Nederlandse Spoorwegen koopt 60 dubbeldekkers treinen van Spaanse fabrikant

Nederlandse Spoorwegen koopt 60 dubbeldekkers treinen van Spaanse fabrikant
Beeld: Huidige DDZ-dubbeldekkers / Alfenaar / Wikimedia

Nederlandse Spoorwegen koopt 60 dubbeldekkers treinen van Spaanse fabrikant

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GIPUZKOA – Nederlandse Spoorwegen (NS) heeft bekend gemaakt dat ze voor 600 miljoen euro 60 nieuwe dubbeldekkers treinen koopt van de bekende Spaanse fabrikant CAF. De NS denkt in het jaar 2040 minstens 40% meer reizigers te vervoeren en dus moeten er in 2028 al moderne treinen met meer capaciteit komen.

In feite is de NS al in april 2020 met de aanbesteding van de CAF-dubbeldekkers treinen begonnen en werd dat in augustus bevestigd, maar de koop is nu definitief afgerond voor een bedrag van 600 miljoen euro. De 60 nieuwe dubbeldekkers treinen moeten in 2028 gaan rijden op het Nederlandse spoor en zullen de huidige DDZ-dubbeldekkers die door NedTrain zijn gebouwd gaan vervangen. Naar verwachting zullen deze na een proces van zeven tot acht jaar in Nederland rijden. 

‘Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles’ (CAF) is geen onbekende in Nederland en België waar al metrostellen, trams en treinen rondrijden. Daar komen dus nu de nieuwe dubbeldekkers bij die tot 160 km/uur kunnen rijden. De NS heeft er 60 besteld waarvan er 30 vier rijtuigen en 30 zes rijtuigen hebben. In totaal hebben deze nieuwe CAF-treinen 30.000 stoelen.

CAF heeft in Spanje fabrieken in Beasain, Irun, Zaragoza, Castejón, Linares en Lleida, maar ook in Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, de VS, Mexico en Brazilië. De Nederlandse treinen zullen waarschijnlijk in Spanje gebouwd worden. Het bedrijf maakt spoorwegrijtuigen, locomotieven, metro’s en trams, bussen, apparatuur voor treinbeveiliging en onderhoudt spoorwegmaterieel.

Ga naar de inhoud