Catalaanse regionale verkiezingen vanwege Covid uitgesteld tot 30 mei

Catalaanse regionale verkiezingen vanwege Covid uitgesteld tot 30 mei
Beeld: 123rf

Catalaanse regionale verkiezingen vanwege Covid uitgesteld tot 30 mei

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – In principe moeten er op 14 februari regionale verkiezingen plaatsvinden in de autonome regio Catalonië. Maar de corona-crisis en het immer stijgende aantal besmettingsgevallen, corona-doden en ziekenhuisopnames in de regio heeft ervoor gezorgd dat de regionale verkiezingen zijn uitgesteld tot 30 mei 2021.

Op 14 februari (14F) zouden er vervroegde regionale verkiezingen moeten plaatsvinden in Catalonië maar vanwege de epidemiologische situatie en de corona-maatregelen in de regio heeft men vrijdag besloten om deze uit te stellen. En dat gebeurt niet een of twee maanden later maar pas op 30 mei 2021.

Met name die nieuwe datum is niet door alle politieke partijen goed ontvangen, zoals de socialistische PSC (PSOE) die bij deze verkiezingen de nu nog minister van Volksgezondheid Salvador Illa naar voren heeft geschoven als lijsttrekker. Het gaat daarbij niet zo zeer om de nieuwe datum maar wel de vorm waarop dit beslist is en diverse andere details zoals de lijsten van de politieke formaties ets.

14 februari of dan nu 30 mei 2021 zal de geschiedenisboeken ingaan als de dag dat de Catalanen sinds 1980 voor de dertiende keer naar de stembussen kunnen om op democratische wijze een nieuwe regioregering met premier en een Catalaans Parlement te kiezen. 

De eerste keer dat er gestemd werd in Catalonië na de invoering van de grondwet van 1978 was in 1980. De laatste keer dat er gestemd werd was in 2017 toen er een opkomst was van circa 82% en de partij Ciutadans weliswaar wat betreft stemmen en zetels wist te winnen maar niet genoeg steun had om een regionale regering te kunnen vormen.

Er vonden regionale verkiezingen plaats in 1980, 1984, 1988, 1992, 1995, 1999 (allemaal gewonnen door Jordi Pujol, CIU); 2003 (Pasqual Maragall, PSC); 2016 (José Montilla, PSC); 2010, 2012 (Artur Mas, CIU); 2015 (Carles Puigdemont, JxSí) en 2017 (Quim Torra, JUNTSxCAT).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.