Search
menu
Search

Zaragoza maakt zich klaar voor overstromingen na stijging waterpeil Ebro-rivier

Zaragoza maakt zich klaar voor overstromingen na stijging waterpeil Ebro-rivier
Beeld: @jdelgado_84 / twitter

Zaragoza maakt zich klaar voor overstromingen na stijging waterpeil Ebro-rivier

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ZARAGOZA – De inwoners van de stad Zaragoza, met name die dichtbij de Ebro-rivier wonen, moeten zich klaarmaken voor overstromingen, aldus de burgemeester van de hoofdstad van Aragón. Weliswaar verwacht men niet dat het waterpeil van de rivier boven die van de verwoestende overstroming in 2015 zal komen maar dat het water uit de oevers zal treden is vrijwel zeker in Zaragoza en het Ribera Baja gebied.

Storm Barra heeft voor veel wateroverlast gezorgd in het Baskenland, Navarra en nu in Aragón waar het waterpeil in de Ebro-river boven de vijf meter is gekomen. Maar experts van de Ebro Hydrographic Confederation verwachten dat op dinsdag of woensdag de stroomsnelheid van ongeveer 2.300 kubieke meter per seconde en een hoogte van 6,10 meter bereikt wordt.

Toch verwacht de regionale premier van Aragón, Javier Lambán, niet dat het waterpeil de 6,09 meter die gemeten werd tijdens de grote overstromingen zes jaar geleden in 2015 zal halen waardoor de schade beperkt blijft. Dat zei Lambán tijdens het bezoek van de Spaanse premier Pedro Sánchez aan Zaragoza. Maar hij voegde ook toe dat de Ebro-river onvoorspelbaar is dus alle maatregelen moeten genomen worden.

In 2015 had de Ebro-rivier een stroomsnelheid van 2.400 kubieke meter per seconde en stond het water ongeveer 6,09 meter hoog Voor deze dinsdag of woensdag kan de stroomsnelheid van de Ebro-rivier variëren tussen 2.200 en 2.500 kubieke meter per seconde en kan het water een hoogte bereiken tussen de 5,80 en 6,20 meter.

In de eerste gemeente in Aragón, Novilla, is de rivier de 8,50 meter hoogte zonder al te veel problemen gepasseerd. Dat komt grotendeels door de werkzaamheden die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd waardoor het water meer ruimte krijgt en er minder overstromingen in bewoond gebied zijn.

In Navarra zijn echter wel veel overstromingen geweest door het buiten de oevers treden van zowel de Ebro- als de Agra rivieren. Er zijn naast overstromingen en veel materiële schade ook twee personen om het leven gekomen.

Ga naar de inhoud