Search
menu
Search

Waar zijn de duizenden kraanvogels die in de lagune van Gallocanta zouden moeten zijn?

Waar zijn de duizenden kraanvogels die in de lagune van Gallocanta zouden moeten zijn?
Beeld: Aragon Turismo / web

Waar zijn de duizenden kraanvogels die in de lagune van Gallocanta zouden moeten zijn?

Elk jaar trekt het fenomeen duizenden kijklustigen. In de lagune van Gallocanta in Aragón strijken duizenden kraanvogels (grullas) neer die onderweg zijn naar het zuiden. Vorig jaar in november kwamen zo’n 40.000 vogels langs. Deze week telt men er amper 1.000. Waar zijn de kraanvogels dan?

De laguna van Gallocanta is een belangrijk meer dat ruim een uur ten zuiden van Zaragoza ligt. Elk jaar strijken er duizenden kraanvogels neer in de late herfst. Volgens experts verklaart de warme herfst dit jaar waarom de vogels nu nog steeds op zich laten wachten. 

Elk jaar in november en december trekken kraanvogels uit Scandinavië en Centraal-Europa richting het zuiden. De koude lucht die normaal rond die tijd aankomt, vormt voor hen het startschot voor de reis. Het is echter nog steeds zo warm in het noorden dat de vogels er genoeg voedsel en comfort vinden. De zachte temperaturen en voedsel als eikels en graanvelden zorgen voor een uitstel van de reis.

Experts maken zich echter geen zorgen. Als een koufront het noorden treft, zullen de vogels alsnog vertrekken. Vroeger zag men in Gallocanta een geleidelijke toestroom van kraanvogels. De laatste jaren gebeurt dat echter steeds meer in één klap. Als de kou later op het jaar toch toeslaat, vliegen de vogels massaal tegelijk naar het zuiden. 

Op 10 november 2022 schatte men een totaal van 8.900 kraanvogels in Gallocanta. Zeven dagen later was dat aantal al toegenomen tot 39.869 vogels. Het infocentrum aan de laguna organiseert ook dit jaar weer heel wat evenementen. Natuurliefhebbers kunnen er terecht voor een breed aanbod aan activiteiten en het spektakel van de kraanvogels.

Ga naar de inhoud