Mountainbike race afgelast vanwege burgemeester en gewapende jagers

Mountainbike race afgelast vanwege burgemeester en gewapende jagers
Beeld: Circuito 7 Estrellas / Facebook

Mountainbike race afgelast vanwege burgemeester en gewapende jagers

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In de gemeente Navas del Rey in de provincie Madrid heeft de organisatie een mountainbike-race moeten afgelasten omdat de burgemeester ervan verdacht wordt jagers te hebben gevraagd bewapend en al naar het fietsparcour in de bossen te gaan. De burgemeester ontkent dit maar de organisatie van deze race met 500 deelnemers wilde het risico niet nemen.

Afgelopen weekend moest de III MTB Ruta de las Dehesas gereden worden als onderdeel van de mountainbike-race ‘Circuito 7 estrellas’. Deze route zou ook door de gemeente Navas del Rey (Madrid) moeten gaan maar vanwege de problemen met de lokale autoriteiten en de geruchten van gewapende jagers werd de race afgelast.

Volgens de organisatie van deze bekende mountainbike-race had de burgemeester van Navas del Rey, die geen voorstander is van deze competitie, jagers opgeroepen om bewapend naar het parcours te gaan om de race te voorkomen. Verder heeft de burgemeester de paden in het bos waar de race moest plaatsvinden afgesloten waardoor het onmogelijk was om daar te fietsen. 

Volgens de organisatie heeft de burgemeester Jaime Peral het volgende gezegd: “por mis cojones no vais a pasar por mi pueblo, y para eso habrá cazadores como alguno de los corredores se le ocurra pasar” met andere woorden ik sta niet toe dat er gefietst kan worden in mijn dorp en daarom staan de jagers paraat.

De burgemeester ontkent alle beschuldigingen voor wat betreft de bewapende jagers maar geeft toe dat gedurende maanden hij geen toestemming heeft gegeven voor de race. Het probleem volgens hem is dat de race op een zondag plaats moest vinden, een dag dat er in het gebied ook gejaagd mag worden en waar de jagers jaarlijks 30.000 euro voor betalen. Als de race op zaterdag had plaatsgevonden was er volgens de burgemeester geen probleem geweest.

Het is niet de eerste keer dat jagers en mountainbikers met elkaar overhoop liggen in Spanje. Het komt vaker voor dat er op fietsers geschoten wordt, dat er ijzerdraad gespannen wordt of dat er boomstronken op onopvallende plaatsen gelegd worden. De jagers zijn van mening dat mountainbikers het wild afschrikken en dus kan er niet gejaagd worden.

Ga naar de inhoud