Spaanse advocate aan de wieg van de val van kabinet Rutte III

Spaanse advocate aan de wieg van de val van kabinet Rutte III
Beeld: Wikimedia

Spaanse advocate aan de wieg van de val van kabinet Rutte III

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – We weten inmiddels allemaal dat de toeslagenaffaire de val van het kabinet Rutte III heeft veroorzaakt maar aan de wieg daarvan stond een Spaanse advocate, zo melden de Spaanse kranten op vrijdag. Het was deze Spaanse advocate die al tientallen jaren in Nederland woont nadat ze als kind met haar ouders naar ‘los Países Bajos’ verhuisde, die de toeslagenaffaire aan het licht bracht.

Eigenlijk is advocate Eva González Pérez niet meer Spaans te noemen want ze kwam in 1975 op tweejarige leeftijd naar Nederland na een verblijf bij haar opa en oma in Cáceres (Extremadura) omdat haar ouders al in 1973 naar Nederland trokken voor een betere toekomst. Haar vader werkt als gastarbeider in Eindhoven en even later volgt haar moeder.

In deze krant was in 2020 nog te lezen dat de advocate in 2014, lang voordat de toeslagenaffaire een politieke schandaal werd, in aanraking kwam met de affaire. Dat gebeurde via haar echtgenoot die bij een gastouderbureau werkt en verontruste telefoontjes kreeg van ouders waarvan de kinderbijslag plotseling was stopgezet.

Nadat Eva González Pérez diverse brieven van ouders heeft gelezen begint zij zich te realiseren dat er meer aan de hand is. Want niet alleen wordt de kinderbijslag voor veel ouders stopgezet, zij moeten ook de belastingdienst terug gaan betalen waardoor veel families in grote financiele problemen terecht zijn gekomen.  

In 2000 werkt Eva González Pérez na het afronden van haar studie bij een klein advocatenkantoor in Eindhoven. Later gaat ze echter werken voor het Bureau voor Rechtshulp in Helmond om daarna samen met collega’s een advocatencollectief te starten.  

De Spaanse advocate is gespecialiseerd in arbeids- en sociaal verzekeringsrecht en zaken gerelateerd aan de Wet verplichte ggz. Ze is een sociaal advocaat die opkomt voor mensen die geen advocaat kunnen betalen.

Nadat ze meerdere families heeft kunnen helpen maar de officiële instanties elke keer weigeren haar verder te helpen, schrijft ze in 2017 een brief naar CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. 

Hij begint meteen met kamervragen stellen waarna ook de pers zich ermee gaat bemoeien en de hele affaire bekend werd met het resultaat van vrijdag 15 januari 2021 tot gevolg … het einde van kabinet Rutte III.

Lees het hele interview met Eva González Pérez HIER.

https://twitter.com/magrisel59/status/1350126711824928768
Ga naar de inhoud