Search
menu
Search

Meest actieve migratieroute dit jaar is tussen Afrika en Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Meest actieve migratieroute dit jaar is tussen Afrika en Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De westelijke Middellandse Zeeroute (ruta occidental) tussen hoofdzakelijk Marokko, Algerije en Spanje is de meest actieve dit jaar en aantallen zijn nu al verdubbeld ten opzichte van vorig jaar toen er 22.108 migranten aankwamen in Spanje. Dat is op te maken uit de voorlopige cijfers van het Europees Agentschap voor Grens- en Kustwacht (FRONTEX).

Spanje heeft al jaren te maken met een grote migratiestroom over het water en over land vanuit Afrika waarbij migranten met name uit de landen Marokko en Algerije richting de Spaanse kust varen of de hekken in Ceuta en Melilla beklimmen.

Enkele jaren geleden werden recordcijfers gehaald wat betreft aantallen migranten waarna de aandacht voor Spanje verminderde en migranten zich meer hadden verplaatst richting Italië en Griekenland.

Westen

Spanje is echter weer in trek en de afgelopen jaren steeg het aantal migranten dat via het westelijk Middellandse-Zeegebied Europa heeft geprobeerd te bereiken. In de eerste 11 maanden van 2018 kwamen via deze route bijna 53.000 irreguliere migranten in Spanje aan, meer dan het dubbele van het cijfer van dezelfde periode een jaar geleden. Inwoners van Marokko, Guinee en Mali waren goed voor het grootste aantal irreguliere migranten dat dit jaar via deze route oversteekt.

Oosten

Via het Oostelijke Middellandse-Zeegebied (Turkije en Griekenland) hebben gedurende de eerste 11 maanden van dit jaar 50.900 (+30%) migranten de oversteek gemaakt. Het grootste aantal migranten op deze route tot nu toe dit jaar waren inwoners van Syrië, Afghanistan en Irak.

Centraal

Het Centrale Middellandse-Zeegebied (Italië en Malta) heeft tot nu toe dit jaar te maken gehad met 80% minder migranten. Tussen begin januari en eind november kwamen via dit gebied 22.800 migranten aan. Tot dusverre waren Tunesiërs en Eritreeërs dit jaar de twee meest vertegenwoordigde nationaliteiten op deze route.

Totaal

Gedurende de 11 maanden tussen januari en november dit jaar zijn er in totaal 138.000 migranten de grenzen van de Europese Unie gepasseerd. Dat is een hoog aantal maar 30% minder dan een jaar geleden.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?