Search
menu
Search

Deze vier postkantoren zijn uniek in Spanje

Deze vier postkantoren zijn uniek in Spanje
Beeld: Correos / web

Deze vier postkantoren zijn uniek in Spanje

In Spanje zijn om precies te zijn 2.389 postkantoren of ‘Oficinas de Correos’ te vinden. Dat aantal voorziet niet alleen een aanwezigheid op zowat het hele Spaanse vasteland, maar maakt ook een heel aantal lijstjes mogelijk. De mooiste gebouwen bijvoorbeeld, de oudste postkantoren of de meest verborgen. De krant El Pais zet vier bijzondere postkantoren op een rijtje.

In de hoogte van Andalusie

Trevélez (Granada), 712 inwoners
In Trevélez (Granada) weet men wat leven in de hoogte is. Het dorp ligt op 1.476 meter boven zeeniveau, het hoogste dorp van de Alpujarras is dat. Daniel Reyes is er verantwoordelijk voor het plaatselijke postkantoor. Treveléz is ook bekend om zijn in de berglucht gedroogde ham. Reyes brengt tussen de met geraniums beklede gevels de post rond. Geen sinecure in een dorp waar alles bergop en bergaf te doen is.

Het postkantoor ligt in de veelzeggende calle de la Cuesta (Hellingstraat). Tussen het laagste en hoogste stuk van het dorp liggen 200 hoogtemeters. Mensen vermijden graag het ritje naar het postkantoor en stoppen Reyes hun post toe wanneer ze hem op straat zien lopen.

Het postkantoor zelf is slechts 10 vierkante meter groot. Het gaat slechts een half uur per dag open van maandag tot vrijdag. Daniel Reyes legt verder ongeveer 100 kilometer per dag af om de post naar het nabijgelegen Orgiva te brengen.

Het postkantoor dat dagelijks meer dan 100 toeristen ontvangt

Ciudad Rodrigo (Salamanca), 11.973 inwoners
Francisco Vásquez, een man die in de 16e eeuw terugkwam uit Amerika, droeg de bouw van een kasteel op, het huis van de Vázquez. Generaties later, in 1944, kwam het gebouw in handen van de staat terecht, die er besliste een postkantoor in onder te brengen. Met zijn bijzondere portaal, het handwerk en de vele mozaïeken is het gebouw een ware toeristische trekpleister. Dagelijks ontvangt men er meer dan 100 toeristen.

De mozaïek met scènes van El Quijote gaat trouwens met de hoofdprijs lopen. Ook al is de toegang hier beperkt. Die zaal voor het publiek openen zou namelijk te gevaarlijk zijn voor de werken.

Het kantoor dat een aardbeving overleefde

Lorca (murcia): 97.151 inwoners
Op 11 mei 2011 beefde de aarde in Lorca. Een aardbeving van 5,1 op de schaal van Richter schrok Spanje wakker en zorgde voor 9 doden, 300 gewonden en grote materiële schade. 

Ondanks de schade in Lorca bleef het postkantoor overeind staan. In de moeilijke dagen die volgden op de aardbeving bleef het zijn diensten aanbieden. Nurcia Cáceres, directrice van de post in Lorca, was er toen niet bij maar herinnert zich de verhalen. Gelukkig was het kantoor al dicht toen de aardbeving om 18:47 plaatsvond. De ochtend nadien was het indrukwekkend te zien hoe de gebouwen rond het kantoor in puin lagen en ons kantoor nog steeds recht stond. Goed gebouwd, zo bleek, en de post bleef gewoon haar werk doen.

Het postkantoor waar de Greenwich meridiaan langs loopt

Castellón de la Plana (Castellón), 171.857 inwoners
Grao, met 15.041 inwoners is, na Londen, de tweede grootste stad waar de Greenwich Meridiaan door loopt. En er is nog iets bijzonders. Het postkantoor ligt precies op het lengte coördinaat 0,01463, zo goed als vlak op de meridiaan dus.

Manuel Falcó, directeur van het kantoor sinds decennia, vertelt trots over zijn kantoor. “Niets maakt meer enthousiasme dan te horen dat je werkplek uniek is in de wereld”.

De Greenwich Meridiaan werd in 1884 uitgetekend door een groep geografen en astronomen om de lengte van de aarde te meten en de Noord- en Zuidpool met elkaar te verbinden. De lijn dient om de afstand van elk punt op aarde ten opzichte van die verbinding te meten en om het uur in elke zone te bepalen. Ze doorkruist 8 landen. Engeland, Frankrijk, Algerije, Mali, Burkina Faso, Togo, Ghana en Spanje.

Ga naar de inhoud