De beste kerst Panettone van Spanje komt uit Riudoms Tarragona

De beste kerst Panettone van Spanje komt uit Riudoms Tarragona
Beeld: Xocosave

De beste kerst Panettone van Spanje komt uit Riudoms Tarragona

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TARRAGONA – De banketbakker Adan Sáez Ventura van de ‘Pastelería Xocosave’ in de gemeente Riudoms aan de Costa Dorada in de provincie Tarragona heeft de eer om de beste Panettone-maker van Spanje te zijn. De Escuela de Pastelería del Gremio de Barcelona heeft ook dit jaar weer de beste niet geïndustrialiseerde maar traditioneel gemaakte Panettone van Spanje gekozen. 

Bakkerij Xocosave in Riudoms volgt de beste Panettone-maker van 2019 Cloudstreet Bakery uit Barcelona op als ‘Mejor Panettone Artesano de España 2020’. Nadat de titel bekend werd gemaakt staat de telefoon roodgloeiend bij de banketbakker aan de Costa Dorada. 

Terwijl de banketbakker uit het dorp Riudoms vorig jaar circa 500 Panettones verkocht is dat dit jaar al gestegen naar meer dan 4.000 Panettones. Ondertussen heeft de winkel ook een online shop geopend via de eigen website maar ze waarschuwen alle nieuwe klanten dat het kan voorkomen dat de Panettone niet op tijd komt voor de kerst.

Italiaans

Ondanks dat de Panettone steeds populairer aan het worden is tijdens de kerstdagen in Spanje is dit luxebrood of cake met vruchten eigenlijk Italiaans van oorsprong en komt de Panettone uit Milaan. 

Het brood heeft een luchtige structuur en wordt gebakken in een hoge ronde vorm. Het wordt gemaakt van een zacht, onvolledig gekookt deeg dat suiker, rozijnen en gekonfijt fruit bevat. Het wordt geserveerd in plakken, samen met zoete hete dranken of een zoete wijn, zoals spumante of moscato.

Bij de traditionele bereiding werden vergiste rozijnen en niet volledig gekookt deeg gebruikt. De productietechnieken zijn echter gewijzigd in verband met recente Europese verordeningen aangaande voedsel. De smaak is daarom tegenwoordig verschillend in vergelijking met die van traditionele panettone.

Ga naar de inhoud