Eerste graffiti kunstwerk gered van sloop in Valencia: een afbeelding van David Bowie

Eerste graffiti kunstwerk gered van sloop in Valencia: een afbeelding van David Bowie
Beeld: cs_valencia / instagram

Eerste graffiti kunstwerk gered van sloop in Valencia: een afbeelding van David Bowie

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Er is een kunstwerk ‘gered’ in Valencia toen het gebouw waar het op gemaakt was gesloopt werd. Het gaat om een werk van Jesús Arrúe die David Bowie had afgebeeld. Het kunstwerk is op dit moment in het ‘Museo Centre del Carmen’ in de stad Valencia. 

Dit alles was mogelijk doordat inwoners van de stad en de auteur van het werk, Jesús Arrúe op sociale media pleiten voor het behoud van het werk. De gemeente van Valencia en het cultureel centrum hebben geholpen om het veilig te stellen. 

Het kunstwerk is uit de muur gehaald door specialisten van de masteropleiding van conservatie en restauratie van cultureel eigendom van de polytechnische universiteit van Valencia. Dezelfde mensen hebben het werk ook verplaatst naar de gotische ingang van het museum van El Carmen. Hier zal het kunstwerk tentoongesteld worden gedurende een periode van ongeveer een jaar. 

De David Bowie werd geschilderd tussen mei en juni 2019 naast de oude studio van Jesús Arrúe in de straat van de Beneficencia van Valencia in het oude stadscentrum. Het werk is één van de meest gefotografeerde werken in de stad. Daarnaast is het ook één van de representatiefste werken voor de Street Art in Valencia. 

In augustus 2022 begon men echter met het verbouwen van het pand waarop het schilderij gemaakt was. Arrué begon een campagne op Instagram met de hashtag #salvemosgraffitibowie (we zullen graffiti Bowie redden). Dit deed hij met als doel het werk te behouden en eventueel naar een andere plaats te brengen. 

Uiteindelijk werkten veel mensen mee en na overleg met de eigenaar van het pand kon de Bowie dus van de muur gehaald worden. Nu is dit het eerste kunstwerk van Street Art dat is opgenomen in een museum in Spanje.

Ga naar de inhoud