Spanje is een van de tien goedkoopste landen in Europa om een ​​auto te hebben

Spanje is een van de tien goedkoopste landen in Europa om een ​​auto te hebben
Beeld: Canva

Spanje is een van de tien goedkoopste landen in Europa om een ​​auto te hebben

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Een onderzoek uitgevoerd door LeasePlan heeft 22 Europese landen beoordeeld en heeft uitgezocht wat de maandelijkse kosten zijn om een auto te onderhouden. De factoren waarmee rekening is gehouden om dit maandelijkse kostenplaatje te bepalen, zijn de uitgaven voor brandstof, afschrijving van voertuigen, belastingen, rente, verzekering en onderhoud.

In de 22 geanalyseerde landen is Spanje binnen de top tien van goedkoopste landen op de zevende plaats geëindigd. Daar staat tegenover dat Nederland en België juist in de top tien van landen staan waar de maandelijkse kosten het hoogst zijn met Nederland op de derde en België op de zevende plaats.

De gemiddelde maandlasten in Spanje zijn volgens het rapport 1044 euro, goed voor een zevende plaats van tien goedkoopste landen en voor een zestiende plaats op de lijst van 22 onderzochte landen. De laagste maandlasten hebben de inwoners van Griekenland (905 euro), Polen (927 euro), Roemenië (975 euro), Slowakije (979 euro), Frankrijk (999 euro) en Ierland (1044 euro) wat hetzelfde is als Spanje. 

Volgens het onderzoeksrapport van LeasePlan zijn de inwoners van Zwitserland het meeste kwijt per maand met 1313 euro. Noorwegen staat op de tweede plaats met gemiddeld 1249 euro per maand, gevolgd door Nederland op de derde plaats met 1166 euro gemiddelde maandlasten. 

Na Nederland staat Portugal (1160 euro) op de vierde plaats, gevolgd door Tsjechië (1144 euro), Duitsland (1130 euro), België (1103 euro), Oostenrijk (1092 euro) en het Verenigd Koninkrijk (1081 euro). De top 10 van duurste landen wordt afgesloten met Hongarije (1077 euro).

Een andere conclusie van het onderzoek is dat, ondanks de stijging van de energieprijs en de initiële investering, de eigendomskosten voor degenen die een elektrisch voertuig hebben, hetzelfde of goedkoper zijn dan degenen die een benzine- of dieselauto bezitten. Brandstofkosten maken 15% uit van de totale eigendomskosten van een elektrische auto, terwijl dit percentage tussen de 23% en 28% voor benzine- en dieselvoertuigen.

Ga naar de inhoud