Staking zelfstandige vrachtwagenchauffeurs op 14 november begonnen in Spanje

Staking zelfstandige vrachtwagenchauffeurs op 14 november begonnen in Spanje
Beeld: Europa Press

Staking zelfstandige vrachtwagenchauffeurs op 14 november begonnen in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De staking die deze maandag 14 november voor onbepaalde duur is begonnen in Spanje, is unaniem afgewezen door de overgrote meerderheid van de transport- en logistieke sector, distributie, de agro-voedselketenindustrie inclusief de meerderheidsvertegenwoordigers van werkgevers, vakbonden en zelfstandigenverenigingen. Toch willen de chauffeurs die aangesloten zijn bij de niet-erkende vakbond ‘Plataforma Nacional en Defensa del Sector del Transporte’ doorgaan met staken, iets wat ongetwijfeld weer voor veel problemen gaat zorgen.

Ondanks een overleg afgelopen donderdag tussen de regering en de vertegenwoordigers van de betreffende vakbond, gaat de staking toch door. Deze start op maandag 14 november voor onbepaalde duur en zal vooral betrekking hebben op de zelfstandige vrachtwagenchauffeurs in Spanje. 

Tijdens het overleg heeft de regering de vakbond die wil staken eraan herinnerd dat het afgelopen jaar sinds de laatste staking in maart, die 20 dagen duurde en voor veel problemen zorgde in de logistiek, er veel veranderingen zijn doorgevoerd. Zo kwam er een directe steun van 900 miljoen euro, bestaande uit 2500 euro per vrachtwagen of 1000 euro in het geval van bestelwagens, evenals de 0,20 euro korting per liter benzine/diesel, een maatregel die in ieder geval nog geldt tot en met 31 december 2022.

Met betrekking tot de in augustus goedgekeurde wet, verdedigt de regering dat ze garandeert dat vervoerders niet onder hun kosten werken. In die zin treedt de inspectie al op om de naleving ervan te garanderen en bovendien zal de komende weken een inspectieplan voor 2023 worden goedgekeurd om de acties te versterken. Er is voor het eerst een specifieke actielijn voor prijscontrole, achterstalligheid en laden en lossen in Spanje.

Ieder heeft recht op het uiten van hun ontevredenheid en het recht op staken is gegarandeerd in Spanje. Het probleem bij dit soort acties is echter vaak dat de stakende sector vergeet dat er ook zoiets bestaat als het recht op werken waarbij personen die niet willen staken daar ook recht op hebben. De stakende vrachtwagenchauffeurs maken tijdens dit soort stakingen het de werkende chauffeurs vaak moeilijk, inclusief soms geweld en vandalisme, om hun activiteit uit te voeren. Dat zorgt altijd voor conflicten waarbij de politie vaak moet optreden en de spanningen stijgen. Het gevolg is meestal dat de transportsector voor een groot deel stil komt te liggen in het land wat natuurlijk gevolgen heeft voor de levering van goederen, en dat slechts weken voor de feestdagen.

Ga naar de inhoud