Zaragoza maakt zich klaar voor overstromingen na stijging waterpeil Ebro-rivier

Zaragoza maakt zich klaar voor overstromingen na stijging waterpeil Ebro-rivier
Beeld: @jdelgado_84 / twitter

Zaragoza maakt zich klaar voor overstromingen na stijging waterpeil Ebro-rivier

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

ZARAGOZA – De inwoners van de stad Zaragoza, met name die dichtbij de Ebro-rivier wonen, moeten zich klaarmaken voor overstromingen, aldus de burgemeester van de hoofdstad van Aragón. Weliswaar verwacht men niet dat het waterpeil van de rivier boven die van de verwoestende overstroming in 2015 zal komen maar dat het water uit de oevers zal treden is vrijwel zeker in Zaragoza en het Ribera Baja gebied.

Storm Barra heeft voor veel wateroverlast gezorgd in het Baskenland, Navarra en nu in Aragón waar het waterpeil in de Ebro-river boven de vijf meter is gekomen. Maar experts van de Ebro Hydrographic Confederation verwachten dat op dinsdag of woensdag de stroomsnelheid van ongeveer 2.300 kubieke meter per seconde en een hoogte van 6,10 meter bereikt wordt.

Toch verwacht de regionale premier van Aragón, Javier Lambán, niet dat het waterpeil de 6,09 meter die gemeten werd tijdens de grote overstromingen zes jaar geleden in 2015 zal halen waardoor de schade beperkt blijft. Dat zei Lambán tijdens het bezoek van de Spaanse premier Pedro Sánchez aan Zaragoza. Maar hij voegde ook toe dat de Ebro-river onvoorspelbaar is dus alle maatregelen moeten genomen worden.

In 2015 had de Ebro-rivier een stroomsnelheid van 2.400 kubieke meter per seconde en stond het water ongeveer 6,09 meter hoog Voor deze dinsdag of woensdag kan de stroomsnelheid van de Ebro-rivier variëren tussen 2.200 en 2.500 kubieke meter per seconde en kan het water een hoogte bereiken tussen de 5,80 en 6,20 meter.

In de eerste gemeente in Aragón, Novilla, is de rivier de 8,50 meter hoogte zonder al te veel problemen gepasseerd. Dat komt grotendeels door de werkzaamheden die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd waardoor het water meer ruimte krijgt en er minder overstromingen in bewoond gebied zijn.

In Navarra zijn echter wel veel overstromingen geweest door het buiten de oevers treden van zowel de Ebro- als de Agra rivieren. Er zijn naast overstromingen en veel materiële schade ook twee personen om het leven gekomen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.