Search
menu
Search

Maffia’s uit de Balkan zijn baas over de drugshandel in Galicië

Maffia’s uit de Balkan zijn baas over de drugshandel in Galicië
Beeld: @policia / X

Maffia’s uit de Balkan zijn baas over de drugshandel in Galicië

Al sinds 2017 zijn de maffia’s uit Oost-Europa in opmars. Ze zijn de grootste spelers in de Europese cocaïnehandel. Ook in Galicië zijn zij het nu die de plak zwaaien. Wat is er aan de hand?

Al sinds 2017 zijn de maffia’s uit het Oosten van Europa (Albanezen, Serven en Kroaten) een bedreiging voor de antidrugs-eenheden in Europa. Spanje is een strategisch land wanneer het over aankomst en verdeling van cocaïne gaat. Het witte goud komt er aan uit Latijns-Amerika en wordt door de maffia overal in Europa verspreid.

De laatste grote vondsten in Algeciras, Valencia en A Coruña tijdens de afgelopen vier maanden bewijzen de macht van de groeperingen. In totaal vond de Spaanse politie maar liefst 20 ton cocaïne in containers. 

De Oost-Europese maffia koopt haar handelswaar rechtstreeks in Latijns-Amerika en waagt zich aan grotere ladingen dan ooit gezien. Een groot deel van de drugs wordt verscheept in de havens van Guayaquil (Ecuador) en El Callao (Perú).

De tijd van de Colombianen in Galicië is dan ook voorbij. Het is vooral de koopkracht van de Oost-Europese maffia’s die hen zo sterk maakt. Ze kunnen risico’s nemen. Zelfs wanneer een lading ontdekt wordt, verkoopt de maffia de rest nog aan het vierdubbele van de aankoopprijs en komt ze toch uit de schulden. 

De maffia heeft bovendien complexe logistieke kettingen die alles in goede banen leiden. Ze zijn ook begaan met wapensmokkel, casino’s, witwaspraktijken, prostitutie en illegale immigratie. Geen gemakkelijke tegenstander dus, en heel wat kopzorgen voor de Europese politiediensten.

Ga naar de inhoud