skip to Main Content
Spanje al 27 jaar wereldleider met orgaandonaties en transplantaties
123rf

Spanje al 27 jaar wereldleider met orgaandonaties en transplantaties

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Spanje is nog steeds na 27 jaar de wereldleider wat betreft orgaandonaties en transplantaties. De afgelopen vijf jaar hebben er 37% meer orgaandonaties plaatsgevonden in Spanje en het afgelopen jaar is dit gestegen van de 2.183 in 2017 naar 2.243 in 2018 waardoor er 5.314 transplantaties konden plaatsvinden.

Spanje heeft 48 donoren per miljoen inwoners (pmp) en 114 transplantaties, het hoogste van de wereld. Volgens de Organización Nacional de Trasplantes (ONT) waren er per dag gemiddeld 6 orgaandonaties en 14,6 transplantaties.

Van het totaal van 5.314 werden er 3.310 niertransplantaties uitgevoerd, 1.230 lever-, 321 hart-, 369 long-, 82 alvleesklier- en 6 intestinale transplantaties. Dankzij deze transplantaties konden de wachtlijsten gereduceerd worden voor alle organen, behalve hart en intestinale organen, van 4.891 in 2017 naar 4.804 in 2018.

In 2018 had Spanje 48 donoren per miljoen inwoners (pmp) wat ruim boven het Europese gemiddelde van ligt 22,3 of het Amerikaanse gemiddelde van 31,7 pmp, Groot Brittannië met 20,8 pmp, Frankrijk met 29,7 pmp en Italië met 28,9 pmp.

Het orgaandonor en transpantatie succes in Spanje is mede te danken aan het opt-outsysteem waarbij iedereen automatisch orgaandonor is tenzij je aangeeft geen donor te willen zijn.

Dat succesvolle systeem is nu ook ingevoerd in andere landen zoals Kroatië, België, Frankrijk, Finland, Zweden, Portugal, Oostenrijk en Italië. Europese landen met een opt-outsysteem boeken veel betere resultaten dan bijvoorbeeld Nederland waar dat systeem (nog) niet is ingevoerd.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. Spanje heeft namelijk een andere telling van donoren dan de andere landen.
  De definitie van een orgaandonor is Spanje is: “een persoon waarbij na het overlijden organen zijn weggenomen met het oog op transplantatie”
  De definitie in de rest van Europa is: “een persoon waarbij na het overlijden organen zijn weggenomen met het oog op transplantatie en waarvan minstens 1 orgaan is getransplanteerd”
  Indien wij een donorprocedure doen en wanneer er na de explantatie geen enkel orgaan aanvaard wordt voor transplantatie (wgs bvb kwaliteit van het orgaan of van de bloedvaten, of er op het einde een mogelijke tumor wordt vastgesteld) telt die niet mee als orgaandonor in onze statistieken. In Spanje dus wel.
  Ook is er een verschil in vergoeding voor de wegname van organen. Wij kunnen enkel een prelevatie aanrekenen indien het orgaan ook effectief is getransplanteerd.
  In Spanje is er een vergoeding voor elk weggenomen orgaan, ongeacht of het getransplanteerd is of niet.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken