Beroemde Spaanse architect Ricardo Bofill op 82-jarige leeftijd overleden

Beroemde Spaanse architect Ricardo Bofill op 82-jarige leeftijd overleden
Beeld: Europa Press

Beroemde Spaanse architect Ricardo Bofill op 82-jarige leeftijd overleden

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

BARCELONA – De wereldbekende Spaanse architect Ricardo Bofill i Leví is vrijdag 14 januari 2022 op 82-jarige leeftijd in zijn woning in Barcelona overleden. De in Catalonië geboren architect heeft niet alleen in Spanje maar in 40 landen meer dan duizenden gebouwen gemaakt.

Ricardo Bofill was een van Spanje’s bekendste en meest gewaardeerde architecten die de Spaanse architectuur op de wereldkaart wist te plaatsen. Bofill wordt gezien als een architect van het postmodernisme en hij koos vaak voor een contextgevoelige aanpak. Hij gebruikte een ter plekke bestaande vormentaal en maakte daar vervolgens een variatie op.

Bekendheid verwerft hij met zijn architectenbureau Taller de Arquitectura (Architectuuratelier) of ‘La Fabrica’ waarvan het hoofdkantoor gevestigd is in een oude cementfabriek aan de rand van Barcelona. De transformatie van die oude fabriek werd in 1980 bekroond met de Premi Ciutat de Barcelona (Prijs van de Stad Barcelona).

Ricardo Bofill heeft een ontelbaar aantal bekende gebouwen ontworpen en projecten ontwikkeld waaronder ook in Nederland met het Burgemeester De Monchyplein in Den Haag (1997-2004) of in België het S.W.I.F.T. hoofdkantoor in Terhulpen (1985-1989). In Barcelona ontwierp hij de T2-terminal van het vliegveld Barcelona-El Prat (1988-1991) terwijl hij ook de T2-terminal van het vliegveld Málaga-Costa del Sol (1991) ontwierp.

In Valencia ontwierp hij de Jardines de Turia (1988) en in Calpe het beroemde rode gebouw Muralla Roja (1973). In Madrid ontwierp hij de Palacio de Congresos (1993) en in Barcelona het Teatro Nacional de catalunña (1997) en het Walden gebouw (1974.  Een van zijn laatste grote projecten in Barcelona was het opvallende W-Barcelona hotel (2009) in de haven. Op de grens van Frankrijk met Spanje bij Le Perthus (La Jonquera) staat het door Bofill ontworpen The Pyramid langs de snelweg, ongetwijfeld dat je er langs bent gereden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.