwezenlijken.

Albert weet het zeker. De sportieve toerist zit er op te wachten, op de wielertochten die hij wil organiseren in de ruige Spaanse bergen. Brenda is ervan overtuigd dat Spanje dé plek is om je levensverhaal te schrijven. En zij zal ze daarin begeleiden tijdens de schrijfweken die ze van plan is te geven. Maar voordat ze hun nieuwe leven beginnen, gaan ze eerst in Granada Spaans leren.

Alles moet anders is hun motto. Het huis waar ze neerstrijken aan de flank van de Sierra de Nevada lijkt uitermate geschikt voor hun ambitieuze plannen. De realiteit komt echter al snel om de hoek kijken als er niemand afkomt op hun fietstochten en schrijfweken. Ze vragen zich af kunnen wij dit wel: een bedrijfje opzetten, klanten werven, ons aanpassen aan een geheel andere cultuur.

Voor wie een fan is van het tv-programma ‘Ik vertrek’ zal genieten van het verhaal met zijn vele ups en downs. En voor wie van Andalusië houdt en van de steden Málaga en Granada is het een feest der herkenning. Ook wie iets meer van de gebruiken en gewoonten van Spanjaarden wil leren, komt aan zijn trekken.

KLIK HIER om dit boek te bestellen. Brenda van Es: In Spanje schijnt altijd de zon, Uitgeverij 100 jaar na vandaag, 2018.

typisch

‘Typisch Spanje’
Het boek ‘Typisch Spanje rondgang door een eigenzinnig land’ geschreven en samengesteld door Frieda Kleinjan, is een bundel met fascinerende verhalen over uiteenlopende onderwerpen: architectuur, beeldende kunst, literatuur, sport, film, natuur, muziek, tradities… Al die verschillende cultuuruitingen vormen de identiteit van Spanje, leggen de ziel ervan bloot, tonen het land in al haar schakeringen. Voor elke Spanjeliefhebber valt er iets nieuws te ontdekken. KLIK HIER om dit boek te bestellen.

De hierboven vermelde boeken en/of producten zijn onderdeel van een affiliatie programma. Dat wil zeggen dat als je besluit iets te bestellen en uiteindelijk te kopen via de links die wij plaatsen, wij daar een klein percentage van krijgen als commissie. Daar merk jij als koper helemaal niets van want dat rekent de verkoper met ons af. Bedankt voor het bestellen en kopen via ons artikel, dat stellen wij zeer op prijs. Veel plezier ermee!

Ga naar de inhoud