Waar zijn 26 december en 2 januari vrije dagen in Spanje?

Waar zijn 26 december en 2 januari vrije dagen in Spanje?
Beeld: Canva

Waar zijn 26 december en 2 januari vrije dagen in Spanje?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het klinkt misschien raar, maar 26 december is in Spanje geen tweede kerstdag want in Spanje viert men alleen de kerstavond 24 en (eerste) kerstdag 25 december. Alleen in diverse autonome regio’s zoals Catalonië viert men elk jaar ook op 26 december de Día de San Esteban wat een verkapte tweede kerstdag genoemd kan worden. Maar in 2022 zullen meer regio’s op 26 december een vrije dag hebben, net zoals 2 januari.

In 2022 valt de (eerste) kerstdag 25 december op een zondag terwijl ook Nieuwjaarsdag 1 januari 2023 op een zondag valt. Beide dagen zijn officieel in Spanje een feestdag wat dus ook een vrije werkdag is. Maar omdat deze dit jaar op een zondag vallen, kunnen de regionale overheden van de autonome regio’s ervoor kiezen om deze dagen te verplaatsen naar de dag erna.

25 december

In de volgende autonome regio’s wordt de vrije dag op zondag 25 december naar maandag 26 december verplaatst. In feite komt het er op neer dat van de 17 autonome regio’s en 2 autonome steden er slechts vier zijn die de vrije zondag niet naar maandag verplaatsen.

In: Andalusië; Aragón; Asturië; Balearen; Canarische eilanden; Cantabrië; Castilla-La Mancha; Castilië en León; Catalonië; Extremadura; Madrid regio; Murcia regio; Navarra; La Rioja en Melilla wordt 25 naar 26 december verplaatst.

De autonome regio’s die dat niet doen zijn: Galicië; Baskenland; Valencia regio en Ceuta.

1 januari

Wat betreft de verplaatsing van 1 naar maandag 2 januari, zijn er minder autonome regio’s die daarvoor kiezen, te weten: Andalusië; Aragón; Asturië; Castilië en León en de Murcia regio. De andere autonome regio’s hebben ervoor gekozen om 2 januari niet tot een vrije werkdag te verklaren en deze dag te gebruiken op een andere datum. 

6 januari

Het goede nieuws in 2023 is dat de officiële vrije feestdag 6 januari op een vrijdag valt waardoor iedereen het eerste weekeinde van het nieuwe jaar al meteen een lang weekeinde heeft.

kalender2023
Overzicht officiële feestdagen Spanje en Spaanse regio’s 2023
Een overzicht per regio in Spanje van de feestdagen van de officiële kalender voor 2023 met daarop 14 nationale feestdagen waarvan 8 niet verwisselbare fees …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud